Kampanja „Ja brinem o sebi“ usmerena je na podizanje svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test kako bi se na vreme otkrio rak grlića materice. Pokretačica kampanje je naša poznata glumica i model Nina Seničar, kojoj se pridružuju druge poznate javne ličnosti. Ove godine kampanju podržava Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice.

Rak grlića je drugi najčešći karcinom kod žena posle karcinoma dojke. U zemljama EU i razvijenim zemljama sveta, ova bolest je praktično iskorenjena - predstavlja bolest koja pripada istoriji medicine. To je postignuto opštim društvenim naporom, masovnim organizovanim programima primarne i sekundarne prevencije. U Srbiji, nažalost, godišnje umre između 300 do 900 žena od raka grlića materice.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

METODI PREVENCIJE:

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAPA bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

UN Women_SoMe_fb-03_SREDA.jpg
UN Women 

Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, u premalignoj fazi, izlečiv je 100%.

 FAKTORI RIZIKA:

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice:
⮚ Rano stupanje u polne-seksualne odnose
⮚ Česta promena seksualnih partnera
⮚ Nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom.
⮚ Loš socio-ekonomski status

UZROCI:

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u preko 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

I zato već sutra:

• overite zdravstvenu knjižicu
• nazovite svoj Dom zdravlja
• zakažite pregled kod lekara opšte prakse
• tražite uput za ginekologa
• zakažite pregled kod ginekologa
• uradite PAPA test

Izvor informacija: https://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-grlica-materice/.

Više informacija o kampanji: https://jabrinemosebi.rs/.