Kada je sa trinaest godina Toni Matičevski prvi put video retrospektivnu izložbu Balenciage u Melburnu, nešto je kliknulo: shvatio je da od svoje ljubavi prema odeći, crtanju, starim filmovima i sapunici Dinastija može da napravi karijeru.  

Kako bi bio što bliže poslu koji je želeo, počeo je da radi i najčudnije poslove, u jednom momentu čak je šio i gumice za kosu (ozloglašene scrunchies sa crne liste Carrie Bradshaw). Možda njegov put do internacionalnog dizajnera izgleda kao pravolinijska uzlazna putanja – fakultet, rad za velike modne kuće u Njujorku i Parizu, osnivanje sopstvenog brenda 1999. godine,  ali – u Tonijevom dizajnu nema ničeg običnog.

Bacite pogled na njegovu reviju  i siluete će vam izgledati poznato. Tu su suknje punog kruga, koktel-haljine i klasične linije. Ipak, pogledajte još jednom i shvatićete koliko svaki komad izgleda sveže i novo, kao da ga vidite prvi put. „Najviše mi se sviđaju one ideje koje me inspirišu da pomeram sopstvene granice. Na isti način pristupam i klijentkinjama, volim da ih svaki put pomalo uplašim. Taj lagan proces evoluiranja u neku bolju verziju sebe jeste ono što me zanima.“ Instinkt ga do sada nije izneverio. Danas, pored prêt-a-porter linije ima brojne klijentkinje za koje radi po meri. „Skelet” haljina koju drže bandaži od svile, asimetrični topovi i suknje koje ni iz jednog ugla ne izgledaju isto, blejzeri sa moćnim naramenicama... Matičevski se ne dodvorava svojoj publici, on radi s njom i za nju.  „Mislim da se u svemu što napravim oseća romantika, doza melanholije ili klasika i, naravno, sadašnji trenutak.”

On stvara, mi reagujemo. „Inspiracija je nešto što mi dolazi spontano, posvećujem joj veoma malo vremena. Proizilazi iz nekog raspoloženja, zatim se, po mom ukusu, oblikuje u boje, materijale i oblike. To je proces koji moram da otkrijem i da se u njega zaljubim. Bez emocija odeća je samo nešto što stavljamo na sebe.“ Njegova je napravljena da se nosi i voli. „Želim da se žene u mojim kreacijama ističu u masi, da im se dive svi, a ne samo muškarci.“ Da, Toni Matičevski jeste čovek koji zaista zna ponešto o ženama.

Tekst: Manda Javorina