Model, fotografkinja, dizajnerka i novo lice kozmetičke kuće L'Oreal Pariz. Helena Christensen ima karijeru iz snova. ELLE tim posetio ju je u Njujorku gde smo razgovarali o njenim novim poslovnim saradnjama, stavu prema životu i umetnosti.

„Šalite se?“, prevrnuvši očima pita šminker Hung Vanngo kada je čuo da će Helena biti intervjuisana dok je on bude šminkao. Ne, ne šalimo se. Nažalost, njen raspored nije tako fleksibilan da bi mogao da je dobije samo za sebe. Hung odlučno odbija predlog i pokazuje nam dlan ruke kojim poručuje da uopšte više ne želi da razgovara. Međutim, tog trenutka ulazi Helena koja insistira: „Nema potrebe da gubimo vreme.”

Hung Vanngo, njegov asistent, dva frizera i manikirka počinju da sređuju Helenu za snimanje. Ona je zatražila i jastuk koji joj asistent stavlja ispod stopala. Smeje se i govori mu: „Jastuk nije za mene.“ Uzima ga i dodaje manikirki koja kleči na kolenima dok joj sređuje stopala. Prvi utisak o Heleni Christensen jeste to da je veoma smirena, odiše spokojstvom, otvorenošću i integritetom. U prostoriji gde se spremamo  ponovo je dobra atmosfera i čim frizeri ugase svoje fenove počećemo sa intervjuom.

Kada ste Helena Christensen ruke su vam stalno pune posla. Ona veoma jasno ističe da nema nameru da prekine tempo kojim je započela svoju karijeru kao supermodel davne 1990. Naprotiv, ona danas radi više nego ikad i to na najrazličitijim projektima. U prethodnoj godini ostvarila je tri ogromne saradnje. Prva je sa francuskim beauty gigantom, kompanijom L'Oreal Paris, za čiju liniju Revitalift je izabrana da bude zaštitno lice. Kreirala je kolekciju nakita za poznati brend Skagen, a poslednje u nizu jeste saradnja sa danskim modnim brendom InWear za koji će u naredne dve godine raditi kao dizajner. Pored toga, Helena je i globalni ambasador za Oxfam sa kojim putuje u najugroženije svetske regije u ulozi fotografa. 

Naš intervju počinje pričom o lepoti. Neka od prethodnih zaštitnih lica kuće L'Oreal uključuju i Julianne Moore, Inès de la Fressange, Naomi Watts i Diane Keaton. Sada je red došao na Helenu Christensen koja se priključila uglednoj kompaniji čiji je cilj da drži fokus na ženama sa izraženim karakterom. Pogotovo u slučaju Revitalift kampanje koja ima za cilj da istakne kako žene mogu da budu u isto vreme talentovane, uspešne i lepe, nevezano za njihove godine. Upravo takva je i čestrdesetšestogodišnja Helena. „Mislim da L'Oreal, kada bira ženu koja će biti njihovo zaštitno lice, ima velik dijapazon žena različitih nacionalnosti i etničkog porekla. To je kontekst u koji se ja dobro uklapam jer sam delom Skandinavka, a delom Amerikanka, pri tom misteriozna i dinamična“, uz smeh objašnjava Helena. „Ali mislim da svakako biraju žene sa jakim integritetom koje su i nezavisne i kreativne. Upravo iza toga i ja želim da stojim.“ Helena je bila veoma uspešan model preko 25 godina. „Zbog toga mislim da me je L'Oreal izabrao. Smatram da je to bilo zbog svega što sam postigla u svojoj karijeri i zbog onoga za šta se zalažem u modnoj industriji, ali i zbog toga što sam majka, fotograf, ambasador. Ovu kompaniju interesuju nezavisne žene, a ne samo njihova lica, žene koje će njihove proizvode predstavljati sa ponosom i jačinom.“

Revitalift Laser kreiran je tako da uspori prirodno starenje kože, ali danas je starenje relativan pojam pa smo pitali Helenu šta radi kako bi duševno ostala mlada?

Ja se uvek osećam mladom, to je zaista tako. Kada ujutru ustanem, nikada ne mislim kako ću danas da radim nešto da bih se osećala kao sedamnaestogodišnjakinja. Trudim se da svaki dan ispunim iskustvima koja me usrećuju, ali svakako se ne zabavljam na isti način kao što sam to radila sa 17 godina. Bilo bi dosadno biti zarobljen u određenim godinama. Ljudski život je tako divno organizovan da konstantno sebi zacrtavamo ciljeve koje možemo da ispunimo samo u određenim godinama. Međutim, to ne znači da sada nisam radoznala kao što sam to bila kada sam bila dete. I dalje me usrećuje kada obujem gumene čizme i hodam po barama ili kada zamišljam da sam sirena dok ronim u moru. Zaista sam iskreno srećna što i danas ponekad mogu da se osetim kao dete.

Šta za vas znači penzija?

U tim godinama borimo se sa toliko izazova i iz nekog razloga smatra se ogromnim gubitkom, ne za muškarce, već za žene, kada ostare i dobiju bore. Meni je veća briga to što ću jednog dana umreti. Bila bih najsrećnija kada bih mogla da živim 500 godina i da sa 400 napokon pročitam knjige koje sam želela, poslušam muziku koju nisam stigla i da putujem. Sve to svakako želim da uradim sa borama ili bez njih.

