Beyonce

Njeno oružje: Jedna fotografija nove kratke frizure na Instagramu (koju nije sačuvala više od nekoliko sati) bila je dovoljna da javnost poludi. Kada ste Beyoncé, nema potrebe da se preterano trudite kako bi izazvali virtuelni cunami. Nakon toga, da bi se zahvalila svojim fanovima, uz pompu objavljuje spot nazvan Bey Good gde je vidimo kako prihvata hendikepirano dete, grli jednog slepog mladića i blagosilja trudnicu, sve po redu. Ovaj snimak je nemoguće pogledati, a ne pustiti koju suzu. Sveta Beyoncé, moli se za nas.

Njena taktika: Beyoncé bez sumnje pokušava da natera publiku da čeka služeći se oprobanim oružjem – podilaženjem. Njen novi album, prvobitno najavljen za novembar, još uvek nema naziv niti se zna zvaničan datum kada će biti premijerno predstavljen (iako je nekoliko njegovih delića, poput kontraverznog Bow Down, već otkriveno). Reklo bi se da je diva ovog leta odlučila da sve počne od nule. Beyoncé je podlegla stresu? 

Njena društvena mreža: Tumblr. Na njemu nas velikodušno zatrpava tonama privatnih fotografija prepunih ljubavi.

Nov album izašao 13. decembra

PageBreak

Pet najmoćnijih žena u muzičkoj industriji
Katy Perry

Njeno oružje: "Piratski” video za novi hit Roar u kome je glavna uloga dodeljena aplikaciji WhatsApp. Preko nje po ekranu Iphona ispisuje super energične reči pesme propraćene svim mogućim i nemogućim emoticonima. Adolescenti su u transu, štreberi ne uspevaju da obuzdaju osmehe! Ovome još dodajte video klipove prepune humora koje svakog dana, u obliku  teasera postavlja na mrežu i eto zaključka: Katy je pravo dete svog vremena.

Njena taktika: Katy zavodi potrošače igrajući na kartu potpunog poistovećivanja sa tinejdžerkama mlađim od 14 i po godina. Bivša pop superzvezda koja je nekada nosila modru frizuru ne samo što je i sama potpuni ovisnik o svom telefonu, već je uspela da preživi i slomljeno srce (razvela se prošle godine) i sada na sav glas deklamuje svoju odlučnost da čvrsto stoji na zemlji, bude najbolja i ne dozvoli da je poraze.

Njena društvena mreža: Youtube. Daje Katy mogućnost da svoju neobuzdanu snagu pretoči u viral.

Prism, izašao 21.oktobra

PageBreak

Pet najmoćnijih žena u muzičkoj industriji
Miley Cyrus

Njeno oružje: Divlje mrdanje guzom sa Robinom Thickeom, na dodeli MTV nagrada kada je bila obučena samo u donji veš od lateksa boje kože, još dugo će žariti i paliti na internetu. Ova scena je isprovocirala više tweetova u minuti nego nestanak struje na Super Bowlu. Druga strana medalje: uspela je da probudi vise zgražavanja u puritanskoj Americi nego što je to svojevremeno učinila otkrivena dojka Janet Jackson. Zbogom, junakinjo sa Disney kanala! Miley se sa svojih 20 godina napokon oslobodila i, što se kaže, strašno je seksi.

Njena taktika: Okupirati medijski prostor i ne ostaviti mesta ni za koga drugog. Ukrasti šou po svaku cenu, naterati ljude da pričaju, postati kraljica hashtagova, biti u centru pažnje. Strategija koja sa sobom nosi visok rizik od uvreda, što je Miley već dobro osetila na svojoj koži.

Njena društvena mreža: Instagram. Više od 3 miliona pratilaca se oduševljava njenim selfie fotografijama sa isplaženim jezikom.

Bangerz, izašao 7. oktobra

PageBreak

Pet najmoćnijih žena u muzičkoj industriji
Embedded Comments: Generated by IJG JPEG Library
Lady Gaga

Njeno oružje: ona je i započela ovo nadmetanje, u sred inače mirnog leta, izbacivši svoj šizofreni klip Applause. U njemu se naizmenično pojavljuje gola, kao pankerka, goth labudica, drvena lutka, seksi egzotična plesačica, kao plavuša, brineta i bez kose. Od svega toga nam se vrti u glavi, ništa ne razumemo. Da li je to perika? Šta sad treba da znači ova šminka? To je upravo reakcija koju ona želi.

Njena taktika: Skrenuti protivnika sa putanje kako bi ga destabilizovala. Preobući se iz ekstravagantne odeće u nešto što liči na trezvenog Calvina Kleina. Jednog dana objavljuje rat svom bivšem najboljem prijatelju, blogeru Perezu Hiltonu, već sledećeg jutra meta njene ljubavi je Donatella Versace. Ona diskretno pušta da na mrežu procuri deo pesme u kojoj glorifikuje burku, pa se sada pojedinci pitaju da li ispod te ogromne plave perike postoji išta osim vazduha.

Njena društvena mreža: Twitter. Čak 40 „miliona malih monstruma” sa žarkim odobravanjem prati sve njene nepovezane reči.

ArtPop, izašao 11. novembra

PageBreak

Pet najmoćnijih žena u muzičkoj industriji
Embedded Comments: Generated by IJG JPEG Library
Britney Spears

Njeno oružje: Hm… Novi jorkširski terijer? Slike sa sinovima na pretpremijeri filma Štrumpfovi 2? Glasine da sprema duet sa Miley Cyrus? Britney Spears koja je početkom avgusta najavila skori izlazak muzičkog ostvarenja pod radnim nazivom Album 8 je diskretnija od svojih konkurentkinja kada su u pitanju društvene mreže. Ona svoje prisustvo na sceni osigurava na staromodan način, žutom štampom. Zlonamerno ili blazirano?

Njena taktika: Mirno samopouzdanje žene koja je sve radila pre svih ostalih. Vreo poljubac sa Madonnaom? Od tog događaja je prošlo vec deset godina. Spot iz 2001. godine I’m A Slave For You, u kom se njiše brzo i bez daha uz zavodljivu melodiju? Tada je bila tek nešto više od devojčice! Svaku obest koju izvede Miley, svaki video koji napravi Gaga, neizbežno se poredi sa Britney. Zbog čega se, onda, zamarati?

Njena društvena mreža: Facebook. Svojih 30 miliona fanova redovno hrani statusima i fotografijama, na starinski način, kako i priliči jednoj pristojnoj tridesetogodišnjakinji.

Album 8, prvi singl izašao u septembru

Tekst: Lauren Bastide