Jaja spadaju u super hranu, jer su bogata proteinima i mineralnim materijama. Neki više vole da jedu žumance, a nekima je omiljeno belance. Žumance, pored proteina, u sebi sadrži i veliku količinu masnoća, samim tim i kalorija, pa se često ne preporučuje u velikim količinama. To posebno važi za one koji imaju povišen šećer, holesterol ili trigliceride.

Sa druge strane, belance je ozbiljan izvor proteina sa niskim sadržajem masnoća, te ga možete konzumirati u neograničenim količinama. Međutim, žumance i belance nije preporučljivo samo unositi u organizam putem ishrane, već ih možete nanositi i direktno na kožu.

Danas smo se bavili upotrebom belanaca na koži lica. Da bi se bolje upoznali sa efektima maski za lice od ove prirodne namirnice, potrebno je da otkrijete sve prednosti koje ono ima kada se nanese na kožu lica.

Belance za negu kože

Proteini iz belanaca su važni za kožu lica, jer se sastoje iz mnoštvo aminokiselina, poput triptofana, cistina i metionina. One imaju svoju ulogu u regeneraciji kože, ali i kose i noktiju. Ali, ono zbog čega je belance poželjno nanositi na kožu su mnoštvo mineralnih materija.

Belance jajeta sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum i selen.

Ozbiljno dobra kombinacija, kako za ishranu, tako i za spoljašnju upotrebu. U sebi ima i malu, ali ne i zanemarljivu količinu vitamina B2, poznatijeg pod nazivom riboflavin.

Kako možete upotrebiti belance da dobijete lepšu, zategnutiju i baršunastiju kožu? Evo, ovako!

Belance za lice – upotreba

Kada razbijete jaje, najpre pažljivo odvojite žumance od belanaca. Sve iskusne domaćice su već ovladale ovim trikom, pa ne bi trebalo da imate većih problema.

Kao što znate, sirovo belance je lepljive strukture. Da biste ga lakše naneli na kožu lica, najpre je potrebno da ulupate čvrst sneg od belanaca.To možete uraditi jednom običnom viljuškom ili mikserom. Ono što je važno je da dobijete kremastu penu, koja po licu može lako da se razmazuje.

Kada nanesete belance na lice, prvo što ćete uočiti je da se maska na licu „topi”. Vrlo brzo će početi da se suši i na kraju steže, skoro do pucanja.

Ono što je lekovito kod belanaca je upravo njihova lepljiva struktura. Ona gotovo fiksira kožu lica, te ima izuzetan efekat na bore i zatezanje lica.

Trenutno zateže opuštenu kožu, poput nekog lifting tretmana.

Kada budete uklonili masku od belanaca, sa njom će otići i sva prljavština sa površine kože, sloj izumrlih ćelija i sve ono što se svakodnevno taloži. Uklonićete bakterije i mikroorganizme, uključujući i višak sebuma.

Ono što ostaje posle nanošenja belanca je čista, osvežena i zategnuta koža lica.

Belance možete koristiti samostalno, a možete ga kombinovati sa drugim namirnicama. Sledi spisak najboljih recepata za maske za lice od belanaca.

Belance i šećer za lice

Spisak namirnica sa kojima možete kombinovati belance je neograničen, ali belance u kombinaciji sa šećerom je odlično iz nekoliko razloga. Bilo da koristite smeđi ili običan šećer, efekat neće izostati. Razlog za to je zrnasta struktura šećera, koji se upravo zbog toga koristi za pravljenje domaćih pilinga za lice. Šećer možete koristiti sa maslinovim uljem, jogurtom ili kao u ovom slučaju sa belancetom.

Najpre umutite sneg od belanaca, pa dodajte malu količinu šećera. Sastojke blago promešajte kašikom. Nemojte u ovom slučaju da koristite mikser, jer on može da razbije i otopi šećer skroz, što nam nije cilj.

Šećer nam je potreban za blagu masažu lica dok nanosimo masku, pa je potrebno da ostane zrnast.

Kada ste naneli masku po čitavom licu, ostavite je da deluje nekih dvadeset minuta. Isperite je mlakom vodom. Nakon skidanja maske, koža lica će postati svežija i zategnutija, a lice mekše i nežnije na dodir.

Umesto šećera, možete staviti i jednu kašičicu meda.

Maska za lice od belanaca i meda

Maske za lice od meda su vrlo popularne, jer je med poznat kao odlična namirnica za kožu lica. Pošto je i u ishrani bolji izbor od šećera, dame širom sveta medu poklanjaju poverenje i kada je nega lica u pitanju. Bogatog sastava, sa mnoštvom minerala i dragocenih vitamina za kožu lica, med se kombinuje sa mnoštvom namirnica, uključujući i belance.

Da biste napravili masku za lice koja je namenjena prvenstveno nezi masne kože lica, potrebno je da u čvrst sneg od jednog belanca dodate jednu kašiku meda. Smesa će postati dodatno lepljivija, ali neka vas to ne brine.

Važno je da ova kombinacija odlično čisti pore, izvlači prljavštine i masnoće sa lica, smiruje upalne procese i ostavlja kožu u boljem stanju nego što je bila.

Za neke ubedljivije rezultate, potrebno je da koristite ovu masku bar dva puta nedeljno.

Maska za lice od belanaca i limuna

Limun je odličan izvor vitamina C, koji spada u red najboljih prirodnih antioksidanasa. Podmlađuje i izbeljuje kožu lica, te se često koristi za ujednačavanje tena.

Dovoljno je da sneg belanaca obogatite jednom kašičicom soka od limuna. Smeša će odmah dobiti neodoljiv miris, što je plus ako spadate u red onih koji vole citrusne voćke.

Masku od belanca i limuna nanesite prstima ili četkicom na prethodno očišćenu kožu lica. Kao i obično, sačekajte da se maska osuši. Za to će vam biti potrebno nekih dvadesetak minuta. Potom, umijte kožu lica mlakom vodom ili ohlađenim čajem od kamilice za lice.

pexels-ivan-samkov-7118901 (1)
Pexels/Ivan Samkov 

Izvor: stil.kurir.rs