Danas nam često govore: ''Budi prisutan, budi u sadašnjem trenutku''. Ne postoji aktivnost koja nas tako lako zadrživa u sadašnjem trenutku od vođenja ljubavi.

Takođe, često čitamo o stanju prosvetljenja, ekstaze, proširene svesnosti... i dok nam to zvuči mistično i apstraktno, zapravo najsličnije tom stanju svaki čovek iskustveno doživi u životu - kroz zaljubljenost i telesno izražavanje te ljubavi, kroz orgazam i potpunu predanost.

''Svi problemi na ovom svetu nastali su zato što su muškarac i žena zaboravili kako treba voditi ljubav'' Barry Long

Sigurne smo da će se svi složiti da ne postoji lepše, spiritualnije, ekstatičnije i nežnije iskustvo od vođenja ljubavi sa onim koga voliš. Ipak, seks je vekovima ozloglašavan kao najudaljeniji čin od Boga, kao prljav i neduhovan... Na način na koji to danas praktikujemo on to verovatno i jeste. (Iako koncept greha ne postoji kao takav u tantri, više govorimo o neiskorišćenom potencijalu koji nam je dat i praktikovanju na destruktivan umesto evolutivan način.)

KAMPANJA O VAŽNOSTI PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE “JA BRINEM O SEBI”: Zakažite pregled i sačuvajte svoj život
Unsplash/Alexander Krivitskiy 

Postoje različiti pravci u tantri, pa je u nekima ljubav ne samo irelevantna, nego su emocije nepoželjne i seks se posmatra kao energetska tehnika. Mi zastupamo tantru srca. Apsolutno uvažavamo energetski potencijal seksa i istovremeno smatramo da je upravo ljubav ta koja sa lakoćom kultiviše i zauzdava snažne sile naše niže prirode i predstavlja most ka spiritualnom iskustvu kroz seks. Samo se i na emocijama treba raditi tako da one ne počivaju na uslovljenom već svesnom umu.

Žena koja je slobodna, ljubavna, samouverena ima svoju vrlo značajnu ulogu u tantri.

Kao dve žene, tantru srca sa lakoćom prepoznajemo kao najprirodniju duhovnost. Ipak, ova tantra nije samo za žene, ona je apsolutno i za muškarce. Svakako moramo istaći da je za kolektivno isceljenje neophodno upravo da se ženi ponovo da njeno mesto. Žena koja je slobodna, ljubavna, samouverena ima svoju vrlo značajnu ulogu u tantri. Kao nažalost, fizički slabiji pol, bila je vekovima unižavana da je i sama poverovala u svoju bezvrednost. Zato je značajno što smo žene i put koji smo svaka za sebe prošle od isceljenja sebe, svoje seksualnost ali i svog srca, ka spirirtualnim iskustvima kroz disciplinu i rad, želimo da podelimo i sa drugima.

Iako živimo u 21. veku, seksualnost je i dalje tabu. Paradoksalno tome, porno industrija je jedna od najprofitabilnijih industrija u svetu. Potisnuli smo telesno da bi onda žudnja posala opsesija našeg uma. Posebno na našem podneblju, naročito ženska seksualnost toliko je izmrcvarena i ugušena stidom da je isceljenje na tom nivou najneophodnija stvar ako želimo da govorimo o nekakvom ispunjenom životu. Ne samo zato što je seks tako sladak pa se moramo osloboditi, već te blokade koje postoje na tom nivou, blokiraju životnu energiju koja nam je generalno potrebna da bismo izražavali svoj pun potencijal.

Ženska seksualnost je toliko izmrcvarena i ugušena stidom da je isceljenje na tom nivou najneophodnija stvar ako želimo da govorimo o ispunjenom životu.

 Možda izgleda kako smo generacijama unazad izborili seksualne slobode. Zapravo, iza te ''slobode'', često se krije nesvesno ponašanje koje samo govori o potrebi da se na njemu radi, i to vrlo hitno. Jer bez adekvatnog znanja, jedino je destrukcija izvesna. Za istinsko oslobođenje potrebna je velika podrška i vođstvo. I baš tu nas dve nalazimo inspiraciju da se bavimo tantrom.

 Nakon dve godine rada, pripreme i planiranja otvorile smo prvu regionalnu školu tantre od 300 sati, Tara – school of tantra. Ova škola se bavi tantrom kao celovitom disciplinom sveukupnog ličnog razvoja. Uključuje dosta različitih vrsta joge, izučavanje tantričke filozofije življenja a posebno mesto zauzima rad sa seksualnošću i seksualnom energijom. 

Pred nama je serija od tri radionice nazvana SEXUAL HEALING, gde ćemo se upravo baviti svesnom seksualnošću i njenom kultivacijom, pridružite nam se!