Jesen je zvanično stigla u naše domove onog trenutka kada smo počeli da večeri radije provodimo večeri ušuškani ispod najmekšiih ćebadi, sa šoljicom pumpkin-lattea u ruci, gledajuči omiljene sadržaje na streaming servisima. Tako smo, podsećajući se ovog vikenda epizoda iz drugog serijala nastavka "And Just Like That..." neočekivano dobili inspiraciju i u smeru književnih naslova. 

S obzirom na to da smo ovog puta malo više vremena proveli obraćajući na detalje i scenografiju, uspeli smo da zapamtimo i šta se to nalazilo na noćnim stočićima glavnih junakinja, a posebno Carrie Bradshaw. Očekivano, bili smo zadovoljni onim što vidimo pa smo tako neke od ovih knjiga već stavili u korpu za online porudžbine.

U saradnji sa timom za rekvizite u emisiji, Sarah Jessica Parker je kreirala listu literarnih predloga koji će se naći u serijalu - i neki od njih zaista i jesu. U skladu sa inkluzivnom prirodom nastavaka, naslovi koje vidimo u seriji uglavnom su priče pisaca tradicionalno marginalizovanog porekla.

Dakle, u slučaju da ste i vi u potrazi za inspirativnim štivom za čitanje u narednom periodu, donosimo vam 5 predloga koje smo primetili u epizodama serije "And Just Like That".

1. "Ko su bili oni", Gabriel Krauze

Na noćnom ormariću Bradshaw videli smo kopiju autobiografije Gabrijela Kauzea nominovane za Bukerovu nagradu, koja donosi priču o mladiću zarobljenom u kriminalnom svetu u Londonu. 

5 omiljenih knjiga Carrie Bradshaw iz serije
DIALOGUE BOOKS 


2. "Dečaci od nikla", Colson Whitehead

Otvorena knjiga ostavljena na Carrinom krevetu osvojila je Pulicerovu nagradu za fikciju 2020. Bila je to jedna od knjiga koje je SJP lično odabrala da se nađe u jednoj od epizoda.

5 omiljenih knjiga Carrie Bradshaw iz serije
FABER & FABEr 

3. "Noć svađe", Miriam Toews

Dok Carrie čeka svoj termin za fizikalnu terapiju u prvoj sezoni emisije, videli smo cover knjige Miriam Toevs koja govori o tri generacije snažnih žena sa posebnim fokusom na devetogodišnju Swiv, koja nekonvencionalno obrazovanje dobija od svoje sjajne bake.

5 omiljenih knjiga Carrie Bradshaw iz serije
FABER & FABEr 

4. "Raskršća", Jonathan Franzen

Često najavljivan kao veliki američki romanopisac, nije nas začudilo da vidimo ovo delo u serijalu. Šesti i najnoviji roman Jonathana Franzena, čija je radnja smeštena tokom 1970-ih i fokusira se na porodicu Hildebrandt u izmišljenom gradu na srednjem zapadu, u Ilinoisu.

5 omiljenih knjiga Carrie Bradshaw iz serije
HARPERCOLLINS PUBLISHERS 

 5. "Ako preživim tebe", Jonathan Escoffery

Naravno da je Carrie pročitala ono što su kritičari percipirali kao jedan od najzabavnijih debija u 2022-oj, knjigu koja sadrži seriju povezanih priča koje prate jednu jamajčansku porodicu u Majamiju, od 1970-ih do recesije 2008.

5 omiljenih knjiga Carrie Bradshaw iz serije
HARPERCOLLINS PUBLISHERS