O dolasku u Holivud

U svet Holivuda je dospela putem modelinga, baš kao što su i mnoge mlade glumice tokom 50-ih godina.

"Pohađala sam srednju školu tada kada me ja na ulici zapazila jedna žena, pružila mi svoju vizit kartu i rekla kako bi volela da se pojavim na njenoj reviji u robnoj kući tokom vikenda, te da me mama dovede. Tako je sve počelo. Ubrzo sam se preselila u Los Anđeles, i potpisala ugovor sa ženskom modnom agencijom. Tako sam se potpuno nesvesno prvi put približila Holivudu i svojoj budućoj karijeri"

O modi 50-ih

Tippi je sama odgajala ćerku, Melanie Griffith, a u isto vreme je radila i uvek je izgledala (za današnje standarde) maksimalno doterano. "Tada se sređivalo, više nego danas, kada je recimo jeans prihvađen svuda, što je tužno. Tada je postojao dress code po pitanju oblačenja. Kao neko ko je model, ja sam uvek bila obučena poput prave dame, u kostimu koji podrazumeva sako i suknju i na visokim štiklama."

O radu sa najčuvenijom kostimografkinjom zlatnog Holivuda

"Obožavala sam Edith Head, divno smo se slagale i bile smo zaista dobri prijatelji. Inače postoji čak šest identničnih zelenih haljina i sakoa,  koje sam nosila u The Birds. Bukvalno za svaki mesec po jedan komplet, s obzirom da je snimanje trajalo šest meseci. Nekoliko puta sam sedela na sastancima sa njom i Hitchcockom i uvek bila iznova oduševljena njenom kreativnošću i ideajama, kojima je uspevala ubediti ljude da postupe kako je ona zamislila."

O Alfredu Hitchocku

Glumica kaže da nije imala nikakvih problema da se pozabavi pisanjem o režiserovom maltretiranju. "Rešila sam prblem, pre no što je počeo. Tako da nije bilo mnogo teško. Učio je nemogućim da radim za njega i sa njim. Rekla sam mu da ću dati otkaz i da želim prekid ugovora. Na šta mi je on odgovorio kako ipak moram misliti na to da sam samohrana majka, a da su mi roditelji sve stariji. Ja sam na to rekla da ni jedno od njih ne bi želelo da se nađem u situaciji koja me čini nesrećnom, tako da odlazim. Njegov odgovor na to je bio da će mi uništiti karijeru, ali me to nije uplašilo. Razgovor sam završila sa rečima da radi šta god želi. Ne mislim da je to bilo hrabro, to je bilo nešto što sam morala da uradim."

O stillu

"Volim da se osećam komotno u svemu što nosim. Ono što ponesem na svečane događaje i prijeme, uvek je moj izbor. Nemam pomoć stilista. Važno mi je da mi to dobro pristaje i daje je lepo uklopljeno sa detaljima. Obaraćam pažnju na sve, vrlo sam razmažena po tom pitanju."

Pročitajte na sledećoj strani ostale zanimljivosti o Tippi...

PageBreak

O filmu Marnie

Glasine kruže da je scena silovanja privukla Hitchcocka ka ovom projektu, te da je radnja filma nadograđivana dalje. "Muškarac koji uzima na silu njemu nedostižnu ženu, to je bila zapravo Hitchcockova fantazija o meni, ali nisam želela da razmišljam o tome. Imala sam posao koji sam morala da završim i glumački zadatak koji sam morala da uradim."

O glumi sa Brandom 

"Sa Brandom sam glumila u ostvarenju A Countess From Hong Kong, filmu koji je režirao Charlie Chaplin i maksimalno sam uživala radeći na tome. Međutim, Brando nije bio takvog viđenja. Kad god bi se Charlie pojavio na snimanju on bi izašao sa seta. Čitav problem bio je u načinu Chaplinove režije koji bi prvo samostalno odglumio sve likove u datoj sceni, pa bi onda on nas zahtevao da to uradimo. Ja sam to smatrala izuzetno zabavnim, međutim, taj način nikako nije bio zabavan Brandu, ali nije napustio projekat, jer je bio pod ugovorom."

O njenoj ćerci, Melanie Griffith i unuci Dakoti Johnson

"Ona je moja najveća životna ljubav, ne mogu da je volim više no što to već činim. Kada je u pitanju Dakota, ona je toliko lepa, da je to prosto nešto nepojmljivo."

foto: Instagram/justjared

O glamuru

"S obzirom da sam radila u modnoj industriji, znam ponešto o modi i stilu. Tako da smo Edith i ja pričala istim jezikom, što je naš zajednički rad učinio još značajnijim." Čuvena uska koktel haljina koju je Tippi nosila premijerno na prikazivanju The birds, postoji u dve varijante - beloj i crnoj, a u sebi je imala plasti;ni kostur koji je činio da se haljina ne pomera, te da stoji savršeno.

O ljubavi prema divljim mačkama

"Tokom snimanja u filmova u Africi, a u pitanju su bila dva projekta na kojima sam učestvovala početkom 70-ih, upoznala sam se vrlo blisko sa praktično svim vrstama divljih mačaka i već tada se radilo na povećanju društvene svesti o krivolovu i mogućem izumiranju ovih vrsta. Tada sam postala aktivista za prava životinja." Jedna od čuvenih stavki u vezi poznate glumice je i ta da je u živela u kući sa nekolicinom divljih mačaka. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/