Ove godine u stanu Coco Chanel u Parizu dogodilo se neobično snimanje na kom je glavni fotograf bio sam Karl Lagerfeld. Fotografije sa ovog, kako bi se svi njegovi učesnici jednoglasno složili, porodičnog i veselog snimanja rađene su za izložbu za koju je dizajner fotografisao portrete poznatih žena.

One su, zapravo, bile modeli za reizdanje kolekcije Bijoux de Diamants, jednu jedinu kolekciju ekskluzivnog nakita koji je dizajnirala Gabrielle Chanel 1932. godine. Osim nakita žene su nosile i haute couture odeću, dizajniranu specijalno za ovu priliku. Fotografije su premijerno prikazane na izložbi Mademoiselle Prive otvorenoj 13. oktobra u Saatchi galeriji u Londonu. 

Ovaj događaj je u izvesnom smislu bio nastavak julske haute couture revije za jesen/zimu 2015-16. i spojio je na jednom mestu slavne žene kao što su: Julianne Moore, Kristen Stewart, Isabelle Huppert, Vanessa Paradis, Lily-Rose Depp, Alice Dellal, Geraldine Chaplin, Lily Collins, Jemima Kirke, Rita Ora, Rinko Kikuchi, Tugba Sunguroglu, Violette d’Urso, Jamie Bochert, Lara stone, Stella Tennant, Keira Knightley.

ELLE vam donosi neke od ekskluzivnih fotografija i intervjua sa Chanel muzama 21. veka.

Geraldine Chaplin 

Kako je bilo biti Coco u njenom legendarnom apartmanu?

Stan Coco Chanel je izvanredno mesto. Deluje kao da je još tu, i nisam sigurna da li joj se dopadam ili ne. Osećala sam se čudno kada sam ušla i u jednom trenutku pomislila sam kako joj se čak i sviđam. Već u drugom učinilo mi se kao da čujem: „Daj, možeš ti i bolje od toga!“, ili je to bilo samo moje drugo ja. Ili možda zaista Coco?

Šta je ostavilo najjači utisak na tebe tokom snimanja?

Oni dani kada smo radili probe, reviju i sad ovaj razgovor, sve je highlight. Svaki trenutak u svakom danu jeste nešto novo, još uzbudljivije.

Isabelle Huppert

S obzirom na to da je prelepi nakit koji nosiš dizajniran 1932, u čemu je njegova tajna?

Pa, mislim da je tajna talenata najčešće u sposobnosti predviđanja, a to je Coco definitivno imala. Način na koji je zamislila da se žene kreću u njenoj odeći i ideja da bi žena trebalo da se otarasi svih ograničenja koja su je sputavala. Najaviti novo vreme, to je talenat. Kad pogledate ovaj nakit, fascinantno je to što se lako može pomisliti kako je napravljen danas. Tako je moderan.

Julianne Moore

Možeš li da mi kažeš kakav je Karl Lagerfeld kao fotograf?

On je neverovatno brz i uz to što je izvanredan umetnik, veoma je mudar u pristupu ljudima i u načinu na koji komunicira sa različitim osobama ne bi li napravio što bolji portret. On je uvek u potrazi za karakterom, kao i za lepotom. Zadovoljstvo je biti s njim i biti viđen njegovim očima.

Zašto si pristala da se uključiš u ovaj projekat?

Pa, mislim da smo sve pristale zbog Karla. Zato što je on tako moćna, kreativna, radoznala sila. Svaki put kad organizuje reviju, to je nešto spektakularno i drugačije, nešto mnogo više od samih haljina. Stvarno sve zavisi od ljudi. Uvek od ljudi... 

Vanessa Paradis

Kako je teklo fotografisanje sa Karlom Lagerfeldom?

Zaista dobro. To je uvek divno iskustvo iako su ideje unapred isplanirane, spontani pristup koji on ima kada je reč o fotografisanju uvek zadivljuje. Duhovit je, lagan i prijatan. Zabavljali smo se. Karl nije blaziran. Uvek je u potrazi za novim stvarima. Prilagođava se i prilikama i ljudima. Veoma dobro oseća i ljude i lokacije na kojima snima. On je toliko talentovan, uvek ima neverovatne ideje i rad sa njim je uvek sjajno iskustvo.

