Otkako je Diana Spencer došla u fokus javnosti kao nova princeza od Walesa, nije prestala da privlači pažnju svojim modnim stilom. Svojevremeno, ova je ikona stila priznala da je do udaje za princa Charlesa njena garderoba sadržavala 'jednu dugu haljinu, jednu svilenu bluzu i jedan elegantan par cipela i to je to', pa je tokom priprema za kraljevsko venčanje otišla u shopping i kupila 'po 6 od svakog komada'.

Poštujući kraljevski protokol i dress code, ali i povremeno ga kršeći, uticala je na brojne žene različitih statusa tokom godinama, te i na ono što smatramo elegancijom i profinjenošću, pa je njen uticaj vidljiv i danas.

Princeza Diana u kultnoj revenge haljini.
Martin Keene / PA Images / Profimedia 

I to ne samo na njene snaje, Kate Middleton i Meghan Markle, koje se svojim outfitima često referišu na one princeze Diane, nego i na savremene trendseterke puno opuštenijeg stila, poput Belle Hadid.

Za vreme braka s Charlesom, njenom garderobom su vladale haljine i kompleti u stilu osamdesetih, uz neke izuzetke šarenih džempera, košulja, pa čak i tregera. A nakon razvoda, baš kao i ona, i njen se modni stil oslobodio stege kraljevske porodice, pa se često mogla videti u Levisicama koje je nosila za posete ratnim zonama, te u biciklističkom šortu i oversized duksevima koji su i danas apsolutni hit.

Među njenim omiljenim modnim dizajnerima bili su Versace čije je haljine često nosila za gala prilike, te brendovi Ferragamo i Chanel, kao i Dior, koji je po njoj nazvao svoju kultnu torbicu Lady Dior.

Prošlo je tačno 25 godina od smrti princeze Diane koja je ostala je zapamćena kao kraljica srca, ali istančanog stila.
Mike Forster / dmg media / Profimedia 

Lady Di zaslužna je i za termin 'revenge dress', dodeljen njenoj maloj crnoj haljini s potpisom dizajnerke Christine Stambolian, koju je je nosila iste večeri kad je Charles na javnoj televiziji priznao svoju neveru. Ta je kreacija ostavila trag u modnoj istoriji, a koji su to najlepša modna izdanja princeze Diane, pogledajte u galeriji.

Profimedia Inspirišite se kraljicom srca i stila.