Čim je putem Dejvidovog profila na društvenoj mreži Twitter javnost obaveštena da je Bowie umro u miru, okružen porodicom nakon 18 meseci duge i teške borbe s rakom, širom sveta su njegovi prijatelji, muzičari ali i fanovi odali poštu jednom od najuspešnijih i najomiljenijih muzičara na svetu.

Tuga za odlaskom legende ne prestaje ni danas kada se osvrćemo na nekoliko činjenica iz Bowievog života…. 

#Rođen kao David Robert Jones u Brixtonu u Londonu, deli rođendan s još jednom legendom, Elvisom.

#Davidova desna zenica je trajno proširena nakon što ga je prijatelj George Underwood udario u školskoj tučnjavi. Svađa je navodno bila zbog jedne devojke. Momci su ostali jako dobri prijatelji, a George je za neke Davidove albume kasnije napravio covere

#Počeo je svirati saksofon s 12 godina, a ukupno svira 14 instrumenata.

#Njegovo prvo muzičkoo izdanje bilo je 'Liza Jane/Louie Louie Go Home', 1964., pod imenom Davie Jones. Kasnije je ime promenio u Bowie kako bi izbegao konfuziju s drugim muzičarem, Davy Jonesom.

#Debitantski album imena 'David Bowie' izdao je 1967. godine, nakon brojnih svirki po pabovima s raznim bendovima.

#Sa 17 godina je dao intervju za BBC kao začetnik Društva za prevenciju okrutnosti prema dugokosim muškarcima. 

#2004. na koncertu u Norveškoj neko ga je iz publike pogodio lizalicom u problematično oko, a nakon odstranjivanja lizalice David je nastavio koncert.

#Prva Davidova vodeća filmsk uloga bila je ona vanzemaljca u filmu 'The Man Who Fell to Earth', redatelja Nicolasa Roega.

#2006. godine se pojavio u filmu 'Prestige', uz Hugha Jackmana i Scarlet Johansson kada je igrao Nikolu Teslu.

#Njegov stariji polubrat Terry koji je bolovao od šizofrenije, počinio je samoubojstvo '85. Inspirisao je Davidove pesme 'Aladdin Sane', 'All The Madmen', 'The Bewlay Brothers' i 'Jump They Say'.

#Sa somalijskim supermodelom Iman oženio se 1992., imaju ćerku Alexandriu Zahru Jones. Kao posvetu svom suprugu Iman na članku ima tetoviran bodež.

#David je bio član čak 10 bendova - The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine i Tao Jones Index.

#U slobodno vreme je crtao, slikao, pravio skulpture i pisao. Njegovi najdraži umetnici su Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso i Michael Ray Charles.

#Hansa, mali muzički studio u Berlinu s pogledom na Berlinski zid, gde je snimio 'Berlin trilogy', danas je svojevrsna turistička atrakcija.

#Njegov alter ego, Ziggy Stardust, inspirisan je slučajnim susretom s tada već izgubljenom pop zvezdom i zavisnikom o acidu, Vinceom Taylorom, u ulici Carnaby u Londonu.

#Bowie je odbijao da pije čaj jer je tvrdio da je s 5 godina imao užasnu nesreću sa šoljicom toplog napitka.

#Na albumu 'Diamond Dogs' David svirao je gotovo sve instrumente, uključujući i slavni gitarski riff na 'Rebel Rebel'.

#Pesma 'Under Pressure' s grupom Queen, nastala je iz spontane svirke u Davidovom studiju u Montreuxu u Švajcarskoj.

#Na vrhuncu svoje zavisnosti kokainom, navodno je Bowie bio toliko paranoičan da je svoj urin sakrio u zamrzivač kako ga ne bi oteo zli čarobnjak.

#Na soul albumu 'Young Americans' iz 1975. jedan od Davidovih pratećih vokala bio je mladi Luther Vandross.

#Bio je visok 178 cm.

#Grupu Placebo je često navodio kao jednu od svojih najdražih, kao i Oasis.

#Njegovo slavno priznanje da je biseksualan desilo se u intervjuu za Rolling Stone 1972., ali kasnije je izjavio kako je to izmislio jer je želeo da ga prati svojevrsna misterioznost.

#Svoju je prvu ženu, Angie Bowie, upoznao dok su 'hodali' s istim muškarcem. Oženili su se 1970. i rastali 1980. Svog sina je nazvao Zowie Bowie, ali dečko je to ime toliko mrzeo da ga je promenio u Joe. Danas je poznat kao filmski redatelj.

izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija