Već odavno znamo da se prava drama preselila sa filmskog platna na tv ekran. U to su nas uverile briljantne serije poput House of cards, Breaking bad, Fargo, Peaky blinders i poslednji Taboo u kome glavnu ulogu igra sjajni Tom Hardy.

Zato možete da zamislite naše oduševljenje kada smo saznali za projekt Feud, najnoviju seriju u kojoj glavne uloge, i to uloge legendarnih glumica Bette Davis i Joan Crawford, tumače aktuelne legende filma- Susan Sarandon i Jessica Lange. 

Ono što je možda još više privuko pažnju je priča, i to istinita, kojom se bavi serija. Naime, Bette i Joan kako glasi podnaslov serije čiji prevod u bukvalnom smislu znači “Zavada” je film o periodu kada su slavne dive snimale sada već kultni film What Ever Happened to Baby Jane?”, iz 1962. godine koji je režirao Robert Aldrich.

Za vreme snimanja, između dve glumice je nastao sukob kao posledica rivaliteta između dve dive od kojih se ne zna koja je bila veća i uvažanija u tom periodu. Upravo je ta zavada doprinela da obe glumice odigraju briljantno takmičeći se koja će bolje odigrati svoju ulogu.

Prava Hitchcock drama!

foto: Instagram / feudfx

Iako mini-serija od 8 epizoda, Feud pretenduje da bude možda najbolja serija, snimljena po istinitom događaju nakon što je People vs O.J. Simpson razočarala, kako kritiku, tako i publiku neuverljivom, lošom glumom.    

Ovde nema govora da će loša gluma da bude prepreka uživanju tokom gledanja. Producenti nisu mogli da odaberu bolje glumice za uloge. Susan kao Davis, Jessica kao Joan. Par iz snova! Ali i ostatak glumačke ekipe je fantastično izabran - Judy Davis kao kontroverzna, trač novinarka (bivša glumica) Hedda Hopper, Alfred Molina kao režiser Robert Aldrich, Stanley Tucci kao Jack Warner, predsednik Warner Bros kompanije, Catherine Zeta-Jones kao Olivia De Havilland i Toby Huss kao Frank Sinatra.

Ovo će nesumnjivo biti savršen mamac za sve fanove zlatnog Holivuda.

Pa šta se desilo sa Bette i Joan?

Početak 60-ih godina prošlog veka je, obe glumice su već u ne tako mladim godinama (Bette je imala 54, Joan 58 u tom trenutku) kada im se retko kad nude glavne uloge i kada su već snimile svoja najbolja ostvarenja, poudavale se, razvele, odgojile decu. Čak i tada pedesete su za glumicu bile godine kada je svi režiseri i producenti zaborave dajući prednost mlađim koleginicama. To je već dovoljna presija za filmske legende koje su željne još uloga, još nagrada i pohvala.

Crawford koja je očajna zbog sve manjeg priliva novca i ignorisanja kompletne filmske scene pronalazi sjajnu priču, odnosno delo Henry Farrella s elementima horora o dve sestre, od kojih je jedna ostarela glumica (Davis) a druga njena sestra paraplegičarka (Joan). To joj daje ideju da ponudi priču Warner Brosu, s namerom da drugu zvezdu glumi Bette Davis sa kojom Joan nikada nije delila filmsko platno.  

foto: Instagram / aidennyc

Da je na snimanju filma “What happened to Baby Jane” bilo vrlo burno publika je tek saznala nekoliko decenija kasnije, u intervju iz 1978. godine u kom su de Havilland ( Zeta-Jones) i Joan Blondell (Kathy Bates) otkrile šta se dešavalo sa Davis i Crawford u tom periodu. 

Najveći problem je bio što su u seriji morale da glume sebe, tj glumice koje su zašle u ozbiljne godine, vezane ugovorom za jednu od najvećih filmskih kompanija (Warner Bros) koje se bore za iste uloge što stvara napetu astmosferu opasnog rivaliteta u kom pljušte optužbe i cinični komentari.  

“Najdraža uspomena sa Joan je ona kad sam imala priliku da je gurnem niz stepenice na filmu,” rekla je Daviss. Joan je džepove napunila kamenjem kako bi Davis bilo što teže vući po podu, a za tuče im nisu bili potrebni dubleri. Film je bio hit, ali glumice su se mrzile do smrti.

Treba napomenuti, da iako nikada nisu delile platno, ove dve glumice su već imale turbulentnu nepodnošljivu prošlost i rivalitet.

Naime, Bette Davis se na setu filma ‘Dangerous’ 1935. godine zaljubila u kolegu Franchot Tonea. Kada je to saznala, četiri godine starija Joan Crawford, Tonea je pozvala u svoju vilu, dočekala ga gola i uskoro su bili vereni. Brak se raspao 1938., kada je Davis, na Joanin užas, dobila Oskara za ‘Jezebel’. Osvetila se Crawford tako što je prihvatila ulogu u filmu ‘Mildred Pierce’, koju je Bettte odbila, pa je s njom osvojila Oskara.

“Ta Crawford je plitka, neškolovana lutka koja ima obrve kao dve afričke gusenice. Kao da to nije dovoljno, spavala je sa svim muškarcima iz studija MGM, osim sa psom Lesijem,” rekla je Davis o Crawford. 

foto: Instagram / feudfx

Šta Susan i Jessica, obe glumice koje su isto davno zašle u pedesete godine imaju da kažu na temu serije?

“Ti su problemi vrlo aktualni. Jednako je aktualno ono kroz šta su žene prolazile tada i danas… Zapravo se ništa nije izmenilo. Serija je mikrokosmos onoga kroz šta žene uopšteno prolaze tokom procesa starenja… Postaju nevidljive, neprivlačne i nepoželjne,” zaključila je Jessica Lange.

Sarandon smatra da je granica za godine kad je Holivud glumice odbacivao zbog starosti danas neznatno spuštena. Smatra i da danas majčinstvo neće glumici upropastiti karijeru. Navela je pritom svoj primer – njena je karijera procvetala nakon navršenih četrdeset.

Serija Feud je počela da se prikazuje 5. marta u Americi.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/