Vrlo često se desi da čujem ljude oko sebe kako izgovaraju da će biti potpuno srećni i zadovoljni svojim životom onog trenutka kada pronađu idealnog partnera ili da će sve biti na svom mestu kada uđu u partnerski odnos, odnosno kada ne budu više sami. Ono što instinktivno poželim da im kažem, a sada to u neku ruku i činim, jeste da kada je naše postojanje, sreća i sveopšte zadovoljstvo prepušteno bilo kome osim nama, rizikujemo da upadnemo u najveću emotivnu zamku - večno traganje za srećom spolja, a odbacivanje emocionalnog blagostanja koje je već u nama.

Ako čekate da vas emotivni partner upotpuni, nikad zaista nećete biti kompletni.

Hajde da se vratimo nekoliko koraka unazad pre nego što načinite neke od možda najznačajnijih koraka napred. Da biste pronašli, izgradili i održali uspešan partnerski odnos, predlažem da, pre svega, počnete da ulažete u odnos koji često umemo da zanemarimo, ponekad i predugo držimo po strani i ostavimo da sakuplja svu tu emotivnu prašinu koja nas kad-tad sačeka ukoliko nismo dovoljno ažurni sa održavanjem. Kao što možete da pretpostavite, to je odnos sa našim JA, našim unutrašnjim svetom, potrebama i težnjama.

Jedan od najznačajnijih i najdužih odnosa koje ćete ikad imati jeste upravo onaj koji gajite sa sobom. Ako dovoljno često zalivate seme ljubavi prema sebi, ono će izrasti u odnos koji predstavlja bazu prema kojoj kreirate sve ostale emocionalne odnose.

Kako poboljšati odnos sa samim sobom i sa partnerom
Calvin Klein/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Pre nego što izvedete nekog na „dejt“, želim da vas pozovem da to, pre svega, učinite sa sobom i pozabavite se onim šta je vama važno. Potrudite se da zaista upoznate sebe. Možda ste sada pomislili da je gotovo nemoguće da više od ovog spoznate sebe, ali razmislite na trenutak koliko ste se možda promenili u poslednjih godinu dana. Da li ste promenili neku naviku, stil oblačenja, način razmišljanja, krug prijatelja, posao, ili bilo šta vama relevantno? Gotovo sam sigurna da ćete pronaći jednu stvar koja je drugačija u odnosu na pre godinu dana, a samim tim ona je i potencijalni katalizator neke vaše promene pa makar i na mikronivou. Zato, znajte da uvek imate materijala da otkrivate (i otključavate) nove nivoe spoznaje o sebi. Kada odvojimo vreme da razumemo šta je ono što je nama zaista važno, koje su naše vrednosti i kako te vrednosti oblikuju izbor partnera, onda dobijamo pravi uvid u to kakvu osobu zaista želimo pored sebe.

Emotivni partneri nisu dužni da nas čine srećnim. Pravu, održivu i istinsku sreću jedino mi sebi možemo da pružimo, a da je potom upotpunimo uz nekog nama posebnog.

Kako izgleda jedan takav „dejt“?

Nekim ljudima ume da bude neprijatno čak i od pomisli da sami sede u kafiću ili restoranu i zato uvek birajte opciju koja vam prija i u kojoj se osećate sigurno da biste u potpunosti iskusili benefite jednog ovakvog (ne)specifičnog „dejta“. To može biti i na vašoj terasi, uz muziku koja prija vašem uhu. Ako ste ipak nešto slobodnijeg duha i ne predstavlja vam izazov da sami provedete vreme van i možda i rezervišete sto za jednu osobu, onda predlažem da sebe fizički izvedete negde. Opcija je pregršt, a jedino je važno da to bude mesto na kome se osećate prijatno.

Kako poboljšati odnos sa samim sobom i sa partnerom
Calvin Klein/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Počnite da razmišljate o tome šta je ono što zaista želite od života, koji su vaši prioriteti, da li biste nešto unapredili i na koji način, šta vrednujete kod sebe, a šta kod drugih, kao i kako su te vrednosti do sad oblikovale odnose sa vašim emotivnim partnerima. Pre nego što pojurite da nekog drugog činite srećnim, zapitajte se koliko i da li dovoljno to radite sa sobom.

Kada jurimo za srećom u drugima, onda svu našu energiju fokusiramo na svet izvan nas. Vrlo često i ubedimo sebe da što više postižemo, što više potvrde i ljubavi dobijamo spolja, da ćemo biti srećniji i zadovoljniji. Naše zadovoljstvo time ko smo počne da biva prepušteno tome kako nas ostali vide i vrednuju. Stavljajući sav fokus na odnos sa drugima, zaboravljamo da je jedini odnos koji istinski može da nas učini celim baš u nama. Kada smo istinski srećni i zadovoljni time ko smo, kada svakodnevno ulažemo u odnos sa sobom i gajimo samoprihvatanje i ljubav prema sopstvenom biću, tada počinje ona istinska ljubav koja se iz JA preliva u MI.

Tada počinje najlepši ples u ljubavi jer oba partnera znaju da pre nego što su pronašli sreću jedno u drugom, našli su je u sebi. Pitanje je želite li da se odvažite da prvo sami izađete na podijum za igru?