Brojimo sitno do “najluđe noć u godini”! Možda mnogima nije najluđa, ali svakako sa fashion aspekta uvek se postavlja ono “kliše” pitanje: kako biti obučen kada ispraćamo staru, a pozdravljamo novu godinu – jer na kraju dana, bitno je da baš tada, u momentu zvaničnog preseka stanja, pretstavljamo najbolju moguću verziju sebe!

Modna urednica Ana Ostojić na ovu temu proćaskala je sa lokalnom dizajnerkom Ninom Rajak, koja nam baš u pravom trenutku prikazuje svoju novu crnu sexy kolekciju (u koju smo se zaljubili na prvi pogled), uz osvrt na večitu temu zašto je crna boja uvek dobra ideja kada su večernji događaji u pitanju, ali i nekim životnim procesima rada dizajnerskog zvanja na lokalnom tržištu.

45.jpg
Jelena Mitić 

7.png
Jelena Mitić 

15.png
Jelena Mitić 

Hej ženice, rodila si dečaka pre dva meseca, i već nam prikazuješ novu kolekciju koja vidno estetski najavljuje veliki comeback tvog dizajnerskog potpisa sa početka karijere. Za početak, kako sve to postižeš?

Da, kad ovako postaviš pitanje, zvuči malo zbunjujuće. Ali zapravo, realnost ovog dualističkog toka je jednostavna jer odvojenost od sveta kao porodilja te u stvari vraća na početno biznis resetovanje kada je sve bilo novo i zabavno, bez pritiska okoline. Pošto kreativni mozgovi nikada ne spavaju, samo se razbuđuju još jače i življe sa novim aspektima života, pogotovo kada ispred sebe gledate jedan koji ste stvorili. Kada devet meseci osećate u sebi svaki sekund kako napreduje i raste vaš istinski životni “dizajn”, nagon stvaranja samo ide dalje prirodno. Da li iz straha, da li iz iščekivanja, osećaja mirnoće i konekcije sa sobom, ili iz onih paralelno suprotnih faza histeričnih hormonskih napada fokus ka razmišljanju ka poslu dođe kao odlična zanimacija. Tada se vratiš svojim korenima stvaranja kao na početku karijere, jer imaš važnije prioritete i pritiske, a moda opet postaje divna umetnička igra. Tako da su skice za ovu kolekciju već duže vremena skicirane u mojoj glavi, a sada skoro su ugledale svetlost dana.

17.png
Jelena Mitić 

14.png
Jelena Mitić 

36.jpg
Jelena Mitić 

Umetnička igra? Da, odlična perspektiva modnog dizajniranja. Da li je zaista tako u Srbiji, ili ipak moraš da se povinuješ tržišnoj tražnji ovde? Koje je tvoje iskustvo?

Za početak da definišemo jednu bitnu stavku, drugačije je dizajnirati ekscentrične odevne komade koji su više scenskog karaktera ili za posebne prilike naspram svakodnevne odeće koja služi za cool stylish svakodnevnu street funkcionalni stil. Zanimljivo jeste da se poslednjih godina ova dva pojma sve više prepliću, pa dress code granice više čak ne postoje. Danas je cool poneti duks sa kapuljačom uz kožnu suknju, ili trenerku uz štikle. Što mi se izuzetno dopada, jer je na kraju pitanje ličnog stila, granice ne postoje, a jedino što je bitno kako zapravo nosite jedan dizajnerski komad. Upravo zato i stvaram dve linije pod imenom Nina Rajak, da izuzmem bride kolekciju u ovom kontekstu, koje su naizgled dijametralno suprotne, ali zapravo istog DNK momenta. Uvek su u pitanju kvalitetni materijali, naizgled jednostavne, ali komlikovane modelarske forme i edgy trendi pristupu fashion dark klasike koju poštujem.

52.jpg
Jelena Mitić 

56.png
Jelena Mitić 

2.png
Jelena Mitić 

Šta nam preporučuješ da ponesemo za Novu Godinu? Zašto je i tebi, kao i meni, crna uvek najbolja ideja kada su glam prilike u pitanju?

Novom kolekcijom sam upravo to i manifestovala, igra sa moćnim crnim materijalima uvek baca akcenat na formu dizajniranih modela i osobu koja je nosi, jer tada se vidi pun sjaja lične unutrašnje energije. U crnom izgledate moćno, i ovu činjenicu ne možemo da osporimo, ali ova rečenica poseduje i drugu stranu medalje. Lako je biti primećen sa jarkim bojama koje vrište, ali sa provokativnim i smelim modelima od crne kože ili providnog tila ogoljeni ste, a inerglow postaje noseći aksesoar vašeg dark outfit. Predlažem vam jedno nestandardno odelo sa naglašenim ramenima ili sexy providnu haljinu sa oversize kožnim blejzerom kao dobitnu kombinaciju za novogodišnju noć koju sam i prikazala u novoj kolekciji. A sustainable aspekt postoji i ovde, jer nije u pitanju ishitren šoping za samo jednu noć već komadi koji su uvek nosivi, i za svaku priliku. Neki tvrde da je crni outfit uvek safe ideja, a ja kažem da je najsmelija jer u mraku stavlja u fokus svaku vašu ekspresiju lica i siluetu vaših pokreta.

Photo: Jelena Mitić
Model : Lea Davogić
Šminka : Sofia Petrović