Proširene pore su noćna mora mnogih žena. Istina je da se ne mogu izbrisati jer su deo strukture naše kože, ali uz dobre trikove svakako mogu da budu manje vidljive.

Proširene pore se obično javljaju genetski, ali, srećom, mogu se smanjiti. Prvi korak je da ih otčepite, tj. iz njih ukloniti sve nečistoće koje ih čine većim, i tako što ćete ih zategnuti.

Čišćenje pora – kiseline

Alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA) veoma su važne za čišćenje pora jer će ujedno sprečiti njihovo dalje širenje.

“AHA i BHA kiseline prekidaju vezu između vaših ćelija i površine kože kako bi se pore otčepile”, kaže dermatolog Džošua Zajhner iz Njujorka.

AHA kiseline deluju na površinskim slojevima kože i čine je blistavom i glatkom, dok BHA prodiru dublje i otklanjaju mrtve ćelije kože koje se skupljaju u porama. Ti miteseri su posebno česti na masnoj koži podložnoj aknama, pišu na sajtu Mari Kler.

Što se tiče korišćenja kiselina u nezi lica, tretmani se uglavnom rade u salonima, s tim što ih ima i u slobodnoj prodaji. Ipak, ako razmišljate o kiselinama, najbolje je da se posavetujete sa stručnim lice u vašem salonu lepote.

best-affordable-anti-ageing-products-286761-1646144946666-main.1200x0c.jpg
Olay 

Sužavanje pora – retinol

Vitamin A kroz retinol ublažava bore i akne, uklanja fleke s lica, a ujedno i smanjuje pore. Moć retinola je u tome što kožu podstiče da proizvodi kolagen od čega ona postaje glatka, čista, a pore se samim tim sužavaju.

Međutim, retinol u početku može da iritira kožu, pa je bitno i oko toga se savetovati sa stručnjakom.

Kreme s faktorom

Osim toga, vrlo je važno da stavljate kreme sa zaštitnim faktorom na lice, posebno u letnjim danima. S jedne strane, one će vas štititi od svih opasnosti od izlaganja direktnom suncu, a i pore će biti manje vidljive.

“Sunce uništava kolagen u vašoj koži, a kolagen kožu čini elastičnom i zategnutom. Ako je kolagena u koži sve manje, pore će biti veće”, kaže Rejčel Nazarijan, dermatolog iz Njujorka.

Laseri

Doktorka na kraju dodaje i da su laseri jedno od rešenja za pore. Laserski zahvati u dubljim slojevima ujednačavaju kožu, pa dobijate dejstvo i retinola i AHA kiselina i kreme za sunčanje u jednom.

Ipak, ovi zahvati nisu jeftini, a i vrlo je važno da se za bilo koju intervenciju prethodno dobro raspitate o stručnjaku koji će je izvoditi.