Velike su šanse da ste u nekom trenutku svog života preterali sa aktivnim sastojcima za negu kože. U želji za instant postizanjem svetlije i ujednačenije kože, poput dece u prodavnici slatkiša, gomilali ste brojne preparate na svojoj beauty polici. Istina je zapravo da ovaj pristup može izazvati iritacije, crvenilo, akne i suvoću - i to su samo neki od sijaset neželjenih nuspojava. Zbog toga najnoviji izraz za negu kože, mikrodoziranje, polako, ali sigurno postaje jedan od najvećih trendova u beauty industriji. 

''Praksa mikrodoziranja postoji decenijama'', kaže dr Jason Thomson,

''Verovatno vam je poznata kada su u pitanju određeni lekovi. Kada se uzmu mikrogrami (milioniti deo grama) psihoaktivnih supstanci, studije su pokazale da korisnici ne doživljavaju 'visoke' efekte, poput halucinacija i osećaja ushićenja, već prijavljuju poboljšanja u kreativnosti, fokusu i mentalnom zdravlju. U poslednjih nekoliko godina, isti koncept usvojio je sektor za negu kože'' objašnjava.

Suština je u tome da jače formule i sastojke koje inače nanosite dva-tri puta nedeljno, sada nanosite svakog dana, ali u mikrodozama.

Umesto preopterećenja kože najvećom mogućom koncentracijom aktivnih sastojaka, primenom nižeg procenta - oko jedne desetine količine koju inače koristite, i redovnom dnevnom primenom, omogućava se veća tolerancija kože koja održava njenu barijeru čvrstom, zdravom i blistavom.

S druge strane, Andre Condit, naziva ovu tehniku terapijskim načinom da se koži isporuče ključni sastojci, s kojima često umemo da preteramo - poput retinoida, piling kiselina i vitamina C (pomislite na azelaične, glikolne i salicilne koje mogu da izazovu velike nuspojave). Na taj način sprečavamo ljuštenje i crvenilo, jer koža polako gradi toleranciju. ''Vrlo je uobičajeno videti ljude kako postaju preterano revnosni sa nekoliko agresivnih proizvoda u svojoj rutini'' dodaje on. ''Koža ima ograničenje u upijanju sastojaka pre nego počne da stvara upalni odgovor, a to je ono što želimo da sprečimo. Putovanje u nezi kože trebalo bi da bude spor, stabilan maraton za doživotne rezultate''.

Suština je u tome da jače formule i sastojke koje inače nanosite dva-tri puta nedeljno, sada nanosite svakog dana, ali u mikrodozama.
Pexels/Jill Burrow 

Još jedna važna stvar koju treba napomenuti jeste da nega kože najbolje funkcioniše kada se dosledno primenjuje. Nanošenje retinoida dva puta nedeljno, kako nam se preporučuje, lako je zaboraviti, pa upotreba mikrodoze svakog dana, čini beauty rutinu redovnijom.

Važno je samo da vremenom ne pojačavate doze kako ne biste napravili kontraefekat i prouzrokovali gore stanje kože nego što je bilo.

Mikrodoziranje može koristiti svim tipovima kože, posebno onima koji su osetljivi ili reaktivni, kaže dr Evoma Ukeleghe, koja naglašava da je to trend koji svako treba da prati. ''Čak i pri niskim dozama, sastojci poput retinola imaju velike koristi, pa je mikrodoziranje odličan način da se te prednosti vide bez iritacije'', rešava dilemu oko efikasnosti ovog beauty trenda. Ona takođe veruje da je to odlična polazna tačka za sve one koji trenutno ne koriste aktivne sastojke, a žele da počnu.

Jedino upozorenje? Postoje određeni sastojci koje ne treba mikrodozirati, a to je SPF. Treba vam minimum SPF30. Nanesite količinu veličine kašičice svakog dana i zaštitite kožu od štetnih sunčevih zraka!