Ono što je Coco Chanel učinila za žensku modu u Francuskoj, a potom i u čitavom svetu, to je Sonia učinila za modele od trikotaže, prvo takođe u rodnoj Francuskoj, a kasnije i u ostatku sveta, te ne čudi što je u modnim krugovima znana i kao Coco Rykiel.

Davne 1948. kada je imala svega 17 godina Sonia je počela da radi u jednom pariskom butiku kao dekoraterka izloga i to je bio njen prvi susret sa modom, iako kako sama kaže nije na taj način bila pasionirana njome.

"Ja zapravo uopšte nisam bila zainteresovana za modu. Moda je bila za druge ljude. Ipak, to je postalo moje zanimanje ali na potpuno spontan način. Imala sam 22 godine sam se udala za Sama, vlasnika butika elegantne garderobe. Međutim, u tom butiku nije bilo ničega što se meni dopadalo i što bih nosila. Još veči problem sam imala kada sam zatrudnela. Haljine za trudnice tada su bile zaista užasne. U tom trenutku sam zatražila da mi sašiju udobnu haljinu po meri, koja će pratiti liniju tela, s tim da stomak neće biti sakriven."

U to vreme ovakva haljina bila je pravi presedan, međutim videvši je u ovom modelu, ubrzo su i njene drugarice i poznanice, poželele jednu takvu i tako počinje Soniina priča, koja ubrzo poprima značajnije modne dimenzije i zauvek ucrtava put budućoj kreatorki.

foto: Profimedia

"Jednog dana 1962. godine na vratima butika pojavio se italijanski preprodavac sa dva puna koferan različitih modele džempera. Nisu bili ni naročito lepi, a ni elegantni. Te sam ga pitala da li bi mogao da napravi jedan model specijalno za mene. Ubrzo nakon toga, džemper mi je dostavljen, ali i dalje mi se model nije doapdao. Bio je previše širok, ramena prevelika, rukavi kratki. Morala sam da zauzmem drugačiji stav i objasnim mu tačno šta želim. Tek sedmi put dobila sam ono što sam zamislila."

Ovaj džemper je bio uzak, izarazito dugih rukava koji su prelalazili liniju zgloba i za današnja merila standarne dužine, do linije bokova ili nekoliko santimera ispod struka, ali za tadašnja merila prilično kratak. Sam model štrikan je finim tkanjem, a boje na njemu bile su vedre i jarke, što je takođe značajno odskakalo od tadašnjih standarda. Nikada pre toga niko tako nešto nije video.

Nastavak na sledećoj strani...

PageBreak

U periodu od 1963. do 1968. godine džemperi su postali Sonin glavni projekt.

Kada je konačno bila zadovoljna samim krojem, krenula je u kreativnu potragu za savršenim dezenom, koji joj je zadavao glavobolju. Boje i dezeni nisu bili skladni i nisu joj davali ono što je htela, iako su njeni ženstveni modeli džempera već tada postajali popularni. Uskoro, dizajnera dolazi do savršenog spoja modela i pletiva na pruge u različitim bojama. I to je bilo to, rođen je prvi šik žemper u modnoj istoriji čovečanstva. Pomama za njim raširila se diljem Pariza, a potom i izvan granica Francuske.

foto: Profimedia Sonia Rykiel 1930. - 2016.

Ubrzo su ovaj model nosile i tadašnje filmske dive Brigitte Bardot i Audrey Hepburn, a džemper je doživeo instant uspeh na interancionalnom nivou. Nazvan je "malim džemperom" i postao je ubrzo jedan od glavnih simbola 70-ih godina. 

"Ja sam zapravo shavtila da je nagost lepota. Želela sam da žena koja nosi moj džemper ostavi utisak da je naga.  A sa tim dolazi i slobodu pokreta, dok se u isto vreme osećaju šik i slobodno."

Upravo to je čuvena kreatorka i kasnije postizala svojim modelima. Njena trikotaža nije bila teška, omogućavala je slobodu pokreta, pratila je liniju tela, modeli su bili fluidni, ali i elegantni. Dok su se od materijala isticali oni najfiniji, merino vuna i kašmir.

foto: Profimedia Sonia Rykiel kolekcija jesen/zima 2016.

Baš kao što je Coco Chanel oslobodila žensko telo od teških korseta, tako ih je nekoliko decenija kasnije Sonia osbodila od krojeva sa velikim ramenima i usko krojenih kostima od teških materijala. Njeni modeli postali su sinonim za pariski stil, podjednako su šik, seksi i casual. A Sonia Rykel će zauvek ostati upamćena kao osoba koja je na neki način iznova izumela pletivo i sve ono što sa njim može da se uradi.

Na čelu njene modne kuće već nekoliko godina se nalazi Nathalie Rykiel, koja će majčinim stopama nastavati njihov modni put.

Priredila: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/