Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi život imperatorove naslednice: Ko je Olga Romanov, jedna od pripadnica najslavnije ruske dinastije?

Olga Romanov, jedna od pripadnica najslavnije ruske dinastije, koju je majka nameravala da uda za princa Charlesa, uskoro će beogradskoj publici predstaviti svoju biografiju, a Maji Bunčić otkrila je zašto više neće kupovati Louboutin ...

  Izvor: foto: Promo

Princeza Olga najstarija je nećaka ruskog cara Nikolaja II, kog su boljševici zajedno sa čitavom porodicom ubili tog strašnog leta 1918.

Olgin otac, princ Andrej Aleksandrovič rođen je u legendarnom Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu, a njegova kćer u prestonici Britanije, gde je Andrej prebegao uoči revolucije. Ipak, Olgin stil, izgled i stav su takvi da bi malo kome palo na pamet da gleda u ženu sa jednim od najslavnijih prezimena u istoriji evropskih i svetskih monarhija. Zapravo, običan posmatrač bez premišljanja bi se zakleo da gleda u klasičnu šezdesetpetogodišnju rođenu Londonku. 

Po Provanderu, svom porodičnom imanju u Kentu, princeza se kreće u društvu svojih pasa, obučena u džins i sportski prsluk, sa maramom veselog desena oko vrata.

Neposredna i nasmejana, Olga je zapravo kustos na sopstvenom imanju nasleđenom od majke Nadine McDougall, bogate zemljoposednice. U njenoj porodici škotsko-finskih korena ovo imanje, koje se inače nalazi na listi značajnih istorijskih lokacija u Velikoj Britaniji, nasleđuje se po ženskoj liniji, s majke na ćerku. U danima kad je posed otvoren za javnost, princeza Olga dočekuje radoznale posetioce i laganim korakom sprovodi ih kroz trideset prostorija velelepne vile iz trinaestog veka, pričajući o istoriji svakog dragocenog predmeta. Poseban zadatak predstavlja onaj kada iznova uverava turiste da to zaista jeste ona, princeza i jedna od naslednica dinastije čije prezime - Romanov - i dan-danas budi pitanje kakva bi bila sudbina sveta da porodica nije ubijena. 

Ova naoko „sasvim obična princeza“ imala je, ipak, ispunjen i uzbudljiv život, pa joj se autobiografija Olga Romanov: Bosonoga princeza našla na listi najekstravagantnijih izdanja u londonskim knjižarama. Ovu knjigu koja, osim skrivenim i manje poznatim poglavljima istorije sveta, obiluje i specifičnim humorom i anegdotama, potomkinja Romanovih predstavila je beogradskoj čitalačkoj publici 9. septembra u okviru manifestacije 24 sata elegancije.

Ovo dinamično štivo obuhvata i nadljudske napore njene majke da je uda za princa Charlesa.

Iako je Nadine McDougall bila pristalica rigidnog edvardijanskog vaspitanja, što je, između ostalog, podrazumevalo i strogo kućno obrazovanje od strane guvernanti i dadilja 1 na 1, princeza Olga gajila je veliko poštovanje prema majci, zarad čije ljubavi je pre nekoliko godina preuzela na sebe megalomanski i basnoslovno skup zadatak restauriranja Provandera koji se polako urušavao. Ne bi li viziju uspešno sprovela u delo, prodala je dobar deo porodičnih dragocenosti koje joj je u amanet ostavio otac, princ Andrej.

Description: image description Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2013:11:23 10:42:38

Za oca je vezuju sećanja na detinjstvo i to kako ju je uspavljivao pričajući joj na ruskom jeziku, od kog, kaže, zna svega tri reči. Iako Olga ne posećuje Rusiju često, gaji veliko poštovanje prema svom slavnom poreklu. Senka tuge preleti joj čelom kad se priseti da je njen otac bio vršnjak sa nemilosrdno ubijenim princezama Romanov, ali je ove uspomene smatrao toliko bolnim da je taj deo porodične prošlosti retko i pominjao. 

Upravo ove godine, kada se navršava vek od egzekucije nad carskom porodicom, princeza Olga odlučila je da svojom pričom, kao naslednica carske porodice Romanov i predsednik Romanov Family Association, podseti svet na ovu porodicu koja, zapravo, nikad nije ni prestajala da intrigira svet.

Kako je izgledalo odrastanje ruske princeze u Velikoj Britaniji?

Nisam vaspitavana kao ruska princeza, već na klasičan britanski aristokratski način. I to u upravo u kući u kojoj i sada živim, na imanju Provander. Kada je moja majka preminula, vratila sam se iz Škotske, u kojoj sam živela pre dve decenije, i započela ogroman posao renoviranja imanja. Reč je o vili iz 13. stoleća sa 30 prostorija, a nalazi se među seoskim imanjima u Kentu. Preuzela sam na sebe ogroman i zahtevan zadatak renoviranja, ne bih li spasla Provander. Oduvek sam mislila da ću prodati ovu kuću u kojoj sam odrasla, ali šetajući imanjem sa svojim psima, gledajući sve te odaje i predmete koji bude uspomene, pomislila sam: „Zapravo, prilično je lepo.“ Naposletku, to je ipak dom.

Rođeni ste u Londonu, da li ste se ikad osećali kao strankinja?

Nikada se nisam osećala kao strankinja, s obzirom na to da je moja majka ima škotsko i švedsko-finsko poreklo, a odrasla je u Velikoj Britaniji. Kada sam u Rusiji, osećam se kao Ruskinja, kada sam u Finskoj, kao Finkinja, a u Škotskoj se osećam veoma škotski. Tamo sam živela 22 godine.

Vaša majka bila je popriličan tradicionalista i elitista, kako ste se nosili sa ovakvim stavom tokom odrastanja?

Moja majka bila je vrlo edvardijanskog stava kad je o vaspitanju reč, ona je ipak rođena 1908. godine, a mene je dobila nešto pre svog 42 rođendana. Bila sam njeno jedino dete, dok je moj otac imao decu iz prethodnog braka. Postoji anegdota koja dovoljno govori o tom njenom pomalo elitističkom stavu i ambicijama: Jednom prilikom poslala je Harpers and Queen magazinu moje fotografije i listu „postignuća ćerke“, ne bi li me uvrstili na listu evropskih princeza koje su odgovarajuće neveste za princa Charlesa. Ali, ta postignuća je izmislila, jedno od njih bilo je i da sam odličan igrač tenisa. Ne bih mogla da udarim lopticu reketom da mi od toga život zavisi! To me je baš razljutilo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity