Kreatorka koja je kroj slovenske duše dovela na svetske modne piste u razgovoru sa Marijom Mićanović opisala je kako su se motivi iz Ane Karenjine, ali i sovjetske utopije, našli na ulicama zapadnih metropola.

Sovjetska i ruska istorija su moja velika inspiracija i Rusi su generalno veoma nostalgični kad je o tome reč. S druge strane, stranci su zainteresovani za život koji se dešavao iza Gvozdene zavese, a to je ipak bilo interesantno i izazovno vreme

Ona je kreatorka, zvezda street stylea i vodeće lice ruske modne revolucije čije je mesto na svetskoj modnoj sceni nemoguće ignorisati. Njene modne komade su nosile Madonna i Lady Gaga, a ne stidi se da priča ni o tome kako se oblačila u detinjstvu, kada i zašto je odlučila da se bavi modom, zbog čega su se motivi iz Ane Karenjine i sovjetske utopije iza Gvozdene zavese toliko dobro primili na zapadu. 

Možete li da se setite momenta kada ste započeli karijeru kao modni kreator?

Ne sećam se tačno dana, ali svoje početke vezujem za odeću koju sam dizajnirala za sebe. Kada sam bila mala, baka mi je šila garderobu, a u školi - na časovima umetnosti - radila sam sama na šivaćoj mašini. Dosta godina kasnije, kada je moskovski društveni život počeo da se menja, često su me pitali gde nabavljam garderobu. Isto se događalo i u Parizu, a niko nije shvatao da sam odeću sama dizajnirala. 

Koliko je bilo teško izgraditi Ulyana Sergeenko brend?

Bio je to veliki izazov, ali imala sam sreće da naiđem na dobre i profesionalne ljude. Dugo se poznajem sa Natalyiom Vodyanovom, Carlom Ottom, Alexanderom de Betackom, Valom Garlandom, Orlandoom Pitom, Edwardom Enningfulom. Sarađujući s njima stekla sam neprocenljivo iskustvo. Naravno, jednu od bitnih uloga odigrali su i ostali posebni saradnici - zanatlije iz cele Rusije. Oni su uneli dušu u rad i od sezone do sezone ponovo su uveli stare tehnike veza i čipke. 

Mislite li da je vaš rad interesantan zapadu i zbog primetnog uticaja ruske kulture, istorije i umetnosti u dizajnu i detaljima?

Sovjetska i ruska istorija su moja velika inspiracija i Rusi su generalno veoma nostalgični kad je o tome reč. S druge strane, stranci su zainteresovani za život koji se dešavao iza Gvozdene zavese, a to je ipak bilo interesantno i izazovne vreme. 

Šta mislite, koje su jake i slabe strane savremene dame?

Za mene, lepota žene je svakako u njenoj snazi, ali i u slabosti.

Proslavili ste šest godina postojanja brenda, koji događaj je bio najznačajniji u vašoj karijeri?

Naš pretposlednji šou u Parizu bio je proslava godišnjice. Koncentrisana sam na kolekciju, nasleđe i emociju koju ona izaziva. 

foto: Profimedia

Da li je Frol Burimskiy vaš anđeo čuvar? 

On je moj poslovni partner i blizak prijatelj. Oboje smo iz Santkt Peterburga, a upoznao nas je moj brat Saša. I od tog trenutka smo nerazdvojni. 

Korseti, duge i kratke haljine sa retro i vintage vibracijama, zlatni pojasevi, pliš, čipka zainteresovale su zvezde poput Madonne, Lady Gage, a na šta ste od toga vi posebno ponosni?

Ponosna sam na žene koje biraju moju odeću jer za mene nije sve u etiketi. Bilo da je reč o poznatoj pevačici ili domaćici, obe su mi veoma važne kao klijenti. Fan sam žena, generalno. 

Inspiracija vam je je Ana Karenjina, kojim se ličnostima još divite? 

Nemoguće je spomenuti sve koje poštujem - moja porodica, članovi tima, fiktivni likovi... I pre svega, moja baka koja je preminula. 

Koja su vaša fashion pravila?

Moje modno pravilo je da nema pravila. Oblačim se onako kako volim, dodam malo drame izgledu uz pomoć aksesoara kao što su marame, naočare ili šeširi i uživam!

Na sledećoj strani pogledajte Fall-Winter 2017/2018 Couture reviju.

PageBreak

foto: Promo

Tekst: Marija Mićanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/