Kada je reč o kosi, čak i ako je redovno negujete maskama i šamponima, ukoliko je farbate i tretirate toplotom, ili pak redovno držite u repu, povećavate šanse da postane suva, krta i lomljiva, bez sjaja.

Sve što radimo odražava se na vlasi, te tako nakon nekog vremena gubi sjaj, postaje suva, lomljiva i krta. No, ukoliko želite da vašoj frizuri vratite sjaj poput ogledala i ispravite sva oštećenja koja su nastala, onda je za vas jedan od trenutno najpopularnijih tretmana po salonima - laminacija kose.

Šta je laminacija kose?

Pre svega, da bismo vam jasnije pojasnili šta je lamnacija kose, moramo se najpre osvrnuti na sam termin, koji se u prošlosti koristio u štampi i uljučivao je laminantni sloj koji je prekrivao papir, štiteći ga tako od vode ili meganičkih oštećenja.

U slučaju laminacije kose, frizeri "oblažu" dlaku na njenoj površini tankim slojem aktivnih sastojaka koji uključuju želatin, peptide, keratin u ulje koji je u isto vreme omekšavaju i povećavaju joj sjaj.

Tretman se primenjuje već u fazi pranja kose, a potom se aktivira toplotom, što je uglavnom presa, čime se zatvara kutikula, a sama vlas napaja proteinima koji su glavni u postupku oporavka kose. Samim tim, vlas će biti jača, izdržljivija, a sjaj poput ogledala.

Laminacija kose ima dvostruko dejstvo jer oporavlja dlaku i spolja i iznutra:

Ispod površine dlake
- Snadbeva je proteinima koji daju tonus i punoću
Na površini dlake
- Zatvara nadograđene proteine i stvara "film" koji deluje poput stakla, dajući sjaj i punoću

Prednosti i efekti laminacije kose

Iako smo vam naveli dve glavne prednosti, laminacija će vam doneti još i:

  • Meku i glatku kosu, svilenu na dodir
  • Intezivniji sjaj
  • Veću elastičnost dlake
  • Dlaku koja je hidriranija
  • Sprečavanje pucanje krajeva
  • Izostanak frizz efekta i manje mršenje kose
  • Lakše Rasčešljavanje 

Bonus video:

Mitovi o kosi tiktok/rachelvalentinehair