Samopouzdanje volim da zovem verom u sebe zato što baš ta vera nastaje kao produkt toga koliko smo svesni snaga i potencijala u nama, ali i koliko smo otvoreni da učimo iz grešaka. Iako bi bilo lepo da se sa samopouzdanjem rađamo kao sa delom našeg genetskog koda, neka jača sila želela je, izgleda, da se potrudimo da ga steknemo kao jednu od važnih životnih veština koja u mnogo čemu može da nam pomogne. Imati veru u sebe znači imati veru da šta god da nam život donese, znamo da ćemo iskoristiti sve naše resurse da to prevaziđemo. Ako se i desi neuspeh, verujemo da ćemo se izdići iz toga, šta više, jači i žilaviji nego ranije.

Kada na ovaj način tretiramo samopouzdanje, to će se i te kako reflektovati na našu predstavu o sebi. I ne samo to, uticaće i na način na koji hodamo, nosimo svoju ličnost, kao i kakvom energijom isijavamo kada ušetamo u prostoriju punu ljudi. Uverenost u sopstvenu moć i potencijal je kao vanvremeni komad garderobe koji odoleva svemu i pruža vam sjaj kojim isijavate gde god da krenete, a svi bi da znaju kako ste došli do njega. Čini mi se da doba u kome živimo promoviše samopouzdanje kao nešto sa čim se jedan srećan procenat osoba rađa ili kao rezultat zadovoljstva fizičkim izgledom, ili možda i najzastupljenije, da nije poželjno imati ga previše. 

Treba izbegavati simplifikaciju jedne ovako važne veštine jer je na kraju dana baš ta veština zaslužna za to kako pristupamo izazovima, kakvu sliku razvijamo o sebi i koliko smo spremni da isplovimo iz naše sigurne luke kada život to od nas zahteva. Kada o samopouzdanju govorimo kao o veštini, onda je jasno da svako od nas njome može i da ovlada.

Ono kako želim da najbolje iskoristite čitanje ovih redova je za malu introspekciju i osvrt na one momente u vašem životu kada ste pomislili koliko bi vam značilo da ste imali malo više vere u sebe. Ako se setite nekog intervjua za posao koji vam je bio važan ili prvog „dejta“, zapravo bilo čega gde ste se osećali nesigurno, probajte da u svojoj glavi napravite mentalni scenario kako bi to drugačije izgledalo da ste od početka do kraja bili svesni sopstvene vrednosti i snaga, bez obzira na ishod. Iako je prošlost nemoguće promeniti, ono na šta možemo da utičemo jeste to kako iskustva iz prošlosti možemo da iskoristimo da oblikujemo budućnost kakvoj težimo.

Šta je ono što može da blokira veru u sebe?

Negativne misli često imaju tendenciju da nam se prikradu kao mali unutrašnji glas koji može da ima veliki uticaj na mnoge naše odluke i doživljaj sopstvene vrednosti. Te misli ne moraju nužno da se zovu negativne, na kraju dana, sve naše misli samo su misli, a mi im pridajemo značaj u zavisnosti od iskustva i vaspitanja koje je bilo dominantno u našem odrastanju. Kako bih vam dočarala zbog čega je važno da ih primetimo kada se jave, definisaću ih kao negativne jer ne doprinose jačanju samopouzdanja već produbljuju sumnju u sebe. Da biste mogli sa ovakvim mislima da izađete na kraj i pružite sebi jedan nov početak, probajte da ih posmatrate kao što biste to činili kada posmatrate smenjivanja oblaka na nebu. Neutralno i bez preteranog vezivanja, tretirajte ih iz ugla posmatrača, kako biste ih identifikovali i zamenili mislima koje mogu da vam predstavljaju podršku i ohrabrenje.

Ako vam je u nekoj specifičnoj situaciji instinktivna reakcija da pomislite kako nikad ne radite ništa dobro, zamenite to mišlju da svi greše i da je svaka greška prilika da naučite nešto novo. Svaki put kada prevaziđete neki svoj strah, dajete signal sebi da imate sve raspoložive resurse da izađete na kraj sa preprekama koje često u našoj glavi znaju da izgledaju veće nego što one zaista jesu.

Pravo samopouzdanje je produkt rada iza kulisa, kada se odvažite da budete ranjivi sa sobom kako biste svoje rane pretvorili u snage, a potom i ponosno prošetali u vremenu koje nas ne uči koliko je važno i lepo biti okej sa sobom. A možda je i baš zato pravi trenutak da društvu oko nas pokažemo da može i ovako i time postanemo predvodnici promene koja već neko vreme čeka da stupi na scenu.

Ako dovoljno često sebe podsećate i vežbate ovakav pristup izazovima, jačaćete mišić vere u sebe, a onda postajete nezaustavljivi. Ne zato što ste eliminisali prepreku, već zato što imate apsolutnu uverenost da možete baš sve što zamislite čak i ako naiđe sledeća prepreka. Ljudi koji vežbaju samopouzdanje jesu oni koji ohrabruju druge, otvoreni su na promene, uvek su u procesu učenja i preuzimaju odgovornost nad sopstvenim životom. Takve ljude ćemo, istina je, uvek prve primetiti kada ušetaju u prostoriju. Ne zato što su obučeni po poslednjoj modi, već zato što njihova energija čini da se osećate kao da i vi možete baš sve.

Pitanje je, da li ste spremni da budete promoter vere u sebe u doba koje nas tera da preispitujemo sopstvenu vrednost na svakom koraku?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.