Patike su, bez sumnje, jedan od naših omiljenih modela obuće, koje rado nosimo bez obzira na to koje je trenutno godišnje doba. Ipak, tokom proleća, na modnom radaru pojavljuje se jedna (nekada nezamisliva) odevna kombinacija koju biraju mnoge fashion devojke. Upravo tada, na scenu stupaju sve naše trendi patike koje smo tokom proteklih meseci birali, dok iz garderobera tražimo živopisne letnje haljine koje sa radošću vraćamo u život.

Ipak, kreiranje ovog izgleda ponekada zahteva više razmišljanja nego što biste pretpostavili. Koliko god moda trenutno bila fleksibilna, morate biti sigurni da vaše patike idu uz haljine koje imate na umu. Kako bismo vam uštedeli vreme, izdvojili smo 7 kombinacija sa haljinama i patikama za proleće 2024. koje funkcionišu besprekorno. Pronađite ih u nastavku!

RETRO

Osvrćući se na trend retro patika, moramo istaći da je ovo bila veoma dobra godina za Adidas, (od Sambi, preko Spezial do Gazelle), jer su svi navedeni modeli rapidnom brzinom postali najtraženiji komadi. Teško ćete pronaći haljinu uz koju se ove patike ne bi uklopile. Odaberite crni ili svetliji par za neutralni outfit ili naglasite prolećni vibe nekom hrabrom bojom (glasamo za crveni model!). 

SPORTSKI

Haljine sa leopard-printom dominiraju modnom scenom već nekoliko sezona, a ukoliko ne biste rekli da su one vaš cup-of-tea, usudite se da im pružite opušteni preobražaj uz par chunky patika. Mislimo na tzv. dad sneakers i trkačke modele sa debelim đonom na čijim krilima biste lako mogli preći dnevnih 10 000 koraka. Samo pitajte New Balance.

MONOHROMATSKI

Ako planirate da nosite svoje patike uz šarene haljine, možda bi trebalo da razmotrite nešto jednostavnije patike koje neće odvraćati pažnju od njih. A šta bi moglo biti klasičnije od monohromatskog para?

Screenshot 2024-04-24 124851.jpg
(Image credit: @chrissyford) 

DUBOKE PATIKE

Converse patike su uvek bile omiljene među svim generacijama, a mi smo primetili da ih sve više influenserki ponovo nosi. Ako već imate par, čestitamo, jer je dizajn dubokih modela patika jedan od najlakših za kombinovanje uz haljine.

Screenshot 2024-04-24 125103.jpg
(Image credit: @tamaramory) 

BELE PLATNENE PATIKE

Ako ste minimalista, verovatno već imate par Superga klasičnih platnenih patika u vašoj kolekciji obuće. Nas je inspirisao način na koji je Kim koristila svoje kako bi cvetnoj mini haljini dala preppy štih.

Screenshot 2024-04-24 125228.jpg
kim turkington / instagram 

PATIKE ZA TRČANJE

U redu, možda nismo profesionalne maratonke, ali to ne znači da volimo da vidimo kako oni koji trče koriste svoje sportske patike u kombinaciji sa komadima koji nisu helanke. Koliko se vama dopada Vivijanina kombinacija asimetrične haljine i patika za trčanje?

SIVE PATIKE

Već smo utvrdili da monohromatske patike izgledaju chic uz haljine, posebno u svrhu kontrasta sa belom haljinom. Kada govorimo o jednobojnim patikama, priznajemo da ne postoji elegantnija opcija od elegantne sive. To je očigledan izbor kada je crna previše teška, a bela previše svetla.

Screenshot 2024-04-24 131827.jpg
kim turkington / instagram 

 Izvor: ELLE/N.K.