Kažu da smo ono što jedemo - a kada su u pitanju ulja za kuvanje, ova izreka ne može biti istinitija. Bilo da ste početnik ili iskusni masterchef, morate da znate da ulje koje koristite dok kuvate određuje ne samo nutritivnu vrednost hrane, već i njen ukus. Zato pravi odabir ne samo da poboljšava opšte zdravlje, već i utiče na vašu kožu. Dakle, možete ga koristiti kao hladni preliv za salatu, ali i poslednji korak u rutini nege. Evo koja ulja su najbolja za kuhinju, ali i beauty policu u kupatilu:

Bademovo ulje

Bademovo ulje, bogato vitaminom E, može se dodati u svakodnevne obroke, a pomaže u ishrani i hidrataciji kože. Takođe ima antiinflamatorna svojstva koja rade na umirivanju iritacija i crvenila na koži.

Maslinovo ulje

Puno antioksidanata i vitamina A i E, maslinovo ulje bi trebalo da bude na vašoj listi ulja prijateljskih sastojaka za kožu. Ono pomaže u zaštiti od oštećenja i promoviše zdravu regeneraciju ćelija. Ima hidratantna svojstva koja održavaju kožu mekom i hidriranom. Što se tiče ishrane, dodajte ga preko salate ili tosta, ili ga koristite kao zdraviju alternativu za prženje povrća.

Koja ulja su najbolje za negu kože ali i kuvanje
Shutterstock 

Kokosovo ulje

Kada se koristi umereno, kokosovo ulje može imati nekoliko benefita za negu kože sa svojim bogatim profilom masnih kiselina i antibakterijskim svojstvima. Takođe ima hidratantna svojstva koja pomažu da koža ostane hidrirana i podatna. Antioksidanti, s druge strane, mogu zaštititi kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. A znate koliko je delotvorno i za kosu!

Izvor: ELLE/T.Đ.