Nakon iznenadnog odlaska kreativnog direktora Daniel Lee-a, brend Bottega Veneta objavio je da će ovu ulogu ubuduće obavljati Matthieu Blazy

Vest da se Daniel Lee povlači zaprepastila je industriju. On je učinio više od oživljavanja italijanske luksuzne kuće; postavio je njen stilski plan, a to može da potvrdi svako ko je pregledao police u nekom od lanaca brze mode koji ovaj brend besomučno kopiraju.

S druge strane, Blazyjevo imenovanje nije toliko iznenađujuće. On je bio broj dva u modnoj kući Bottega Veneta od sredine 2020, a sama kompanija Kering, u čijem je vlasništvu ovaj brend, ima ogroman uspeh u dovođenju neafirmisanih dizajnera u centar pažnje (primer je i Alessandro Michele za Gucci).

Takođe, Blazy nije nepoznata osoba kao što je nekada bio Daniel Lee. Belgijski 37-godišnjak je naširoko poštovan i voljen još od kada je prvi put privukao pažnju u Maison Margiela kolekcijom pod nazivom ''Artisanal''. On je ovde bio bio glavni dizajner početkom 2010-ih.

Iako je zadržao anonimnost, njegov rad je bio istaknut, te usklađen kako sa kodeksima Margiela, tako i sa svojim vremenom.

Podsetimo se, Kanye West je za svoju reviju ''Yeezus''  preuzeo čuvene (i pomalo bizarne) maske ukrašene kristalima iz Artisanal kolekcije za jesen/zimu 2013. godine. 

profimedia-0234590678
Profimedia 

Nakon Margiele, Matthieu je otišao da radi za zahtevnu Phoebe Philo u Celine, koja se lično izborila za njega, a nakon toga se pridružio Calvin Kleinu, gde je njegov partner Pieter Mulier bio kreativni direktor pod glavnim kreativnim direktorom Rafom Simonsom.

„Uvereni smo da će Matthieu Blazyjevo bogato iskustvo i široka kulturna pozadina omogućiti da svoj kreativni zamah unese u ovaj novi modni , te nastavi Bottegino nasleđe” rekli su iz kompanije.

Blazyjeva prva kolekcija za ovu modnu kuću biće prikazana u februaru 2022, a mi ne možemo da dočekamo da vidimo u kom pravcu će otići.