Šta misliš o atmosferi u stanu, njegovoj istoriji?

Stan Coco Chanel ispunjen je neverovatnim stvarima i nameštajem. Imala je veoma nekonvencionalan pristup nameštaju: zalepila je predivne panele na zid, što se tada nije radilo. Njen eksperimentalni stil može se videti i u dekoraciji. Imala je istančan ukus: nameštaj i predmeti, sve što se kasnije pojavljivalo u Chanel dizajnu postoji u njenom stanu, u lusterima, u prošivenim sofama, svuda... Sećam se da je Jean-Paul Goude, za prvu reklamu za Coco parfem, kada je video kavez na njenom stolu, imao ideju da me stavi unutra. 

Alice Dellal 

Alice, zašto voliš da te fotografiše Karl Lagerfeld?

Razlog nije samo u tome što je on jedan jedini Karl Lagerfeld i što je u isto vreme i sjajan i spontan, već i i zato što zaista volim način na koji radi, a sarađivati sa njim uvek je čast. Pred njegovim fotoaparatom osećam se veoma prijatno i volim način na koji sarađuje s nama. Veoma je brz, zna šta želi. Dopada mi se kad neko zna šta želi, a on to definitivno zna.

Šta Chanel za tebe predstavlja?

Moćnu, ženstvenu, modernu, klasičnu, pank-rok ženu, otelotvorenu u mnogim sjajnim damama širom sveta.

Kristen Stewart

Možeš li da kažeš nešto o Karlu kao fotografu?

Sigurna sam da kao umetnik Karl radi istovremeno instinktivno i kompulsivno, o kom god mediju da je reč, ali što se fotografije tiče, u njegovom radu zaista postoji poseban naturalizam. Kada nešto vidi, to je već za pet minuta gotovo, ni ne primetiš da si završio celu stvar zato što on tačno zna šta želi, i ima oko.  Iz svakog zvuče nešto posebno, iz mene takođe, osećam se dobro kada me on fotografiše, čini mi se kako zaista stvaram nešto, a tako i treba kad si sa sjajnim fotografom. 

Jemima Kirke

Kako je biti u stanu Coco Chanel?

Stan Coco Chanel je kao muzej, ali onaj u kome možeš da dodirneš predmete i sedneš. Pomalo je nadrealno biti u njemu.

Zašto si pristala da učestvuješ u ovom projektu?

Nikada sebe nisam zamišljala kao Chanel devojku. Ali, ovo je bila takva čast i pomislila sam, okej, oni znaju šta žele i o čemu govore i svi u Chanelu razmišljaju mnogo ispred vremena, Karl pogotovo, mora da je u meni video nešto što odgovara ovom brendu. Upravo ta kontradiktornost me je veoma uzbuđivala i radovala.

Lara Stone

Lara, zašto ti se dopada da te fotografiše Karl Lagerfeld?

Volim Karla, uvek je zadovoljstvo biti u istoj prostoriji u kojoj je i on. Najneverovatnija osoba sa kojom možete proćaskati, najinspirativniji čovek koga sam ikada upoznala. 

Šta Chanel za tebe predstavlja?

Ono što zaista volim kod Chanela jeste momentalna prepoznatljivost brenda. Mislim da je zaista izuzetno što postoje toliko dugo i rade rako briljantne stvari.

Lily-Rose Depp

Lily-Rose, možeš li da kažeš nešto o Karlu kao fotografu?

Ono što je najneverovatnije u snimanju sa Karlom jeste to u kojoj meri on ume da iznese ono najbolje u nekome, što doprinosi da se i iz odeće izvuče najbolje, a to je veoma dobra kombinacija. I on zaista zna šta će na nekome, u skladu sa njegovim telom i stilom, da izgleda dobro i stvarno ume da predstavi lični pečat svake osobe. Beskrajno je talentovan i njegove fotografije uvek su zadivljujuće. Ovo snimanje se odigralo u stanu Coco Chanel, koji je savršen i prava je čast biti tamo i sedeti na mestu  gde je ona nekad sedela i zamišljati sve neverovatne ljude koji su tu bili i razgovore koji su vođeni. Ona je bila prava revolucija za modu i donela je sasvim novi stil, veoma je inspirativno biti na mestu odakle su potekle sve njene ideje. To je zaista čast.

Prevela: Teodora Jeremić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija