Jedno ime podrazumeva se uvek prilikom priče o supermodelima - ime Johna Casablancasa.

Ovaj modeling bog, osnivač možda i najpoznatije manekenske agencije Elite Models koja je ne samo u svetu, već i kod nas otkrila neke od vodećih modela u istoriji modelinga, bio je i ostao tvorac, "otac" supermodela, čovek koji je diktirao karijeru Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linde Evangeliste, Claudije Schiffer, Andie MacDowell, Pauline Porizkove, Iman, Heidi Klum i Gisele Bündchen, neprevaziđenih boginja pista.

John je rođen 12. decembra 1942. godine u Njujorku, u porodici španskih doseljenika.

Nakon studija u prestižnom internatu Le Rosey, u Švajcarskoj John Casablancas se vraća u Ženevu ne bi li saznao da je njegov san o odlasku na koledž, onemogućen nakon što je škola odbila da mu izda potrebne preporuke, nakon što ga je uhvatila u nedoličnoj radnji sa mladom sobaricom. Već tada John je imao poseban odnos sa damama koje su padale na njegov evidentni šarm i naočit izgled.  

Život Casablancasa koji je preminuo 2013. godine od raka, inspirisao je producente Netflixa da snime dokumentarni film As The Man Who Loved Women.

"John je bio nalik nekoj holivudskj zvezdi. Vrlo harizmatičan, ubedljiv, elokventan, šarmantan i privlačan. On je takođe bio deo najglamuroznijih žurki koje je pohodio u stilu, sve sa malom dozom bunta i problematičnom prirodom, od koje nije bežao." 

Ovo je ispričao Hubert Woroniecki, režiser pomenutog dokumentarca Netflixa koji je premijerno pušten prošle godine, a koji je ujedno sarađivao sa Johnom u Elitu tokom 90-ih.

Casablancas je Elite osnovao u Njujorku 1977. godine u trenutku kada je naspram njega bila agresivna rivalka, Eilen Ford koja ga je prozvala "sleazy" što bi u bukvalno prevodu značilo osoba koja je beskrupulozna, nemoralna i vrlo neprijatna.


Sredinom devedesetih oženio je jednu od finalistkinja izbora Elite Model Look, koja je tada bila tinejdžerka, a sa manekenkom Stephanie Seymour se zabavljao kada je ona imala samo 16 godina, a on 41.

Ta veza sa Stephanie doprinela je razvodu Johna i njegove tadašnje supruge, bivše danske misice Jeanette Christiansen sa kojom Casablancas ima sina Juliana, frontmena grupe The Strokes.

Osim njega, ima još jednog sina i dve ćerke, iz tri braka.

O svom radu u agenciji "Elite" i stvaranju supermodela, jednom prilikom je rekao, da je tajna uspeha njegovih devojaka u tome što je birao samo najlepše i što ih nije "držao" samo na modnoj pisti.

"Dozvolio sam im da daju intervjue, tretirao sam ih kao ličnosti, plaćao ih odlično. Tako su postale uzor devojkama, san mnogih muškaraca."

Međutim, on nije radio samo to.

"Krao" je devojke iz drugih agencija tako što im je nudio veću zaradu, angažovao ih u muzičkim spotovima, filmovima, MTV emisijama. Za njegove devojke se govorilo da ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara.

Uskoro su mnoge devojke širom sveta poželele da čuju kako baš njih želi Casablancas.

Ipak, iza svog tog glamura i uspeha, prema svedočenjima mnogih insajdera Elite je bio tek paravan za razuzdane žurke na kojima su se devojke prostituisale i odavale raznim opijatima i drogama. To je potvrdio i Donal MacIntyre, novinar BBC-a koji je na tajnom zadatku radio upravo posećujući žurke koje je organizovao Elite Model Look.

Njegov dokumentarac razotkrio je nekoliko šefova i direktora agencije, ali nije lično upleo Johna Casablancasa, iako mu je uništio imidž i reputaciju, bacajući ljagu i na kompaniju.

John se nakon penzije (2000.) preselio u Rio de Žaneiro gde je oženio tada 17-godišnju manekenku Aline Wermelinger. Ipak pre toga je u jednom intervju za Telegraph otkrio kako zapravo, mrzi svoje modele.

"Najviše žalim upravo za tim što sam stvarao supermodele. One su razmažene i nezahvalne."Tada je Gisele Bundchen okarakterisao kao "sebično čudovište", dok je za Heidi Klum izjavio da je "nemačka kobasica bez talenta".

U jednom od svojih poslednjih intervjua John je izjavio kako Stephanie Seymour nije spavala sa njim, te da su imali samo platonsku vezu, kao i da ništa što je uradio u životu nije značajno promenilo svet, ali da mu je priuštilo neverovatnu dozu sreće i zabave.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/