Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatna životna priče neustrašive Italijanke: Prva modna kraljica na koju je Coco Chanel sa razlogom bila ljubomorna!

Italijanska kreatorka, koja je rođena pre 127 godina, svojim kreacijama kojima je praktično spajala sa provokativnim šokirala je ali i oduševljavala žene, odevala je plemkinje i filmske dive i bila rivalka Coco Chanel, a kada je ...

  Izvor: Foto: Profimedia

U romanu "Devojke skromnih sredstava" Muriel Spark, čija se radnja odvija u posleratnom Londonu, kada je "sav pristojan svet bio siromašan", mlade stanarke hotela za žene imaju jednu skupocenu večernju haljinu koju nose naizmenično - a haljina je, naravno, s potpisom "Schiaparelli".

Kreatorka o kojoj je časopis "Time" pisao da je "luđa i originalnija od svojih savremenica" bila je osoba koja je između dva svetska rata uvela u modu mnoge inovacije koje su i danas prisutne, piše Stil.

Upravo ona je lansirala prve haljine na preklop, koje je kasnije popularisala Diane von Furstenberg, otisnula uzorak slova, novina i nota na tkaninu, upotrebila patent zatvarač kao dekorativni element, jastučićima podigla ramena, odenula ženu u večernje odelo, uvela boju "shocking pink" nadahnutu ružičastim Cartier dijamantom, prikazala prve kolekcije na određenu temu, kao što su znaci zodijaka ili muzika, te priredila prve režirane revije s pozorišnim elementima na reviji "Cirkus" iz 1938. nastupili su i akrobate.

"Bila je puna ideja i svemu je pristupala fenomenalno maštovito i inventivno, pa i sopstvenom životu", rekla je njena unuka, glumica i manekenka Marisa Berenson.

Maštovitost je mala Elsa pokazala vrlo rano. Sa svega šest godina, prvi put u potrazi za pustolovinom, pobegla iz raskošne palate "Corsini" u Rimu; našli su je kako vodi paradu na gradskim ulicama!

Rođena je 10. septembra 1890. u imućnoj porodici. Otac Selestino bio je ugledni naučnik, kao i njegov brat Giovanni Schiaparelli , astronom koji je proučavao kanale na Marsu i satima znao sa bratanicom da posmatra zvezde teleskopom.

Devojčicu su nazvali Elsa po nemačkoj dadilji, a majka Maria-Luisa neprestano ju je upoređivala sa starijom sestrom, iščuđujući se kako je starija lepa, a mlađa nije.

Elsa zaista nije bila lepo dete, a uz to je bila i neposlušna, uvek u pobuni protiv pravila i sa željom za nesputanom slobodom - baš kakva će biti i kao odrasla žena. Volela je da izvodi nestašluke, da se odeva u staru odeću koju je našla na tavanu i da izmišlja - tako je u strogoj školi kod časnih sestara na ispovesti priznala ceo niz sasvim neverovatnih grehova - a u ranoj mladosti objavila je zbirku pesama koja je erotskim sadržajem sablaznila porodicu.

Kad su joj bile 22 godine, poslali su je u London da čuva decu porodičnih prijatelja, a usput se zaustavila u Parizu, gde su je pozvali na bal. Kako nije imala prikladnu haljinu, napravila ju je sama, ali ta prva kreacija nije bila naročito uspešna: sastojala se od komada svile omotanih oko tela i pričvršćenih špenadlama koje su tokom večeri poispadale pa je naglo morala da se povuče s plesnog podijuma.

U Londonu je Elsa otišla na predavanje o teozofiji koje je držao izvesni grof Wilhelm de Wendt de Kerlor, markantni poljski plemić i sledbenik Madame Blavatsky. Samo 24 sata kasnije udala se za njega. Kako je grof bio siromašan kao crkveni miš, par je živeo od Elsinog ne naročito velikog miraza, prvo u Nici, a onda su 1916. odlučili da se odsele u Njujork.

Upravo je u Americi, tokom Prvog svetskog rata i neposredno posle, Elsa Schiaparelli našla podsticajno društvo umetnika i intelektualaca u koje se savršeno uklopila: sprijateljila se s Gabrielom, ženom slikara Francisa Picabie, i preko nje upoznala fotografa i galeristu Alfreda Stieglitza, umetnika Marcela Duchampa, koji je u Njujork stigao sa staklenom kuglom punom pariskog vazduha, i Man Ray na čijim se fotografijama nelepa Elsa pretvorila u glamuroznu Schiap, tamnoputu, pomalo egzotičnu pojavu dubokog pogleda, uvek u sopstvenim kreacijama.

U Evropu se vratila 1922, kao i njena prijateljica Gabriela Picabia, ali bez muža (ostavila ga je kad se otkrilo da je vara s plesačicom Isadorom Duncan, koja se nije libila da pred Schiap pleše gola), i s tada dvogodišnjom kćerkicom Marisom Luisom Ivon, koju je od milja zvala Gogo.

U Parizu, gde se doselila s kćerkom, Elsa se pomalo bavila pisanjem, te za sebe i Gabrielu šila elegantnu odeću specifičnog stila koja je zapela za oko poznatom kreatoru Paulu Poiretu. Njegovo vreme je prošlo; iz rata se vratio uništenih nerava, a ženama, koje su tokom ratnih godina okusile nezavisnost, više nisu bili privlačni njegovi nepraktično-ženstveni modeli sa šlepovima i dekolteima. Međutim, iskusni dizajner nepogrešivo je prepoznao talenat mlade Italijanke i podstakao je da se profesionalno bavi modom.

Njena prva kolekcija, koju je predstavila 1927. u svom stanu, sastojala se od ručno pletenih pulovera geometrijskog uzorka koji su smesta osvojili Evropu i Ameriku, a najveći uspeh postigla je s puloverom s crvenom mašnom koja je izgledala kao prava, a zapravo je bila deo pletiva. Kada je objavljen u američkom "Vogueu", taj mali i "dosetljivi" odevni predmet, koji se lako navlači, izazvao je veliko uzbuđenje kod nove generacije žena iz visokog društva koje su morale da se odevaju same, bez pomoći sobarica. S obe strane Atlantika smesta su se pojavile kopije toga, ali to Schiap nije smetalo, naprotiv.

“Onog časa kada prestanu da vas kopiraju, znate da više ne vradite dobro”, rekla je dizajnerka koja je 1932. već zapošljavala 400 ljudi i godišnje proizvodila do 8.000 komada pulovera, sportskih kompleta, suknji-pantalona, pidžama za dan, večernjih toaleta…

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity