Magazin Vanity Fair nazvao vas je jednom od najbolje odevenih žena na svetu. Kakav je vaš stav prema modi?

Stil mi je važniji od mode. To je nešto što možete da posedujete. Iako tako mislim, vrlo me zanima i šta radi modni svet, pogotovo što u njemu ima neverovatnih talenata i umova... Giorgio Armani jeste jedan od njih. Ne samo cela kuća Armani, već i gospodin Armani lično, izdržali su test vremena. Armani je nedavno proslavio četrdesetu godišnjicu stvaralaštva. Mislim da je stil u odnosu na modu nema rok trajanja. 

Koji je vaš nezamenljiv aksesoar?

Svakoga dana težim komforu. Na kraju, uvek kupujem cipele. Sat mi je potreban da bih znala koliko je sati. Ali, zaista mi je potreban udoban par obuće jer je to ono što vam pomaže da pregurate dan. Komfor.

Koji je zavodljiviji komad garderobe haljina ili pantalone?

Mislim da su to pantalone. Mnogo je izazovnije ono što sakriva, nego ono što otkriva. Obožavam žene u odelu.

Koja je najveća sloboda savremene žene?

Volela bih da kažem da je reč o nečemu kao što je vreme, ali u smeru u kojem se svet kreće mislim da je to pravo žene da vozi kola, bicikl, da ima pravo da glasa. Veoma je važna sloboda koja podrazumeva i finansijsku nezavisnost, ali većina žena je nema. 

Šta je po vašem mišljenju karakteristika savremene žene?

Lako je generalizovati, zar ne? Ali, ako bih to radila, rekla bih da su žene odlične u komunikaciji. Mislim da je ženska sposobnost da uspostavi i održi kontakte i komunicira univerzalna karakteristika svih pripadnica lepšeg pola i dolazi nam vrlo prirodno i spontano.

Koja vaša uloga ja ostavila najveći trag na vas i zašto?

Svaka uloga koju glumac igra na njega ostavlja neki utisak. Ali, na kraju, uvek je neuspeh taj koji ostavlja jači utisak nego uspeh. Oduvek me je  zanimao taj crv neuspeha, deo uloge koji nije bio dobar jeste ono što me je kopkalo i teralo da idem napred i da zatvorim neke rupe u svom profesionalnom ostvarenju. Sve se vrti oko toga da pokušavam da napravim nešto kompletnim i savršenim, što naravno, kao umetnik, nikako ne možete da uradite. To i nije poenta, ali je poenta težiti ka tome. 

Kakvu biste vi ženu voleli da predstavite na filmu? 

To je interesantno pitanje... Duboko se divim mnogim umetnicama. Sama ideja da igram nekog poput Louise Bourgeois, Georgia O’Keeffe ili Lee Krasner bila bi neverovatna, ali sa druge strane, vrlo je teško prikazati slikarstvo filmom. Izazov prikazivanja žena na filmu, onih koje su stvarno postojale, jeste da nađete kontekst i priču u koju one mogu da se smeste jer suva biografska priča nije moj omiljeni žanr. 

Kako pozorište utiče na vaš život? 

Pozorište zauzima centralno mesto u mom životu. Ne samo kao glumice, već kao i člana publike. Velika pozorišta nekako vibriraju i ostaju u vama do kraja života. Kao deo publike, vi ste pripadnik jedne zajednice. Glumci na sceni osećaju kada se publika ujedini i kada se ljudi smeju, plaču ili su šokirani u sekundi, svi zajedno. Moć bioskopa jeste to što je reč o individualnom iskustvu. Vrlo je lično, intenzivno, radi se o privatnoj konekcija koju imate sa platnom, što je fantastično. Ali, kao glumac, radeći na filmu, često ste izolovani od publike i vidite samo cifre, brojke koje je film postigao ili nije postigao, ali ne poimate uticaj koji je delo imalo sa kreativne tačke gledišta. Zaista mislim da direktan kontakt sa publikom ispunjava.  

Da li vam je postalo prirodno da govorite Si (Da) u 2015. godini?

Moj prirodni poriv je uvek da kažem Si, da kažem „da“ životu, ljubavi, slobodi... Sve te stvari vrlo su važne, ali mi ih prihvatamo zdravo za gotovo. Važno je da im svakodnevno govorite „da“ to je jedna dobra potvrda i vrlo pozitivan način da živite svoj život. Da kažete Si drugim ljudima, iskustvima jer smo uvek zabrinuti kako će uticati na nas, veoma je bitno koračati otvoreno ka svetu, biti pozitivan i velikodušan. Često kažem kako ću reći „ne“, ali to nikada ne uradim. 

Giorgio Armani vidi modernu ženstvenost negde između gracioznosti, snage i nezavisnosti. Da li biste i vi to tako definisali?

Divna stvar u svetu gospodina Armanija jeste to što parfemom Si ženama nudi aspiraciju da budu graciozne, snažne, ranjive, da prihvate svoju lucidnu kao i tragičnu stranu, svoju snagu i slabost. Reč je o vrlo pozitivnoj težnji koju svaka žena mora da ima. 

Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija