Dobitnica nagrade ELLE Fashion Award ove sezone je Jovana Marković. Kreatorka se prvi put predstavila publici u sezoni jesen-zima 2007/8. godine i od tada je sa svakom sledećom kolekcijom unosila nove elemente i oblikovala svoj stil. Kolekcija koju je prikazala na poslednjoj Beogradskoj nedelji mode pokazatelj je toga koliko je sazrela kao modni dizajner. Na pisti smo videli jasnu kreatorsku misao, uz odgovarajuće detalje i odličan stajling. Muzička pratnja sastava Nouvelle Vague dodatno je zaokružila i naglasila dizajnersku ideju.

Reci nam nešto o kolekciji koju smo imali priliku da vidimo na Belgrade Fashion Weeku. Koju ideju si želela da predstaviš i šta ti je konkretno bila inspiracija?

Kolekcija za jesen-zimu 2012/13. godine inspirisana je gotikom i srednjim vekom. Modeli su ženstveni, s puno detalja od mesinga u boji starog zlata, koje je ručno izradio juvelir Damir Trtovac. Kao i uvek, koristila sam prirodne materijale i, naravno, kožu u zanimljivim obradama. Osim crne, koja je moja večita inspiracija, koristila sam i druge boje, posebno jarkocrvenu, koja će biti aktuelna u predstojećoj sezoni.

Da li pre kreiranja razmišljaš o tome kakve bi osobe htela da nose modu koju ti stvaraš?

Uglavnom se prepuštam inspiraciji do kraja, ali mi je na umu da kolekcija bude nosiva i namenjena ženama koje vole da se suptilno izdvoje iz mase i žele da budu šik.

Koji su ti dalji planovi?

Naravno da želim da ostanem na našoj modnoj sceni i verujem da će tako i biti, ali u isto vreme sigurno ću pokušati da promovišem svoje modele i van nje. Trenutno se bavim završavanjem sajta i promocijom kolekcije, ali i lookbooka, koji je fotografisao Marko Sovilj.