Pan pal renesansa

Sve je počelo od Alena Delibegovića, autora bloga dobricajevi.blogspot.com, koji je sa blogerkom Ivanom Popović (maliiv.blogspot.com) kreirao grupu za razmenu čajeva.

U novembru prošle godine grupa je brojala desetak članova, a danas ih ima više od 160. Princip je jednostavan: na Facebooku se dogovaraju o razmenama, a zatim jedni drugima šalju čajeve.

Uglavnom se razmenjuju egzotični ukusi, oni koji se ne mogu lako pronaći, a u kovertama stižu i precizna uputstva kako koji od čajeva pripremiti, sa sve smernicama u kakvoj šoljici bi trebalo da se služi i koliko dugo bi kesica trebalo da bude u vodi. 

Primera radi, crni čajevi i neki oolonzi se zalivaju ključalom vodom. Beli i zeleni čajevi se, međutim, prelivaju vodom zagrejanom na 70-85 stepeni. Treba imati na umu da se kvalitetniji listovi mogu zaliti više puta (oolong, beli i zeleni), a nivo oksidacije i ukus čaja zavise i od visine sa koje se sipa u šolju.

Razmenom čajeva i druženjem u grupi, svaki dan se nauči nešto novo o sastojcima, lekovitom dejstvu, mešavinama i ritualu ispijanja. Kako Ivana Popović ističe, nekada davno pila je Milford sa šećerom i Cedevitom, iz obične šolje od 2dl, a danas pije Oolong bez ikakvih dodataka, iz gajvana. Upravo je ona uticala na članove da se oko svojih pošiljki potrude i da i dobrim dizajnom paketa nekoga navedu na put čaja.

Recepti u slici i reči

Još jedna devojka koja je zaslužna za online promociju kulture ispijanja čaja je Iva Novčić. Ona vodi blog na adresi ivadidit.blogspot.com i veliki broj postova posvetila je upravo tom napitku. Ljubiteljka je dobrog crnog čaja uz kardamom, štapiće cimeta, anis i karanfilić, kao i matcha napitka, japanskog zelenog čaja u prahu.

Ne samo da kod nje možete naučiti mnogo o ukusima i potrebnom priboru za spravljanje, već kao istinski zaljubljenik, Iva donosi fotografije u duhu minimalizma na kojima otkriva recepte koji će uživanje u čaju popeti na viši nivo. U jednom postu će vam, na primer, pokazati kako se sprema čaj u obliku cveta – trik je u ručno savijanim listovima belog čaja, koji u unutrašnosti kriju cvetove jasmina, amaranta i ljiljana. Genijalno!

Svet čaja

Ukoliko želite da se priključite ovoj veseloj grupi dovoljno je da ih pronađete na društvenim mrežama, svako može da postane član i nauči nešto novo. Pirbor, kutije, čajnike, šoljice i zanimljive mešavine ukusa, između ostalih, možete pronaći u radnjama Small Tree i Kuća čaja u Beogradu. Verujte, lako ćete biti uvučeni u novi, sasvim poseban svet. 

Mali rečnik čaja

Ceylon - trgovački naziv za jake čajeve iz Šri Lanke 

Earl gray – čaj aromatizovan bergamotovim uljem ili cvetom 

Fermentacija – prirodni proces raspadanja složenih organskih elemenata u čaju pod uticajem fermenata (enzima) 

Oolong  – polufermentisani čaj iz Kine i Tajvana 

Rooibos - crveni grm iz čijih se stabljika pripravlja čaj finog ukusa, bez teina

Ruski čaj– nežna mešavina crnih kineskih sa čajevima Cejlona i Jave

Samovar –metalna posuda koja se koristi u Rusiji, Turskoj, Iranu i na Kavkazu za grejanje vode za čaj

Tanin – čaj sadrži 5-25% ovog sastojka, on mu daje ukus oporosti

Tein  – slkaloid u čaju, istovetan kofeinu. Oslobađa se u vrućoj vodi, već nakon tri minute. Jedna šoljica sadrži od 0,01 do 0,05 grama

Twinings – najstarija engleska kompanija za prozvodnju čaja

Matcha – posebna vrsta zelenog čaja u prahu kod koje se ručno beru samo najmlađi pupoljci. Odličan je u sladoledu, kolačima, a od njega se prave i kokteli

Priredile: Jelena Karakaš i Nataša Gvozdenović