Anna Fendi je rođena u Rimu daleke 1933. godine. Kada shvatite da su u pitanju 83 godine, a upoznate ženu, malo ste zatečeni jer pred vama nije bakica, već jedna šarmantna i prefinjena starija dama koja izgleda prilično negovano, mladoliko i krajnje harizmatično, posebno u susretu sa novinarima.

Simpatična Anna je druga od pet sestara Fendi ( Alda, Carla, Paola i Franca).

Svaka od sestara je bila nakon smrti oca uz majku Adele određen ekspert za nešto. Paola je bila ekspert za krzno, proizvodnju i štampu. Franca je bila glavni kupac (Head Buyer) i menadžer radnji u Via Borgognona. Carla je bila glavna za odnose sa medijima i finansije, dok je Alda bila glavni organizator i direktor radionica.

Anni je pripala možda i najodgovornija uloga - direktor razvoja i licenci.

Međutim, vremenom Anna je pruzela velikim delom ceo posao. Upravo je ona donela odluku da kompletan posao firme - butike, radionice, proizvodnju, finansije i kreativan atelje stavi pod jedan krov, i to u bivšu gradu pozorišta koja se nalazila u ulici Via Borgognona. Ova zgrada je danas poznata kao čuveno mesto - Fendi Headquarters.

Simpatična Italijanka je takođe odgovorna za dovođenje Karla Lagefelda koji je sada već više od 30 godina kreativni direktor modne kuće koja postoji od 1925. godine!

Pre nego što se okrenula dizajniranju porcelana i keramike ali i proizvodnji vina, Anna je učinila brend Fendi poznatim širom sveta.

Već tokom sedamdesetih, čuveni logo FF ceo svet upoznaje kao simbol za fabulous furs, besprekorno izrađene torbe i neponovljive aksesoare. Pod njenom kreativnom supervizijom rodile su se nove ideje za mušku kolekcije, kao i nove modne linije aksesoara od nakita.

Početkom 21. veka, Anna je kormilo Fendia prepustila ćerci Silviji Venturini Fendi, inače dami koja je odgovorna za dizajn najčuvanije Fendi torbice - slavnu Baquette koju nije ispuštala iz ruku Carrie Bradshaw.

Anna sa ćerkom u Veneciji

Na pitanje da li joj je bilo teško da napusti svet mode, Anna je odgovorila kako je to bio prirodan čin i kako se nije dvoumila, te da iako nije aktivan član Fendia već neko vreme ona je njen "aktivan" posmatrač sa strane koji ne krije divljenje prema svemu onome što njena ćerka ali i Veliki Karl rade.

Na pomen Karla, Anna je prepuna reči hvale jer smatra da Fendi ne bi bio ono što jeste u modnom svetu da nije bilo i da još uvek nije Karla. 

"Naš uspeh je i njegov uspeh. Neizmerno sam mu zahvalna što je pristao da bude deo naše porodice i što je i dalje sa nama. Neko da ga zameni? Karl je besmrtan, niko ga neće zameniti! Želim mu dobro zdravlje s nadom da će večno biti naš kreativni direktor."   

Jedan od njenih projekata je i restauracija stare porodične palate - Villa Leatitia, istorijske rezidencije pokraj reke Tevere, kojoj je Anna dala potpuno novu svrhu pre 3 godine. Odmah nakon restauracije, ova prelepa vila je bila nominovana za jednu od 3 najromantičnije palate u Rimu od strane prestižnog Forbes magazina.

foto: Instagram / villalaetitia

U Novi Sad, Anna je stigla na poziv Svetlane Horvat, predsednice SFW-a.

Iako iz modnog sveta, gospođa Fendi je prevashodno došla u želji da predstavi svoje porcelansko posuđe iz kolekcije Topo table collection, ali i skupocena italijanska vina koja pravi sa mužem, simpatičnim Giuseppeom Tedescim, inače pasioniranim ljubiteljem i poznavaocem vina.   

U vinski "posao" je ušla 2012. godine, samo godinu dana nakon što je u Vašingtonu primila prestižnu nagradu IWF Fall of Fame Award, kao prva Italijanka kojoj je uručena ova nagrada.

S obzirom da je porodica ima u svom vlasništvu hotel, želja svih njih je bila da gostima uz odličnu hranu, ponude pažljivo odabrana kvalitetna vina.

Anna sa mužem na velikoj Fendi proslavi kojom je obeleženo 60 godina Maisona Fendi.

"Kao što znate, pored mode vina su zaštitni znak Italije, tako da smo želeli da iz svakog kraja odaberemo najbolju selekciju vina autentičnih za određenu regiju. Za sada imamo 26 vina, čak tri koja predstavljaju regiju Puglia (Apulia). Naša vina u ovom trenutku mogu da se kupe u Rimu, Kini, Japanu i Malaziji, a predstavljena su u Londonu pa očekujemo uskoro da bi mogla i na britanskom tlu da se nađu u prodaji. Naša je želja da ova vina budu uskoro prisutna i na srpskom tržištu."

Anna je takođe bila gost na revijama tokom pretposlednjeg i poslednjeg dana SFW-a, tokom kojih je vrlo pažljivo vodila evidenciju pa je novinare zanimalo kako su joj se dopale kolekcije kojima je prisustvovala...

"Oduševljena sam! Toliko talentovanih ljudi na jednom mestu, stvarno sam impresionirana. Posebno energijom i uzbuđenjem. To fali mladim, talentovanim ljudima u Italiji. Što se tiče kolekcija, moram da napomenem kako su svi blistali, ali Eymeric... Bila sam među prvima koji su ustali jer takav kvalitet je redak, jedinstven."

Tekst: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/