Kultna sedamdesetosmogodišnja glumica, dobitnica Oskara i dugogodišnja aktivistkinja, Jane Fonda apsolutno ne pokazuje znake usporavanja ili manjka energičnosti, što nam je dokazala ponovnom glumom u seriji Grace and Frankie.

Prošle godine Jane se ponovo okupila sa koleginicama među kojima je i njena velika prijateljica Lily Tomlin, kako bi snimile nove epizode popularne serije, koja prati život dve žene koje saznaju da su njihovi muževi homoseksualci, zbog čega bivaju ostavljene. 

Držeći se verno feminističkim korenima, scenario Grace i Frankie serije, iako je smešan i čudan, on u isto vreme osnažuje žene da shvate da nikada nije kasno da upoznaju sebe i okrenu novi list u svom životu, bez obzira koliko imaju godina. 

Ako postoji neko ko može na najbolji način da inspiriše na velike životne poduhvate koji se ne završavaju u 60-im i 70-im godinama života, to je Jane Fonda, dama koja sa godinama postaje sve bolja i bolja.

U skladu sa drugom sezonom Grace and Frankie serije, Jane nam prenosi njenu glavnu poruku, otkriva kakva je saradnja sa Lily Tomlin i iz ličnog ugla nam predstavlja svoj pogled na feminizam danas.

Iz intervjua koji je dala za jedan modni magazin, otkrivamo najzanimljivije detalje....

Da li postoji nešto što posebno voliš kod svog lika koji igraš (Grace)?

Ona je mnogo napetija i konzervativnija od mene, ali smatram da je mnogo zabavnije igrati nekoga ko je drugačiji od vas. S druge strane, moram da priznam i da imamo puno zajedničkih stvari, a to sam otkrila nakon dve godine snimanja. Sada je poznajem mnogo bolje, i na neki način sam rasla pored nje, tako da mi je sada veoma zabavna. 

Šta možete da izdvojite kao omiljen deo u vezi serije Grace and Frankie?

Snimati sa Lily Tomlin! To je zaista pravo zadovoljstvo, i čast mi je što sarađujem sa njom. Mi se uvek smejemo, zbog čega je zabavno odlaziti na posao i raditi sa njom svakog dana. 

Kako je bilo ponovo snimati sa Lily?

Mi smo tokom godina ostale u kontaktu i veoma smo dobre prijateljice koje znaju da se zabavljaju. Jane i ja smo aktivistkinje i kada me ona zamoli da se pojavim u dobrotovorne svrrhe, ili da je predstavim kada zbog neodloživih obaveza ne može da preuzme nagradu, ja se uvek odvažim, i obrnuto.  

Kako se osećate povodom uspeha serije koja živi isključivo na Nerflix kanalu?

Sviđa mi se, i veoma je zabavno. To je ujedno i veliko iskustvo, jer vi ne dobijate gledanost na isti način kao na kablovskoj televizijii. O velikom uspehu serije dovoljno govori to što nas je Netflix proglasio jednom od tri najpopularnije serij. Mi smo zaista bili prijatno iznenađeni kada smo saznali koliko je ona popularna među mladim ženama. 

Trenutno je Grace and Frankie jedna od retkih serija koja predstavlja ženu vaših godina. Da li ima nešto konkretno što ste želeli da prenesete gledaocima, i u isto vreme da pokažete kako je biti starija žena u današnje vreme?

Glavni razlog zbog kojeg sam želela da snimam ovu TV seriju je to što sam želela da drugačije prikažem starije žene, zapravo da im dam drugačije lice i to je ono što volim kod Grace and Frankie. Mi smo pokušavali da pokažemo mane koje se odnose na starost, poput straha od pada i razbijanja kukova, ili da ukažemo na činjenicu da niko ne obraća pažnju na tebe zato što više nisi mlad i lep, kao i na ljubavne brige sa muškarcima i načinima na koje oni doživljavaju vaše telo, i sl. Ali smo takođe želeli da kažemo: "Hej, računajte na nas! Mi smo i dalje pametne, veoma zabavne, sada možemo biti aktivne, i imati dobar seks!"

Koliko se vaš odnos prema feminizmu osetio u seriji, u ulozi Grace?

Grace zapravo nije prava feministkinja. Mislim da će je malo po malo Frankie otkrivati, pa ko zna šta će se desiti u budućnosti....

Ako bi morali da date jedan savet novoj, mlađoj generaciji feministkinja, šta bi to bilo?

Ne odustajte i nikada nemojte sve da uzimate zdravo za gotovo. 

U poslednje vreme je bilo dosta reči o tome šta je feminizam, a šta nije, a tu se posebno ističe gola selfi fotografija Kim Kardashian koju je postavila na društvene mreže. Piers Morga je okarakterisao rečima: "Feminizam nije mrtav." Da li mislite da kada žena postavlja golu fotografiju svog tela, pomaže ili odmaže feminizmu?

Jedan od problema koji feminizam pokušava da ukaže je na seksualnu objektivizacija žena, tako da mislim da postavljanje golih fotografija sebe zapravo ne pomaže. Mislim da se tu radi o poigravanju sa objektivizacijom žene. Žene treba da budu jake, pametne, i da imaju pažnju i poštovanje a to nema aposultno nikakve veze sa postavljanjem svoje gole fotografije. Ne mislim da fotografija koju je postavila Kim znači da je feminizam mrtav. 

Kao žena koja je prošla kroz veliki broj transformacija kroz svoju karijeru, koji savet imate za žene koje žele da urade isto?

Pročitajte moje memoare! Postoje dve knjige koje sam napisala. Jedna se zove "My life so far", u kojoj se nalaze moji memoari, a druga je "Primetime", koja se odnosi na temu uspešnog starenja. Mislim da su obe korisne za žene svih životnih doba. Takođe, savetujem da pročitate knjige Glorie Steinem. Gloria na odličan način daje odlične životne lekcije, koje ćete jednostavno razumeti i primeniti. 

U seriji pravite veliki broj pokreta koji dokazuju koliko ste fleksibilni i u odličnoj formi. Koja je tajna vašeg dobrog izgleda i vitke linije?

Uvek sam aktivna. Penjem se, šetam, radim pilates i jogu. Dakle, bitno je kretanje. Mlado telo svašta prašta, ali u kasnijim godinama, čim niste aktivni, posledice su brzo vidljive. Pri vežbanju, ne mislim na teške i zahtevne stvari, poput trčanja maratona, već isključivo na lagane šetnje, i mnogo kretanja. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija