Kako da zdravo skinete višak nakon porođaja, za Zadovoljnu priča dr Dragana Balać, lekar specijalista higijene sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kad se porode, žene obično imaju desetak kilograma više nego pre trudnoće, a neke čak dobiju i dodatnih 20-ak kilograma. U želji da vrate staru liniju neke odu u ekstrem, pa se izgladnjuju. Zato dr Balać govori koji režim ishrane, odnosno dijeta dolazi u obzir posle porođaja, posebno za mame koje doje.

500 kalorija manje i vežbe 4 puta nedeljno

„Tokom dojenja može da se sprovede umerena redukciona dijeta što znači 500 kalorija manje u odnosu na izračunate dnevne energetske potrebe. Treba da se rade i lagane vežbe u trajanju od 45 minuta – četiri puta nedeljno, u narednim sedmicama. Na taj način se ne utiče na zdravlje bebe, a gubi se od dva i po do pet kilograma. Pritom, ukoliko žena želi da koriguje telesnu masu posle porođaja, mora da sačeka da prođe mesec dana i tada može da se primeni sve napred navedeno. Takođe, tokom dojenja mora oprezno i pre svega umereno da se pristupi redukcionoj dijeti. Izbacivanje pojedinih grupa namirnica, rigorozne redukcione dijete ili praćenje “modernih” dijeta nije dozvoljeno“, napominje naša sagovornica.

Kako kaže, većina popularnih dijeta se zasniva na unosu od 1200 kalorija, što u periodu dojenja nikako nije preporučljivo.

„Tokom dojenja mora da se unosi između 1.800 i 2.000 kalorija ako majka želi odgovarajuću količinu mleka za bebu, što je u periodu dojenja najvažnije. Naglo skidanje telesne mase može uticati na dojenje, a samim tim i na zdravlje bebe. Takođe, treba izbegavati zasićene masti, rafinisani (beli) šećer, prekomernu upotrebu soli i kofein. Mnogim porodiljama je koristilo da tri velika obroka zamene sa šest manjih jer se i tokom varenja hrane troši određen broj kalorija. Redukcionu dijetu je najbolje sprovesti tako što će se izbaciti takozvana džanki hrana – čips, razne grickalice, kolači, slatkiši i svi zaslađeni napici. Potrebno je piti 10 do 12 čaša vode dnevno, a ukoliko se gubi više od pola kilograma nedeljno, potrebno je pojačati ishranu“, kaže dr Dragana Balać i napominje da je potrebno uspostaviti i pravilan ritam spavanja i odmaranja.

Normalan višak do 14 kg

Doktorka priča i šta je najbolja preventiva dodatnog dobijanja na kilogramima posle porođaja, ali i koliko brzo se kilogrami skidaju posle trudnoće.

„Najbolja preventiva je da se tokom trudnoće ne dobije višak kilograma, koji se kasnije mnogo teže gubi. Prekomerna telesna masa koja je fiziološka tokom devet meseci trudnoće – do 14 kg, izgubiće se u ekvivalentnom periodu vremena. Ukoliko je dobitak na telesnoj masi bio veći, onda će i povratak na pretporođajnu telesnu masu duže trajati.“

Dr Balać savetuje i kako treba da izgleda ishrana za mlade mame.

„Kao i za vreme trudnoće, i nakon toga ishrana majke treba i dalje da bude bogata visokokvalitetnim namirnicama jer će se tako obezbediti optimalno stvaranje mleka visoke hranljivosti i kvaliteta. Majčino mleko je onoliko kvalitetno koliko je dobro stanje uhranjenosti majke. Ako je njena ishrana iole lošija od optimalne tokom trudnoće, čak i pre nje, postoji verovatnoća da će njeno mleko sadržati suboptimalne količine nutrijenata. U mleku se takođe nalaze i neka majčina antitela koja štite od određenih infektivnih oboljenja tokom prve godine života. Nutrijenti koji su potrebni u većim količinama su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, vitamini B grupe i folna kiselina. Majčino mleko sadrži supstance koje inhibiraju vitamin K, a kako bi se obezbedila dovoljna količina ovog vitamina, majka mora da unosi dovoljno karfiola i kupusa.“

Doktorka priča i kako zdrava ishrana može da pomogne kod tegoba posle porođaja.

„U prvih nekoliko nedelja posle porođaja majke mogu često biti izrazito iscrpljene, što može izazvati osećaj teskobe i potištenosti. Pri tome zdrava ishrana može pomoći. Osnova svake ishrane je raznovrsnost, umerenost i uravnoteženost. Kao što je novorođenčetu važan red, tako je i njegovoj majci važno da ima odgovarajući broj obroka i dovoljan unos tečnosti.“

Izvor: stil.kurir.rs