Serija Sex and the City koja ove godine slavi zlatni jubilej - 20 godina od prikazivanja prve sezone, uvek će nam biti asocijacija za četiri prijateljice, njihove ljubavne probleme, Manolo Blahnik cipele, Cosmopolitan koktel i taj glamuorzni Menhetn...

Njujork je definitivno peti glavni lik u ovom TV ostvarenju. Prosto bilo bi nemoguće da Carrie, Mirandu, Charlotte i Samanthu zamislimo u nekom drugom gradu. Čak i u Parizu. 

Podsetimo se kako je Carrie jednom rekla kako je pri dolasku u Njujork "kupovala Vogue umesto večere", da bi kasnije provodila dane u Central Parku i sa svojim drugaricama posećivala fantastične lokale i barove, šetala Petom avenijom, pravila žurke u stanovima i bila model na reviji. 

I posle više od 20 godina od prikazivanja prve epizode kultne serije, moramo se zapitati šta je Njujork učinilo tako neodoljivim kroz prizmu serije Sex and the city? Da li je to možda stan omiljene nam kolumnistkinje ili taj čarobni Central Park kroz koji su šetale Carrie i Zverka?

U nastavku pogledajte omiljena njujorška mesta Carrie, Samanthe, Mirande i Charlotte, koja su kultnu seriju #sexandthecity učinila tako posebnom 

Stan Carrie Bradshaw (adresa 66 Perry Street) 

Kolumnistkinja Voguea je za ovaj stan izdvajala 750 dolara. U seriji, adresa je fiktivna.  Navodi se Upper East Side, i blizina prodavnice Barneys. Fasada zgrade i eksterijer su stvarni i pripadaju nekolicini zgrada koje se nalaze u West Village-u. Samim tim ovaj prostor je jedno vreme bio prepun turističkih buseva dok zajednica West Village nije 2008. godine zabranila peticijom da autobus sa fanovima tu cirkuliše.

Manolo Blahnik (adresa 31 West 54th Street)

Čak u prvoj sezoni naučili smo da Carrrie obožava dve stvari - Vogue i cipele, i to uglavnom modele Manolo Blahnika. Svi pamtimo epizodu u kojoj je neko greškom (ili namerno) obuo Carrine omiljene MB cipele od 485 dolara na baby shover zabavi, za koje je Carrie smatrala da gazdarica, tj slavljenica treba da nadomesti ovaj "strašni" gubitak.

Druga nezaboravna scena se desila u ulici Houston gde je Carrie sitni lopov naterao da mu preda Fendi Baguette torbicu i pink sandale s potpisom Manola. Sama Carrie je u seriji izjavila u jednom trenutku da je za cipele svog omiljenog dizajnera obuće potrošila 40.000 dolara!! 

Sporedne ulice

Posebnu draž ovom TV ostvarenju daju sporedne uličice velikog grada sa posebnim, intimnim šmekom kojima su se šetale junakinje u visokim štiklama.

Tiffany & Co

Trey i Charlotte su se verili upravo ispred ove luksuzne prodavnice, koja se nalazi na Petoj aveniji br. 727. Podsetimo, on je sugerisao da izabere "najlepši prsten koji imaju", a ona je rekla "all righty."

ABC Carpet & Home

U prodavnici luksuznog pokućtva, Charlotte se prvi put suprostavila svekrvi Bunny, insistirajući da se kupi nemeštaj modernijeg dizajna. 

Magnolia Bakery

Carrie i Miranda su sedele ispred pekare Magnolia u West Villag-u i jele ružičasti kapkejk, kada je Carrie rekla da je zaljubljena u Aidana. Posle te epizode, pekara je stekla status kultne. 

Onieal’s Restaurant and Bar

Ovaj restoran je poslužio za snimanje scena u kafeu Scout koji su držali Steve i Aidan. 

Il Cantinori

Svoj 35. rođendan Carrie je obeležila u ovom restoranu koji se nalazi u Greenwich Villageu. Ovo je u epizoda u kojoj glavni likovi prilično kasne na rođendansku proslavu, a Stanford ode u potpuno pogrešan restoran sličnog imena koji se nalazi u sledećoj ulici. 

Central Park

Carrie i Big je trebalo da ručaju u restoranu Loeb Boathouse, koji se nalazi u blizini jezera, ali nisu uspeli da ručaju, jer su spletom okolnosti završili u jezeru. Ipak, prelepi park u svakom pogledu oduzima dah. 

Da Marino

U ovaj italijanski restoran Zverka je izveo Carrie i primetili smo da se osećao kao kod kuće, poznavajući konobare i vlasnike. Zanimljivo, glumac Chris Noth (The Big) u ovom restoranu je stalni gost.

Plaza hotel 

Venčanje gospodina Zverke i Nataše održano je u hotelu Plaza. Još jedan classy njujorški momenat!