Ako pitate bilo kog dizajnera, stilistu ili kreatora koji je njihov miljeni komad sada kada krene hladno vreme, oni će vam odgovoriti: dobra kožna jakna. Od klasičnih modela, pa sve do fukncionalnih za kišu i niže temeprature, izbort je oduvek bio više nego bogat, a pronalaženje idalnog komada obezbediće vam da budete spremni iz sezone u sezonu.

Naravno, samo je do vas da odaberete ono što se najbolje uklapa uz vaš stil, a evo šta sve treba da znate pre nego što se upustite u traženje idealnog modela.

Jako je bitno da izaberete kvalitenu jaknu.
printscreen/instagram 

Zašto su kožne jakne odlična investicija?

Najpre su ih nosile motociklističke "bande", a onda su ih 50-ih popularizovale muške filmske zvezde, da bi svoj put do ženskih garderobera našle tek 70-ih. kada su ih prve ponele rokerke poput Joan Jett i Blondie. Kožne jakne su jedinstvene po svojoj sposobnosti da se uklapaju u sve rodne norme, tvrdili su stilisti slavnih jer iako odišu čvrstinom, sa druge strane, bez problema mogu da prigrle ženstvenost. Takođe, koža je sama po sebi izuzetno izdržljiv materijal i s godinama se sve bolje nosi, ali i svakom outfitu daju neočekivani preokret.

Kako odabrati model koji će vam idealno pristajati?

Lični stil igra je odlučujuć faktor u pronalaženju kožne jakne koja će vam idealno pristajati. Za one koji vole opušten vintage izgled, preporuka su oversized modeli sa nepostavljenim ramenima, a za ženstveniju siluetu birajte mekšu kožu koja će omogućiti modelu da "obgrli" vaše obline čime će vam lepše pristajati.

Kožna jakna može da izmeni čitav autift.
Shutterstock 

3 faktora za pronalazak idealnog modela

Kada birate kožnu jaknu, obratite pažnju na 3 faktora: siluetu, "opremu" i samu kožu. 

Silueta

Čak i ako ste izabrali idealan stil, primera radi, biker jakne, ne znači da će vam svi modeli dobro pristajati. Jaknu uvek probajte i pokušajte da nađete onu koja će komplementirati vašu siluetu, umesto da ističe ono što ne želite. Kožne jakne danas su široko dostupne u i u formi blejzera, trench izdanjima, ali se mogu naći i kraći modeli koji su alternativa tradicionalnijim varijantama.

"Oprema"

Pod ovim se misli da zatvarače, zipove, kopče, dugmad, ali i na džepove i slične detalje na koje i te kako treba da obratite pažnju. Džaba i dobar model, ukoliko je nefukncionalan, odnosno, samo lep "na oko".

Kožne jakne su trend jeseni.
Profimedia 

Koža

Nije svaka koža ista, te je jako bitno, ukoliko kupujete jaknu za koju želite da vam traje, da proverite autentičnost brenda, odnosno potražite proverene proizvođače koji imaju kvalitetnije izrađene modele.

Sada kada smo vam izlistali sve na šta treba da obratite pažnju, pogledajte u galeriji i modele na koje bi trebalo da obratite pažnju i koji će biti moderni kako sada, tako i za 5, 10 ili 15 godina.

Balmain, Ksubi Vivian Pogledajte koje će se kožne jakne nositi i sada, i za 15 ili 30 godina.