U današnjem društvu, izazovi u održavanju zdravih međuljudskih odnosa postaju sve izraženiji. Uprkos želji za pozitivnim i podržavajućim odnosima, ponekad se suočavamo sa toksičnimodnosima, a da toga nismo ni svesni. Ipak, razumevanje karakteristika toksičnosti ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja i izgradnju kvalitetnih interakcija.

Zbog toga smo potražili mišljenje stručnjaka za mentalno zdravlje koji su govorili o alatima za analizu ponašanja, komunikacije i emocionalnih interakcija. Kroz niz crta ličnosti i primera, istražujemo različite aspekte toksičnog ponašanja, od zloupotrebe moći i nedostatka empatije do manipulacije i ciničnosti. U nastavku teksta pisaćemo detaljnije o tome kako prepoznati upozoravajuće znakove i postaviti granice koje su ključne za očuvanje vašeg wellbeinga. Krenimo!

Kako razlikovati toksične osobine ličnosti i toksično ponašanje?

U suštini, osobine su vaše prirodne sklonosti, a ponašanja su dela koja birate da napravite. "Osobine su prirodne, što znači da će biti teško promeniti ih", kaže Dr. Anderson. Nasuprot tome, "ponašanja se mogu naučiti tokom vremena i mogu se promeniti.

Kako prepoznati toksične osobine u sebi i drugima?

Prema Dr. Leno, toksične osobine u drugima prepoznajemo brže nego u sebi. "Osećate li se iscrpljeno, napeto ili odbrambeno? To može biti znak da ste u toksičnom društvu", kaže ona. Jedan znak da sami možda imate toksičnu ličnost je taj da primetite da ne uspevate da održite međuljudske odnose, uključujući intimne, društvene i profesionalne.

pexels-alina-matveycheva-17612073.jpg
pexels / alina matveycheva 

Kojih su to 10 znakova toksične ličnosti?

Oni su manipulativni

Ako je njihov modus operandi da nateraju ljude da rade ono što žele da rade, veći red flag od ovoga zapravo ne postoji. Oni koriste druge ljude kako bi postigli bilo koji svoj cilj. Zaboravite šta vi želite; nije reč o jednakosti u odnosu - daleko od toga.

Uzimaju više nego što daju

Vaša bliska osoba se složila da dođe na vašu rođendansku zabavu, ali onda je sve vreme gunđala. Nije prestala da priča o neudobnim stolicama u restoranu koji ste odabrali, i nije se bojala da kaže da je hrana bila neukusna i loša. Iako je lako otpisati ovu osobu kao čangrizavu ili namrgođenu, ako stalno čini da sve bude podređeno njoj (i da se vi brinete o njenim potrebama više nego svojim), nažalost, u pitanju je toksična osoba.

Njihova izvinjenja nisu iskrena

Jeste li ikada očekivali izvinjenje od nekoga, a završili tako što ste im se vi izvinjavali? Ovo je klasični crveni signal. Recimo da vam je prijatelj otkazao planove za brunch prošle subote. Zatim, kada ga suočite s time, upusti se u dugu priču o tome kako se ogromno posvađao sa devojkom s kojom se viđa tog jutra i misli da nikada neće pronaći svoju srodnu dušu, a za sve su krivi njegovi roditelji koji su se razveli kad je imao pet godina. Osećate sažaljenje prema njemu, i želite biti tu za njega ako ima krizu, samo što je on, zapravo uvek u krizi. I niste li upravo razgovarali o brunchu? Promena taktike i pretvaranje da su žrtva jedna je od strategija toksičnih ljudi.

pexels-alina-matveycheva-17612036.jpg
pexels / alina matveycheva 

Ne slušaju vas

Svaki dobar odnos - bilo da je reč o prijatelju, partneru ili vašoj baki - temelji se na ravnoteži između poveravanja osobi i toga da ste vi tu za istu tu osobu. Toksični ljudi očito su propustili ovu lekciju. Kada počnete da se poveravate toksičnom prijatelju, brzo ćete primetiti kako mu pažnja odlazi na nešto drugo. I pre nego što ste to shvatili, prekinuo vas je, promenio temu i ponovo usmerio razgovor na nešto što smatra zanimljivijim: sebe.

Čine da se osećate loše

Nakon što provedete određeno vreme sa prijateljem ili članom porodice, zapitajte se: "Osećam li se bolje ili lošije nego kad sam jutros napustio kuću?" Ako se stalno osećate lošije, oni su toksični. Ne dozvolite da se ispraznite dajući i dajući, a ne dobijajući ništa zauzvrat.

Koriste reč "Ja" neprestano

Jeste li ikada vodili razgovor sa nekim i shvatili da to uopšte nije razgovor, već više kao jednočasovna predstava u kojoj ste vi publika? To je jedan od mogućih znakova narcističkog poremećaja ličnosti.

Često govore da u nečemu preterujete

Gaslighting alert! Ovaj izraz upotrebljava se kada vas osoba tera da sumnjate u svoje misli ili osećanja bez pružanja valjanog razloga. Jednostavno kažu da preterujute u svojoj reakciji (pritom dobijaju i dodatne loše bodove ako vas sažaljevaju ili sa prezirom deluju kao da je vaša krivica što ste uznemireni, kao i da je to bez povodda). 

pexels-alina-matveycheva-17612033.jpg
pexels / alina matveycheva 

Ne govore s poštovanjem

Nijednoj odrasloj osobi ne treba objašnjavati osnovne pojmove pristojnosti i ljubaznosti. Ako uhvatite sebe kako objašnjavate osnovne elemente pristojne ljudske interakcije nekome, to je dobar znak da je ta osoba problematična.

Lukavi su

Niko ne kaže da vaš prijatelj, ili vi, mora biti otvorena knjiga. Ali transparentnost u odnosu, kao i u poslu, politika je koja vodi do poverenja, osećaja sigurnosti i povezanosti. Ako primetite da neko vara, zapamtite da je samo pitanje vremena kada će i prema vašim interesima postati tajnovit.

Posramljuju vas

Ako vas neko tera da osećate krivicu ili vas posramljuje zbog vašeg ponašanja, misli ili osećanja, zbog čega je takva osoba uopšte u vašem okruženju? Toksična ličnost hrani se moći koju percipira da dobija dominacijom nad vama emocionalno. Velika je razlika između toga i između pouzdane osobe koja nam može reći svoje iskreno (iako ponekad bolno) mišljenje koje smo tražili. 

Izvor: Elle/ N.K.