Leto je kao stvoreno za čitanje, a na listu knjiga koje su i više nego odličan odmak od svakodnevice dodajemo tri nova naslova, od kojih svaki ima ono nešto što će vašu letnju razonodu pretvoriti u priliku uživanje, ali i edukaciju.

Bitch, Lucy Cooke

U vremenu kada se ženski rod istražuje i politizuje više nego ikad, autorka Lucy Cooke vodi čitaoce na uzbudljivo putovanje kroz životinjsko carstvo, razbijajući stereotipe i predrasude o ženama. Od albatrosa koji u ženskim parovima podižu mlade, preko ubilačkih majki merkata do dominantnih ženki lemura koje fizički i društveno dominiraju svojim mužjacima, Cooke pokazuje kako ženke izneveravaju uobičajena očekivanja o telima, mozgovima, biologiji i ponašanju. Ova knjiga nudi novu perspektivu na evolucionu biologiju, pokazujući kako ženke mogu biti dinamične i zanimljive poput bilo kojeg mužjaka.

Bitch je svakako više od knjige o životinjama. To je sjajno, duhovito i odlučno razaranje naših ideja o ženskom ponašanju i polu. Britanski mediji Lucy Cooke nazivaju naslednicom Davida Attenborougha, a 2022. godine Telegraph ju je proglasio jednom od 50 najboljih knjiga. 

81+WSUXeOfL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Press 

Tiny Changes, B.J. Fogg

B. J. Fogg, vodeći stručnjak za ponašanje, u knjizi Tiny Changes otkriva kako male promene mogu dovesti do velikih rezultata. Umesto velikih i zahtevnih ciljeva, Foggova teorija fokusira se na jednostavne navike koje je lako uklopiti u svakodnevni život. Uz primere poput dva skleka dnevno umesto dvosatnog treninga ili pet dubokih udaha umesto sata meditacije, Fogg pokazuje kako se korak po korak mogu postići značajni rezultati. Kroz dvadesetogodišnje istraživanje i rad sa hiljadama klijenata, Fogg pruža praktične savete kako usvojiti i održati korisne navike koje vode do boljeg zdravlja, smanjenja stresa i opšteg zadovoljstva.

43261127.jpg
Press 

Numbers Don't Lie, Vaclav Smil

Knjiga Numbers Don't Lie autora Vaclava Smila vodi čitaoce na fascinantno putovanje kroz statističke podatke i analize koje razbijaju uvrežena mišljenja o svetu oko nas. Od analize stanovništva i energije do uticaja tehnologije na našu planetu, Smil pruža uverljive i prosvetljujuće uvide. Autor istražuje pitanja poput sigurnosti letenja, težine svih krava na svetu i šta ljude činisrećnim, koristeći i potkrepljujući svaku tvrdnju statistikom i brojkama kako bi otkrio dublje istine. Njegov cilj je učiniti činjenice važnim i razumljivim, pokazujući kako brojevi mogu pružiti jasan i realističan prikaz sveta.

50705179.jpg
Press 

 Izvor: Storybook.hr / ELLE / Tara Đukić