Ulaskom u jun, ušli smo i u prvi letnji mesec i toplu sezonu koju smo jedva čekali. Osim što počinjemo da planiramo godišnje odmore, nova putovanja, izlete vikendom i novu garderobu, ne zaboravljamo ni na zaštitu kože od sunca. Ipak, u celom tom procesu prebačaja u novo godišnje doba, nekada zanemarujemo još jednu veoma važnu stvar - posebnu brigu o našoj kosi.

Kao i koža, i ona je izložena mnogim spoljašnjim faktorima, a u letnjoj sezoni to su najviše UV zraci. Umesto da skraćujemo previše centimetara na jesen i zimu zbog popucalih vrhova i oslabljene dlake, potrebno je u na vreme koristiti adekvatne proizvode koji će zaštititi kosu najbolje moguće.

Jedni od takvih su prirodna ulja koja dubinski neguju kosu i teme, daju sjaj kosi, te popravljaju oštećenja vlasi koja leti mogu nastati usled izloženosti kose suncu.

Arganovo ulje

Reč je o jednom od najboljih preparata za kosu, a pruža sjaj, hidrataciju i negu dostojnu najskupljih tretmana u frizerskim salonima. Često se naziva i tečnim zlatom, a stvara zaštitni sloj na površini kose koji pomaže u odbrani od štetnih spoljnih uticaja. Vitamin E i antioksidansi neutralizuju slobodne radikale, smanjujući štetu koju oni mogu prouzrokovati. Ovo ulje takođe može smanjiti negativne efekte od stilizovanja kose toplotom, poput peglanja i sušenja fenom. Arganovo ulje sadrži visoku koncentraciju nezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku i linolnu kiselinu, koje su ključne za održavanje zdravlja kose. Osim toga, obiluje vitaminom E, antioksidansima i sterolima koji zajedno deluju na jačanje i zaštitu kose.

pexels-eva-bronzini-6914585.jpg
Pexels/Eva Bronzini 

Kokosovo ulje

Arganovom ulju pridružuje se i često spominjani kokos kao jedan od najdražih preparata za negu kose. Brojna istraživanja su pokazala kako kokosovo ulje zbog svog jedinstvenog sastava ima sposobnost boljeg prodiranja u vlas, zbog čega bolje štiti kosu i obnavlja je spolja i iznutra. Kokosovo ulje je bogato laurinskom kiselinom, kaprilnom kiselinom i vitaminom E, koji su ključni za održavanje zdrave i sjajne kose. Masaža temena kokosovim uljem može stimulisati folikule kose i pospešiti njen rast, a laurinska kiselina pomaže u smanjenju gubitka proteina, što može da rezultira gušćom i zdravijom kosom.

profimedia-0611305533.jpg
Massimo Dutti via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Jojobino ulje

Jojobino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine E i B-kompleksa, minerale poput cinka i bakra, te antioksidanse. Ovaj hranjivi sastav čini ga izuzetno korisnim za različite tipove kose i temena, pružajući intenzivnu negu i zaštitu. Jojobino ulje ima prirodni zaštitni faktor od sunca 3 do 4. Zbog svojih negujućih i hidrirajućih svojstava često se koristi i u kremama za sunčanje.

 Izvor: https://storybook.hr/