Audrey Hepburn smatrana je jednom od najvećih modnih ikona, princeza Diana takođe, a nešto kasnije ovaj spisak počela su da popunjavaju najrazličitija imena iz sveta šou biznisa.

Iako većina tih dama zaslužuje laskavu titulu koja ih svrstava među stilske ikone, ona vodeća mesta ipak pripadaju dama koje su se našle na ovoj listi, piše Stil.

Kako zbog toga što u to vreme kada su se svi divili njihovom besprekornom stajlingu, nije bilo stilista koji se utrkuju da im pomognu oko izbora odevne kombinacije, pa čak i da u potpunosti konstruišu njihov stil, tako i zbog činjenice da je u to vreme bilo znatno teže izgraditi željeni modni utisak.

Ono što je svakoj od ovih dama besprekornog ukusa zajedničko jeste odvažnost i istrajnost u negovanju originalnog, ali prefinjenog stila.

1. Jacqueline de Ribes

Aristokratkinja, dizajnerka i filantropist utelovljenje je žene sa stilom. Cenjena Parižanka bila je neustrašiva u svom modnom odabiru, unikatna i nikada nije izgledala poput drugih. Većina njene garderobe bila je sastavljena od odeće koju je sama dizajnirala.

Kreacije visoke mode velikih modnih majstora poput Diora često bi razrezala i prekrojila u nešto novo i neviđeno.

Nakon pet nominacija 1962. godine uvrštena je na međunarodnu listu najbolje odevenih osoba svih vremena. Od odeće koju je nosila poznatiji je samo njen profil. Njime je bio fasciniran i slavni američki modni fotograf Richard Avedon koji je nakon jednog snimanja rekao: "Žalim žene koje imaju manji nos od Jacqueline de Ribes".

2. Mona von Bismarck

Osvrćući se na njenu srebrnkastu kosu i plave oči, fotograf Cecil Beaton prelepu Monu nazvao je boginjom od kamena i kristala.

Poznata pripadnica visokog društva prva je Amerikanka koja je ponela titulu najbolje odevene žene na svetu, a na međunarodnoj listi najbolje odevenih osoba svih vremena nalazi se od 1958. godine.

Obožavala je odeću španskog dizajnera Cristobala Balenciage. Legenda kaže da se Mona zatvorila u svoju sobu i plakala tri dana kada je modni velikan otišao u penziju. Utehu (i odeću) pronašla je kod dizajnera kojem je Balenciaga bio idol, legendarnog Huberta de Givenchy-ja.

3. Pauline de Rothschild

Spisateljica i modna dizajnerka poreklom je bila Amerikanka, a rodila se 1908. godine u Parizu. Bila je izuzetno visoka za ono vreme i volela je odevne komade koji su u centar pažnje stavljali njene duge noge.

Radila je kao modna stilistkinja za pripadnice visokog američkog društva, a nakon udaje za prvog supruga preselila se na Majorku gde je otvorila butik.

Potom je u Parizu i Londonu radila sa slavnom modnom dizajnerkom Elsom Schiaparelli. Nikada joj nije bilo važno šta će ljudi misliti o njoj, a takav stav ogledap se i u njenom zanimljivom modnom stilu koji su svojevremeno nazivali i čudnim.

Na međunarodnoj listi najbolje odevenih osoba svih vremena nalazi se od 1969. godine.

4. Gloria Guinness

Život ove dame obavijen je velom misterije. Rođena je 1908. godine u Meksiku, a njen uspon među najpoznatije pripadnike visokog društva započinje udajom za 27 godina starijeg preduzetnika Jacobusa H. Scholtensa.

Udavala se još tri puta, poslednji 1951. godine za britanskog političara i bogataša Thomasa Guinnessa, a tada se pričalo da je radila kao vojna špijunka.

U to vreme ideal ženske lepote predstavljale su putene plavuše zbog čega se crnokosa vretenasta Meksikanka isticala svojom egzotičnom pojavom.

Cristobal Balenciaga prozvao ju je najelegantnijom ženom koju je ikada odevao, a za njenu garderobu brinuli su se i modni čarobnjak Cristian Dior, Huberta de Givenchy, francuski majstor Iv Saint Laurent kao i mnogi drugi modni velikani.

5. Barbara Babe Paley

Gospođa Paley imala je samo jednu manu - bila je savršena, zapisao je u svoj dnevnik pisac Truman Capote. Babe Paley rođena je 1915. godine u Bostonu pod imenom Barbara Cushing. Zaljubljenica u lepu odeću počela je 1938. godine da radi kao modna urednica u američkom Vogue-u. Zahvaljujući toj poziciji imala je pristup najboljoj dizajnerskoj odeći.

Magazin Time već ju je 1941. godine proglasio drugom najbolje odevenom ženom na svetu.

Prvo mesto otela joj je Vollis Simpson.

Šest godina kasnije udala se za Viliama Peleya, bogatog osnivača američke TV mreže CBS koji ju je uveo u visoko društvo.

Nazivali su je američkom boginjom, obožavali zbog manira i urođene pristojnosti, a njen stil obeležila je besprekorna elegancija.

Izvor:Stil.rs/Elle.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/