Šta je trenutno najveći problem našeg društva? Da li je rodna ravnopravnost zapravo samo slovo na papiru? Kako je biti žena u Srbiji? 

Odgovore na ova, ali i na mnoga druga važna i goruća feministička i aktivistička pitanja koja nas brinu svakoga dana, moći ćete da čujete u novom podkastu "Biti žena"U prvoj epizodi, glavna i odgovorna urednica brenda Elle, Teodora Bogdanović, ugostila je Danijelu Veselinović, prvu damu srpske trube, koja kroz čitavu svoju karijeru hrabro korača rušeći stereotipe i tradicionalna uverenja.

Svedoci smo koliko puta se žene koje se odluče za rad u bilo kojoj profesiji suočavaju sa izazovima i predrasudama koje proizlaze iz tradicionalnih rodnih uloga i stereotipa. Bez izuzetka, tako je i u umetnosti.

U podkastu „Biti žena“, Danijela Veselinović nakon dve decenije karijere kaže da je njen susret sa trubom zapravo bio ljubav na prvi pogled. Kako kaže, privlačnost prema ovom instrumentu osećala je već od malih nogu, a zahvaljujući njenom upornom radu i talentu, rezultati su brzo došli.

Njena virtuoznost na instrumentu nije samo pokazala njenu veštinu, već je i izazvala poštovanje i divljenje njenih kolega muzičara. Pre toga, međutim, u svojoj karijeri, Danijela se suočavala i sa mnogim predrasudama: "Da, svakako, bilo je predrasuda. One su danas definitivno razbijene. To pokazujm i svojim primerom, a i činjenicom da sve više devojčia nosi koferčiće sa trubom, umesto torbice. Bilo je predrasuda, bilo je i komentara, i prijatnih i neprijatnih, ali svi su oni nestali iz mog vidokruga, jer ja sam vežbala, radila na sebi i napredovala."

Podkast Biti zena kurir televizija

Danijela je završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a o njoj su snimljena već četiri dokumentarna filma. Ističe i koliko je ponosna na to što su njeni nastupi postali inspiracija mnogim mladim ženama koje sanjaju o trubi, ali se možda boje izazova koji ih čekaju:"Mislim da je veliki uspeh to što orkestar Danijela postoji 20 godina na čelu sa jednom ženom. Nije uvek bilo lako se to održi i da se pronađe zajednički jezik".

Ona nije samo uspela kao trubačica, već je postala i zagovornica inkluzivnosti u muzičkoj industriji. "Danas svojim radom i nekim uticajem u tom svetu muzike, motivišem devojčice da krenu da sviraju, da se bave onim što žele i što vole, bez obzira što to nije tipično u Srbiji", potvrđuje ona. Zbog toga nas njena priča inspiriše i podseća da talenat i strast nemaju pol.

Lansiran je novi podcast Biti žena sa Teodorom Bogdanović
Promo 

Skeniranjem ovog QR koda stižete do prve epizode podkasta "Biti žena" koja će biti dostupna od 19.00 na Kurir YT kanalu.

qrcode.69379733.jpg
Promo 

Podkast realizuje WMG sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer Štiftung i holandskom fonadacijom Eduardo Frei.