Često su nas optuživali da smo pristrasni kada je Madonna u pitanju. Posebno kada smo je nazvali najvećom zvezdom muzičke industrije, izjedanačivši je sa bendovima poput velikih Beatles-a i Rolling Stones-a, ali i jednim Elvisom i Michael Jacksonom.

Ali ona zaista jeste to - zvezda u pravom njenom značenju.

Od trenutka kada se pojavila davne 1982., kada ju je singl Everebody lansirao u muzičku orbitu, dajući joj priliku da naredne godine objavi svoj prvi album - simboličnog naziva The First Album, bilo je evidentno da pojavio neko zabavan, zanimljiv, ali i drugačiji.

Madonna je od starta posedovala taj X factor, iako nikada nije važila za jednu od najlepših žena, niti pevačicu sa najboljim vokalom, to nikako. Bila je prirodna, spontana, vesela, uvek dobro raspoložena, seksi ali ipak ne vurgalna. I ne zaboravimo scenski momenat: fantastičan zabavljač i performer sa najboljim video spotovima u tom trenutku! 

Bilo je naravno onih koji su sumnjali u njen dugoročan uspeh. Međutim, za razliku od mnogih koji su se tokom osamdesetih pojavili - Cindy Lauper je recimo u isto vreme otpočela karijeru i to sa dva jaka hita True Colours i Girls Just Wanna Have Fun, samo Madonna uspela je da opstane i da traje.

Ali dobro, to već uglavnom znate.

Zato su nam sada u fokusu trenuci koji su možda pomalo zaboravljeni, a kojima je Madonna punila novinske stupce provokativnim izdanjima, govorima, delima i vezama:    

Playboy 1985.

Na samom početku karijere, 1985. godine, u Playboyu i Penthouseu objavljene su Madonnine stare fotografije, koje je snimila pre uspeha u muzičkoj industriji. Bila je model i za to plaćena 30 do 50 dolara po satu. Fotografije su objavljene bez njenog pristanka, ali povdom toga ništa nije mogla da uradi. Kasnije je samo izjavila kako je uopšte nije sramota zbog toga.

Homoseksualna veza 1988.

Pevačica se sa komičarkom Sandrom Bernhard 1988. pojavila u popularnoj emisiji Davida Lettermana. Bile su identično obučene, u jeans i bele majice, a izjavile su da su u ljubavnoj vezi. Rekle su jedna drugoj da se vole, a Bernhard je kasnije otkrila medijima i kako se često ljube, a ponekad im se pridruži i glumica Jennifer Grey.

Like a Prayer 1989.

Kontroverzni video podigao je puno prašine jer se Madonna poigravala katoličkom ikonografijom, a u spotu prikazuje i crnog Isusa. Pesma je bila ogroman hit i njen sedmi američki broj 1, ali nisu svi bili oduševljeni. Pepsi je zbog kontroverze odustao od sponzorisanja Madonnine Blond Ambition turneje.

Blond Ambition 1990.

Kada je trebalo da dođe u Italiju, papa Ivan Pavao II osudio je Madonnu i njene nastupe na aktualnoj turneji te pozvao na bojkot. Problem je ponovno bila katolička ikonografija koju je Madonna kombinovala sa seksualno eksplicitnim sadržajem, kao što je simulacija masturbacije tokom izvođenja pesme "Like a Virgin". Vatikan je čitavu turneju nazvao "potpuno sramnom".

Sex 1992.

Naslov i sadržaj knjige podigli su puno prašine, ali seks prodaje, pa tako i Madonnin. Knjiga se u prvom danu prodala u više od 150.000 primeraka, dok je album "Erotica", izašao odmah nakon toga i debitiovao na drugom broju Billboardove liste 200 najprodavanijih.

What It Feels Like For a Girl 2001.

Spot koji je režirao njen tadašnji muž Guy Richie, bio je prepun nasilja i zabranjen na MTV-ju i VH1-u. Međutim, kao i uvek do sada, Madonnia provokacija se isplatila. DVD sa spotom prodao se u više od 6.000 primeraka tokom prve nedelje i postao najprodavaniji singl na DVD-u ikada.

Britney i Christina 2003.

Na dodeli MTV Video Music nagrada Madonna je kao kraljica popa nastupala sa princezama popa: Britney Spears i Christinom Aguilerom. I usred nastupa podelila francuski poljubac s obe. Kultni trenutak. 

Priredila: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/