Prethodnih nedelju dana, na Beldocsu je prikazano ukupno 108 filmova u 13 programskih celina na osam različitih lokacija. Gosti našeg grada bili su autori i autorke najboljih dokumentaraca, koji su došli iz Barselone, Beča, Berlina, Praga, Marseja, Rima, Krakova, Madrida, Zagreba, Ljubljane i mnogih drugih gradova.

Nagradu publike, za Najbolji evropski film uručio je Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija, Emanuel Žiofre - Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?“.

''Ono što na samom početku deluje kao mala, intimna prica o vičnom umetniku koji nikada nije uspeo da se probije, pretvara se u realističan prikaz verovatno nerealističnog pokušaja da se u Srbiji u poslednjih 30 godina živi pristojno i dostojanstveno. Autor stvara uverljiv portret glavnog junaka, njegove porodice i društva kroz kulturne, političke i ekonomske okolnosti'' – navodi se u odluci žirija.

Autor Nikola Polić kaže da je želeo da domaća publika prva vidi ovaj film jer on govori pomalo o svima nama, kao i vremenu u kome živimo.

''Iako je praksa da naši filmovi premijerno budu prikazani na inostranim festivalima, ja sam želeo da film o Slobodanu prvo vidi beogradska publika. Njegova umetnost i inspiracija vezana je za ovaj grad, koji je naša najbolja scenografija u film'' – objašnjava Polić.

Film “Kako biti Slobodan?“ je nastao u okviru udruženja Kino radionica koje je osnovano 2021. sa ciljem da okupi i podrži mlade filmske stvaraoce. Pored reditelja, autorsku ekipu čine: Branka Pavlović, Ana Krstajić, Antonio Toni Andrić, Milica Drakulić, Mila Delić, Nenad Nikolić.

Polic-Relja Arsic.JPG
Relja Arsić Nikola Polić

Podsetimo, Nikola Polić uplovio je u svet filma još kao srednjoškolac snimivši dokumentarni film „Nevidljive” davne 2010. kojim je na filmsko platno preneo priču o životu seksualnih radnica u Beogradu. Reditelj i video umetnik. Diplomirao i masterirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U svojim radovima istražuje manjinske i osetljive društvene grupe, njegovi filmovi „Nevidljive”, „Zid/Mur”, „Mogu sam”, „Jedini”, „U mreži”, „Glasovi sećanja”, „Povratak kući”, „Vodi me, gde god” prikazani su i nagrađivani na mnogim festivalima u Srbiji i u inostranstvu.

Trejler pogledajte ovde: