„GMJ“, „britanska BB“ ili samo „Georgia“, kako je nazivaju engleski tabloidi, najmlađi je potomak Micka Jaggera, rok zvezde kakva se više ne rađa, i Jerry Hall, legendarnog top modela i simbola Studija 54.

Od oca je nasledila ekscentričnu drskost; od majke zanosnu lepotu teksaske plavuše u stilu Playboy lepotica iz 70-ih godina. Danas, sa 22 godine, ova manekenka (visoka je svega 170 cm, poput Kate Moss) prepoznatljiva je zbog svojih razmaknutih zuba za koje sama kaže da između njih može da drži novčić od 50 penija. Iako je njen pedigre stopostotno rok-aristokratski, ona gradi svoju karijeru i odbija da se zadovolji ulogom „nečije ćerke“ i bude tipičan predstavnik britanske elite. Ova džet-set princeza ide metroom i ponosna je na to što sama zarađuje.

Ona se prikazuje kako bi se što bolje sakrila. Zato postoji jedna Georgia koju vidimo i jedna koju ne vidimo. Sa jedne strane, ona je mlada žena koja se bori za svoju karijeru poput pravog poslovnog čoveka (uz taticu Micka kao savetnika). Zaštitno je lice parfema Angel kuće Thierry Mugler, kao i njena majka pre dvadeset godina. Takođe pozira za cipele Minelli, a videli smo je u kampanjama za Versace, Rimmel i Hudson Jeans. Pored toga, ona studira fotografiju u Njujorku. Serija njenih autoportreta već je objavljena u prestižnom britanskom magazinu I-D. Ova mešavina stilova, preklapanje skupog i jeftinog tipično je britanska.

„Ako pričamo o modi, ona pripada istoj grupi kao i Alexa Chung i hrabro kombinuje dizajnerske komade sa markama poput Top Shopa.“ Objašnjava modni novinar Morwenna Ferrier. Ta savremana Britanija flertuje sa luksuzom, ali je svesna i ekonomske krize, a Georgia je postala jedan od njenih portparola. „Izgrađivanjem sopstvenog stila koji je dostupan i bez ekcesa, uspela je da preraste svoje poreklo i stekne sopstvene obožavaoce širom zemlje.“ Dodaje Morwenna Ferrier.

Sa druge strane, iza kulisa, Georgia je jedna uravnotežena devojka koja se ne odriče svog prava na to da bude normalna. U vremenu u kom svako sebe konstantno brendira i gde se ne dopušta nikakva privatnost, ona se drži daleko od bilo kakvog skandala. Ne znamo ni za jednu njenu ljubavnu vezu koja nije bila stabilna, ranije sa Djangom Jamesom sinom Davea Stewarta iz Eurytmicsa, a danas sa muzičarom Joshom McLellanom. Sada, kada je ponovo u Londonu, živi kod mame u Richmondu, daleko od centra, u kući u kojoj je odrasla... Naravno, samo dok čeka da se useli u sopstveni dom kupljen od novca koji je sama zaradila radeći kao model. Eto stabilnih građanskih vrednosti na kojima je odgajana kako probijaju ispod fasade rock’n’rolla. „Kad sam imala dvanaest godina, tata me je pitao: „Da li si ti to našmikana?“, a ja sam mu odgovorila: „Da, ali i dalje manje od tebe“, priznala je engleskoj štampi. Mick je takođe taj koji ju je vodio na pretpremijeru filma Spice World i koji je, kao svaki dobar tata, držao njenu čupavu jaknu i njenog psa Spota dok se devojčica njihala uz muziku.

Od 60-ih godina Velika Britanija, ranije otelotvorena u kraljevskoj porodici ogrezloj u skandalima, ponovo pronalazi tzv. narodne vrednosti. Na Ostrvu, rok i fudbal predstavljaju svojevrstan način za beg iz niže klase i uspon na društvenoj lestvici, što bi bilo nezamislivo u, na primer, intelektualnoj Francuskoj. Sa svoje strane, Georgia je umereni hedonista. Poseduje nonšalanciju svog elitnog staleža, a da pri tom nikada nije bila upletena u neki skandal. Ta ravnoteža učinila ju je miljenicom medija i konzervativne javnosti.

U zemlji kojom i dalje vlada osamdesetogodišnja kraljica, neguje se kult pedigrea i čiste krvi, što se vidi i u odgoju pasa, konja i zvezda. Georgia iza sebe ima „kulturološki kapital“ koji je apsolutno superioran u odnosu na onaj koji ima jedna Kate Middleton. Ona je moderna princeza. Njen otac, koji je dobio plemićku titulu od kraljice, neprikosnoveni je vladar rok pokreta revolucionarnih šezdesetih i celoj zemlji doneo je svetsku slavu u vreme kada je London ponovo pronašao svoju privlačnost izgubljenu još od vremena imperije. Georgia, njegova dostojna naslednica, stigla je na ovaj svet sa kašičicom od platine u ustima ali – sa obe noge čvrsto na zemlji.

Ipak, ova britanska Brižitka u potpunosti pripada svom vremnu. Ona liči na nekakvu mirnu silu u turbulentnom miljeu britanskog dream teama: Kate Moss, glavne predvodnice, Pixie Geldof, Bobove ćerke, Carae Delevingne, čistokrvne plemkinje, Suki Waterhouse, modela u usponu i Ritae Orae, pop-zvezde: one predstavljaju jednu novu aristokratiju, dinamičan džet-set koji je stvorila i ojačala pop kultura. Ovo društvo moćnih devojaka omogućilo je eksploziju tzv. moderne Girl Power. A šta ako budoćnost pripada ćerkama roka?

Njena beauty rutina: „Pre izlaska uvek pripremim kožu maskom Bee Yummy Mask njujorške organske kozmetičke kuće Live Live & Organic“

Njena šminka za izlaske: „Volim da se igram bojama, ali ako istaknem oči (zelenim, ljubičastim, crnim ili sivim senkama) usne ostavljam u nekoj nude nijansi. I obratno: uz jarkocrven mat karmin (The Red Kate Moss od Rimmela) stavljam samo tanak ajlajner.“

Njena kosa: „Eksperimentišem svim novim trendovima: veliki afro, rockabilly „banana“, glmurozne četrdesete ili punđe...“

Njen parfem: „Angel... I šampanjac! Znate li nešto zabavnije?“

Njen trik za oporavak od praznika: „Spavanje, spavanje, spavanje... I, kad se probudim, Tracy Martin korektor ili kockice leda.“

Ona ne može bez... „Svog telefona, fotoaparata i igala za štrikanje... Štrikanje je bolje od pušenja, zar ne?“

Njena muzika: „Beyoncé, do daske.“

Prevela i priredila: Manda Javorina