Blagodet slikanja Jovana Krneta počela je da spoznaje od malih nogu kroz razmenu sa bakom, kojoj bi recitovala priče dok je ona njih oživljavala na papir. Uticaj bakinih crteža se prepoznaje u njenim radovima i danas, koje odlikuju nadrealne figure, naglašene emocije i prepoznatljiva simbolika sirene i anđela, kao mitske figure podrške i stabilnosti. Od sitnih formata u obliku vizuelnih dnevnika, u kojima je beležila misli od svoje 20 godine tokom putovanja širom sveta u ulozi manekenke, do upotrebe akrilnih boja na velikom platnu, njena druga samostalna izložba Među oblacima predstavlja razvojni put mlade slikarke koja bezbrižno i samopouzdano dočarava bogati unutrašnji svet.

Jovanu Krnetu, slikarku i manekenku koja osvaja piste najluksuznijih modnih kuća poput Alexander McQueen-a i Gucci-ja, te koja je krasila ELLE Srbija naslovnicu, pitali smo šta ova izložba njoj lično znači i kako je nastala:

''Želela bih da približim posetiocima svoj život, autobiografiju, putovanja i osećanja tokom odsustva onih koje volim, koji su daleko od mene, dok sam u oblacima. Dugo nisam bila u Beografu, često sam usamljena ali koliko god da sam sama. oni su uvek u meni, prisutni. Ovo je moj način da iskomuniciram sa njima, kada se vratim, kada saberem sve utiske sa dugih putovanja. Moje slike, koliko god autobiografske, vrlo su interaktivne. Pokušavam da na neki svojstven način sve utiske i emocije prenesem na platno kroz likove koje stvaram, koji su nastali iz gradova koje sam obilazila, razgovora koje sam vodila, kako sa drugima tako i sobom, likovi koji nisu autoportreti, već autoportreti svih nas, koji imaju deo iskustva koje sam prenela na platno stvarajući ih, na taj način ih se oslobađam, a oni zive. Volela bih da slike sve to iskomuniciraju sa posetiocima i dobiju neku novu dimenziju, priču i prostor kada postanu stvarne.''

image1 (11).jpeg
Press 

Polazna tačka ove izložbe može se prepoznati upravo među oblacima, gde je autorka provela veliki deo prethodnih šest godina svog života, putujući širom zemaljske kugle. Lebdenjem u nebu, umetnica je u međuprostoru prepoznala jedini iskren prostor u kome može da osvesti životne visine i padove, istine i neistine, zatim prenesene na platno. Oličenje autentične umetnice u usponu, Jovana Krneta iznova konstruiše i dekonstruiše svoj alterego na slici, s namerom da se oslobodi nametnutih informacija i uverenja, i da se vrati iskonski dečijem u sebi. 

Ne propustite izložbu koja se otvara 17. oktobra u 19h u Galeriji Štab u TC Galerija, a traje do 27. oktobra.