Remek-delo Pabla Picassa iz 1932. prodato je u sredu za više od 139 miliona dolara na Sotheby’s aukciji u Njujorku.

Reč je o slici pod nazivom Femme à la Montre (Žena sa satom), portretu Picassove ljubavnice, Marie-Thérèse Walter, koja je naslikana kako nosi sat i sedi na sedištu nalik prestolu na plavoj pozadini. Legendarni umetnik naslikao je ovo delo tokom perioda „godina čuda“ dok se pripremao za svoju prvu retrospektivu u Parizu u svojoj 50. godini. Pomenuti sat je detalj koji se vidi i na umetničkom delu gde je Picasso naslikao svoju suprugu, rusko-ukrajinsku balerinu Olgu Khokhlovu.

Slika Pabla Picassa je najskuplje prodato umetničko delo u 2023
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 


Picasso je čovek od strasti, ali ova specifična strast [za satove] je ona koja nije opšte poznata“, rekao je Simon Shaw, potpredsednik Sotheby’s za likovnu umetnost. „Bio je neverovatno moderan čovek, veoma zainteresovan za svoj odevni identitet i veliki poznavalac satova. Čak i fotografije na kojima se vidi on kako nosi sat su cenjene među kolekcionarima.”

Portret Femme à la Montreje najisčekivanije umetničko delo na njujorškoj jesenjoj aukciji umetničkih dela, a cena po kojoj je prodat čini ga drugom najskupljom Picassovom slikom koja se prodaje na aukciji. Umetničko delo je 1968. godine kupila Emily Fisher Landau, koja je poznata kao jedna od najvećih kolekcionarki 20. veka. Ove nedelje, Sotheby’s Njujork nudi još 120 umetničkih dela iz svoje kolekcije, uključujući radove Eda Ruscha, Jaspera Johnsa, Andy Warhola and Marka Rothka.