Vest o smrti Virgila Abloha, umetničkog direktora Louisa Vuittona koji je svojom genijalnošću, pronicljivošću i entuzijazmom dao neizbrisiv pečat ovom brendu, potresao je svet.

Pod nazivom ''VIRGIL WAS HERE'', Louis Vuitton je samo dva dana kasnije odao počast životu i nasleđu kreativnog genija, predstavljanjem njegove kolekcije za proleće/leto 2022. u Majamiju.

„Sa dubokom tugom sam saznao da je preminuo Virgil Abloh. Virgil nije bio samo prijatelj, veliki saradnik, kreativni genije, vizionar i modni revolucionar, već i jedan od najboljih kulturnih glasova našeg vremena. On je utro put budućim generacijama. Kao odani pristalica svoje zajednice kroz dobrotvorne akcije i dešavanja, bio je večiti optimista koji je verovao da je sve moguće. U istom duhu, mi u Louis Vuitton-u ćemo sa ponosom nastaviti da slavimo njegovo nasleđe finalnom revijom u Majamiju, prema njegovim željama. Čast mi je što sam ga nazivao svojim prijateljem. Moje najdublje misli su sa njegovom ženom, decom, roditeljima, porodicom i čitavom zajednicom koja je bila dirnuta njegovom veličinom.” rekao je Michael Burke, izvršni direktor Louis Vuittona.

Ova revija prvobitno je bila zakazana i zamišljena kao postmoderan, fensi događaj okrenut klijentima koji se poklopio sa Art Baselom koji je bio više strofa nego poglavlje u tekućem narativu o Ablohu u Louis Vuittonu. Međutim, vest o njegovoj smrti promenio je sve, a brend je odlučio da ostane dosledan njegovog poslednjoj želji i održi reviju koja je odala utisak kao da je Virgil predosećao i pripremio sve unapred.

Emocije su počele da bujaju već na početku revije kada se začuo Virgilov glas koji govori o povratku „čudesa iz detinjstva“, dok ponavljajući vizuelni motiv crvenog balona na topao vazduh sugeriše Oz, ali možda i uspon u neki novi, zagrobni život. Melahnolična pesma Strawberry Fields Forever koja je pratila reviju takođe bi se mogla protumačiti vrlo simbolično, a onda kao vrhunac lebdeći svetleći natpis ''Virgil was here''.

Kanye West, Kim Kardashian West i njihova ćerka North bili su tu, kao i Rihanna, A$AP Rocky, Pharell Williams i mnoge druge zvezde koje su mu se divile.

Forma je uvek bila promenljiva za Abloha, a ova kolekcija nastavlja tu ideju. Ona je apsolutna dekonstrukcija normi muške odeće: siluete padaju, linije su zamagljene, a granice između smart/casual i muškog/ženskog su obrisane. Ružičasta i bela puffer jakna uparena sa balerinskim korsetom i suknjom? Zašto ne: ovi modeli su naelektrisani futurizmom.

Kao vizionar, Virgil je pre svog odlaska rekontekstualizovao modni koncept za 21. vek. Otvorio se ka mlađoj publici koja dolazi, koristio sve platforme kako bi ih pustio da ne sanjaju ovaj svet, već postanu deo njega, verujući da snovi mogu da postanu stvarnost. 

''Želim da mogu da se osvrnem na svoj život i karijeru, i da znam da sam iza sebe ostavio neke večne predmete i logiku koja je promenila mejnstrim'' govorio je i uspeo - njegov dizajn i filozofija živeće u kanonu savremene mode zauvek.

Održana poslednja revija Virgila Abloha.
Profimedia