Kako se kroz 25 godina menjao vaš pristup modnoj industriji. Da li je to za vas bio samo posao?

Ne, definitivno na to ne gledam kao na posao. To je više bila privilegija zahvaljujući kojoj sam imala priliku da radim sa talentovanim i kreativnim ljudima. Fotografija, kojom se bavim danas, takođe mi daje mogućnost da se srećem sa najrazličitijim ženama. U svim aspektima života reagujem više impulsivno nego proračunato. Nikada ne razmišljam kakve će posledice imati posao koji prihvatim. Sve svoje odluke donosim impulsivno. Trebalo bi da u stomaku osetim da li je nešto u redu. Međutim, jednu stvar sam oduvek radila veoma mudro, od početka karijere čuvala sam novac jer sam bila veoma svesna da sam privilegovana poslom kojim se bavim, a da to ne znači kako ću to raditi zauvek. Srećom, imala sam veoma profesionalan odnos prema poslu, ali nikada nije postojao dugoročni poslovni plan za „poslovnu Helenu“.

Hung Vanngo odlučuje da je vreme za grupnu fotografiju koju će da stavi na svoj Instagram profil. Fotografišemo se tri puta pre nego što je ovaj make up artista potpuno zadovoljan. Niko drugi ne sme da pravi fotografije. On mora da bude sasvim siguran šta će izaći u javnost.

Da li je posao modela nekada bio prevelik zalogaj za vas? 

Mogla bih da kažem da je bilo više manjih zalogaja. Nažalost, stvari ne mogu da budu lepe i poetične kako bih ja volela. Da biste bili uspešan model, morate da izneste i predstavite proizvod na najbolji način. Veoma je važno biti i mentalno jak jer je ovde reč o jednoj brzoj, jedinstvenoj i ponekad bizarnoj industriji. Uvek mi je bio velik izazov da dam sve od sebe i da predstavim proizvod tako da kupac bude zadovoljan. Rešavati zadatke može da bude i zabavno i izazovno. U svakom slučaju, to nije nešto što me noću drži budnom. Posao modela takav je kakav jeste i prihvatila sam ga sa svim plusevima i minusima.

Pored toga što se bavi fotografijom, Helena trenutno radi na još nekoliko projekata. Zajedno sa njujorškom dizajnerkom Camillaom Strong dizajnirala je kolekciju nakita za Skagen Design, ali to nije sve. „Zajedno dizajniramo i odeću koja će takođe imati i liniju sandala i naočara. Camilla i ja smo prijateljice dugi niz godina i zbog toga, kada se nađemo, posle nekoliko sati imamo skicu kolekcije zbog čega smo vrlo srećne i zahvalne. Dosta smo radile kako bi naša mala firma stala na noge i do sada je na to otišlo puno znoja i novca. Ali, meni je to veće uživanje od drugog posla na kom zarađujem velike svote novca. Veoma mi je važno da budem kreativno stimulisana.

Jesenas ste takođe u saradnji sa brendom InWear dizajnirali modnu kolekciju. Da li je profesija modnog dizajnera vaša novi posao?

Kada je reč o odeći, imam hiljadu ideja. Veoma je interesantno i konstruktivno raditi sa iskusnom kompanijom kao što je to InWear. Bila sam njihov model još od tinejdžerskih dana i zabavlja me  svaki put kada pomislim kako sam sada njihov dizajner. Jako je kul dobiti priliku da vidiš kako dizajni koje sam ja zamislila postaju odeća.

Kakvo je danas vaše mišljenje o potrošnji? Da li su se vaše navike promenile?

Svoju iznošenu garderobu uvek sortiram za reciklažu a isto tako kupujem recikliranu ili vintage odeću. Ceo svoj život tuširam se veoma kratko i što hladnijom vodom, kupujem lokalne organske proizvode. Takođe, pošto često putujem uvek se trudim da u toku jednog putovanja u tom gradu ostanem što duže kako bih mogla da obavim što više. A kada sam kod kuće, svuda idem biciklom.

Šta vas danas inspiriše?

Inspiriše me umetnost. Sakupljam stare uljane slike na kojima su ili nage dame ili brodovi na moru. Foto-umetnost je takođe moja velika inspiracija. Nemam mnogo skupocenih slika na svojim zidovima, ali imam neke fotografije koje su slikali Sally Mann, Robert Frank i Marry Ellen Mark koja je moj veliki uzor kada je reč o fotografisanju portreta. Veoma sam srećna i što imam fotografije na kojima sam ja, a koje su uslikali legendarni fotografi. Ali njih nikada neću okačiti na zid. One su uramljene i stoje negde na podu iza ormana. Bilo bi mi baš čudno da stalno gledam svoje fotografije.

Šminker nas ponovo prekida. Helena mora da sedi potpuno mirno kako bi mogao da sakrije pegice od sunca na njenim obrazima. To je još jedan dokaz da je lepota ipak prolazna, a da život morate živeti punim plućima. 

Napokon je spremna za snimanje. „Bože moj, izgledam kao dvadesetdvogodišnjakinja!“, uzvikuje radosno. Hung Vanngo se skromno nasmejao i poklonio joj sivi duks sa obrisima životinja: „Prošli put rekla si da ti se dopada i rešio sam da ti ga poklonim.“ Hung dobija veliki zagrljaj, a mi smo svi odahnuli jer se ipak nije naljutio što je sa nama morao da podeli Helenu.

Prevela i priredila: Jasmina Avramov

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija