Nakon prošlosezonskog epskog filma u kojem su glumili Vanessa Redgrave i njena porodica, Roksanda Ilinčić se ohrabrila da isproba još jedan format prezentacije: ples. ''Pronalazim mnogo lepote u otvaranju novih vrata'', kaže srpska dizajnerka koja deli svoje ideje na zavodljive nove načine. Evo 5 stvari koje morate da znate o Roksandinoj kolekciji za proleće/leto 2022. godine - predivnoj eksploziji boja i naličju jednog vremena.

1. Kolekcija je oživljena plesom

''Uvek pokušavam da uhvatim duh i raspoloženje vremena u kojem živimo'', tvrdi Roksanda. "Otkad sam počela da dizajniram kolekciju, bilo je mnogo različitih pokreta sa našeg mesta." Kolekcija nosi naziv ''Women In Motion'' i kanališe ideju promene u fluidnost odeće. ''Uvrstili smo novu vrstu vezivanja u tkanine kako bismo ih se poigrali sa zemljinom gravitacijom'', dodaje ona o upečatljivim siluetama ove sezone koje su zaslužile oživele kroz ples..

profimedia-0633130257
Profimedia 

2. Holly Blakey je bila koreograf show-a

Iako čitava kolekcija proleće/leto 2022. sadrži 40-ak look-ova, Roksanda je odlučila da prikaže samo 16, i to kroz umetničku predstavu koju je osmislila njena prijateljica Holly Blakey. "Da objedinimo ljutnju i ljubav, sreću i gubitak, i sve žive emocije u poslednjih 18 meseci." Nošen raznovrsnom mešavinom profesionalnih plesača i modela, Roksanda je želela da pozove svakoga ko oseća neku pripadnost komadima da ih ponese sledeće sezone.

profimedia-0633130263
Profimedia 

3. Paleta boja je veličanstvena

Kao i obično, Roksanda je strastveni kolorista, a ovaj put bojama je želela da ulije ''svetlinu i sreću'' u kolekciju. Tako je kreiran svojevrsni kontrast fluorescentne ružičaste, žute i zelene boja sa toplim zemljanim i terakota tonovima.

profimedia-0633130392
Profimedia 

4. Joan Didion bila je inspiracija

Odlomci iz knjige eseja Joan Didion iz 1968. ''Slouching Towards Betlehem'' bili su ispisani po tkaninama, a zatim ukombinovani sa izlivenim bojama na uzvišeni način. ''Uvek postoji ženska perspektiva u svemu što radim, pa je bilo lepo uneti ove reči'', skromno kaže Roksanda. Kad pomislite na moćno odevanje sledeće sezone, to je to.

profimedia-0633130410
Profimedia 

5. Serpentinski paviljon će uvek imati posebno mesto u Roksandinom srcu

Holly i Joan se pridružuje i treća muza Sumayya Valli, najmlađa arhitektica koja je dizajnirala 20. po redu Serpentinski paviljon, u kojem Roksanda inače organizuje svoje prolećno-letnje modne prezentacije. ''Iskreno, mislila sam da stvorim nešto drugo, ali onda sam videla Sumaiyino delo u svoj njegovoj lepoti i sjaju, i za mene nije bilo povratka'', objašnjava ona pozivajući novinare u specijalno okruženje.

profimedia-0633131475
Profimedia