Od osnivanja 2009. godine, magacinski prostor na obali reke Save, a sada KC Grad, mesto je stvaranja, okupljanja, kreiranja, učenja, deljenja, primanja, razumevanja i podrške. Mesto gde je već više generacija umetnika odraslo i obogatilo našu umetničku scenu svojim talentom i jedinstvenošću. Kroz programe kao što su muzički, likovni, debatni, književni, filmski, konferencijski i artist in residence trudimo se da pružimo prostor za predstavljanje i razmenu znanja, upoznavanje i planiranje budućih projekata. Uživamo u svemu što nam nove generacije donose, a zauvek cenimo ono što su nam dosadašnje generacije donele.

A kada sumiramo dosadašnji rad i sve aspekte koji doprinose da je KC Grad mnogima sigurno mesto ili druga kuća nikako ne smemo zaobići tim koji svojom posvećenošću, entuziazmom i međusobnom podrškom čini da se ovde svi osećaju dobrodošli. Sada već prilično velika i šarenolika zajednica koja u svojim redovima ima kolege koji su tu od prvog dana, preko onih bivših kojima je KC Grad i dalje skoro svakodnevna tačka okupljanja pa sve do najmladje generacije, kolektiv KC Grada je zapravo najveći kvalitet i snaga koja pokreće čitav sistem.

Godišnjicu obeležavamo 15. aprila u 19h izložbom fotografija “Ljubav u KC Gradu” mlade umetnice Izabele Milanović. “Ljubav u KC Gradu” je projekat koji je inicirala umetnička direktorka KC Grada, Ljudmila Stratimirović sa željom da 15 godina postojanja nezavisnog kulturnog centra predstavi kroz najlepše price o ljubavi, susretima, prijateljstvima koje su krenule iz KC Grada.

izabela milanovic fotka.jpg
IZABELA MILANOVIC/Izabela Milanović 

U mnoštvu kadrova mase koja iskreno uživa u događaju, uvek se potkradu detalji puni nežnosti i ljubavi koje Izabela zapazi i zabeleži na njoj specifican nenametljiv pun poštovanja način. Vođena strašću prema dokumentarnoj fotografiji, Izabela je već pokazala svoj talenat na lokalnim grupnim izložbama, i učestvovala je na nekoliko međunarodnih, od kojih svaka svedoči o njenoj sposobnosti da uhvati suštinu prolaznih trenutaka. Izabelina istinska radoznalost i empatija sijaju u njenom pristupu kroz fotografiju. Kroz svoj objektiv, ona deli ne samo fotografije, već i priče — priče o ljubavi, smehu i divnim hirovima zbog kojih je život vredan življenja. Njene fotografije nisu samo dokument o uspešnoj zabavi već su svojevrsni dnevnik jedne generacije.

000052 (2)-2.jpg
Promo 

Muzički program rođendanske proslave KC Grada počinje 13. aprila nastupom brazilke Rose Pisotle, u okviru novog serijala HC KC žurki. Rosa Pistola (aka Laura Puentes) je specijalista za underground, subverzivne i eksperimentalne reggaeton zvuke koji prizivaju sugestivne, visoko erotične, skoro nasilne atmosfere za plesni podijum. Lokalna podrška su Praktikal, jedan od trenutno najperspektivnijih mladih DJeva/producenta u Beogradu i dinamični DJ duo All Stars, sa lokalnim favoritom, Matkec, koji će veliko veče započeti posebnim uvodnim setom.

roza fix lineup post-01.jpg
Promo 

Od većih projekata koje KC Grad ekipa sprema u narednom periodu svakako treba izdvojiti otvaranje izložbe "Muzej devedesetih" u Istorijskom Muzeju u Sarajevu 23. maja. Art Vikend Beograd manifestacija će se od 6. do 9. juna održavati na više interesantnih lokacija i predstaviti veći broj umetnika selektovanih od strane gošće kustoskinje Merle Radtke, direktorke Kunsthalle Munster.

Izvor: ELLE/N.K./Promo