Pan pal renesansa
Sve je počelo od Alena Delibegovića, autora bloga dobricajevi.blogspot.com, koji je sa blogerkom Ivanom Popović (maliiv.blogspot.com) kreirao grupu za razmenu čajeva.
U novembru prošle godine grupa je brojala desetak članova, a danas ih ima više od 160. Princip je jednostavan: na Facebooku se dogovaraju o razmenama, a zatim jedni drugima šalju čajeve.
Uglavnom se razmenjuju egzotični ukusi, oni koji se ne mogu lako pronaći, a u kovertama stižu i precizna uputstva kako koji od čajeva pripremiti, sa sve smernicama u kakvoj šoljici bi trebalo da se služi i koliko dugo bi kesica trebalo da bude u vodi.
Primera radi, crni čajevi i neki oolonzi se zalivaju ključalom vodom. Beli i zeleni čajevi se, međutim, prelivaju vodom zagrejanom na 70-85 stepeni. Treba imati na umu da se kvalitetniji listovi mogu zaliti više puta (oolong, beli i zeleni), a nivo oksidacije i ukus čaja zavise i od visine sa koje se sipa u šolju.
Razmenom čajeva i druženjem u grupi, svaki dan se nauči nešto novo o sastojcima, lekovitom dejstvu, mešavinama i ritualu ispijanja. Kako Ivana Popović ističe, nekada davno pila je Milford sa šećerom i Cedevitom, iz obične šolje od 2dl, a danas pije Oolong bez ikakvih dodataka, iz gajvana. Upravo je ona uticala na članove da se oko svojih pošiljki potrude i da i dobrim dizajnom paketa nekoga navedu na put čaja.
Recepti u slici i reči
Još jedna devojka koja je zaslužna za online promociju kulture ispijanja čaja je Iva Novčić. Ona vodi blog na adresi ivadidit.blogspot.com i veliki broj postova posvetila je upravo tom napitku. Ljubiteljka je dobrog crnog čaja uz kardamom, štapiće cimeta, anis i karanfilić, kao i matcha napitka, japanskog zelenog čaja u prahu.
Ne samo da kod nje možete naučiti mnogo o ukusima i potrebnom priboru za spravljanje, već kao istinski zaljubljenik, Iva donosi fotografije u duhu minimalizma na kojima otkriva recepte koji će uživanje u čaju popeti na viši nivo. U jednom postu će vam, na primer, pokazati kako se sprema čaj u obliku cveta – trik je u ručno savijanim listovima belog čaja, koji u unutrašnosti kriju cvetove jasmina, amaranta i ljiljana. Genijalno!
Svet čaja
Ukoliko želite da se priključite ovoj veseloj grupi dovoljno je da ih pronađete na društvenim mrežama, svako može da postane član i nauči nešto novo. Pirbor, kutije, čajnike, šoljice i zanimljive mešavine ukusa, između ostalih, možete pronaći u radnjama Small Tree i Kuća čaja u Beogradu. Verujte, lako ćete biti uvučeni u novi, sasvim poseban svet.
Mali rečnik čaja
Ceylon - trgovački naziv za jake čajeve iz Šri Lanke
Earl gray – čaj aromatizovan bergamotovim uljem ili cvetom
Fermentacija – prirodni proces raspadanja složenih organskih elemenata u čaju pod uticajem fermenata (enzima)
Oolong – polufermentisani čaj iz Kine i Tajvana
Rooibos - crveni grm iz čijih se stabljika pripravlja čaj finog ukusa, bez teina
Ruski čaj– nežna mešavina crnih kineskih sa čajevima Cejlona i Jave
Samovar –metalna posuda koja se koristi u Rusiji, Turskoj, Iranu i na Kavkazu za grejanje vode za čaj
Tanin – čaj sadrži 5-25% ovog sastojka, on mu daje ukus oporosti
Tein – slkaloid u čaju, istovetan kofeinu. Oslobađa se u vrućoj vodi, već nakon tri minute. Jedna šoljica sadrži od 0,01 do 0,05 grama
Twinings – najstarija engleska kompanija za prozvodnju čaja
Matcha – posebna vrsta zelenog čaja u prahu kod koje se ručno beru samo najmlađi pupoljci. Odličan je u sladoledu, kolačima, a od njega se prave i kokteli
Priredile: Jelena Karakaš i Nataša Gvozdenović