Ako bismo morali da istaknemo samo jedan izraz od koga naši beauty urednici zaziru (a čitaoci obožavaju), to bi bio anti-age. Na kraju dana istina je (i pripremite se za ovo), da nijedan kozmetički proizvod nema moć da potpuno spreči i zaustavi znake starenja. Takođe, istina je da vam to ni nije neophodno, već da starenje, bore i fine linije treba normalizovati, voleti i negovati kao sastavni deo nas i našeg sazrevanja.

Uz to, postoji veoma mali broj sastojaka koji zapravo mogu da pomognu u smanjenju znakova starenja (a još više kada se koriste uz određene tehnike masaže), i u održavanju kože zdravom, sjajnom i podignutom. Naučno dokazano, to čine samo retinol, hijaluronska kiselina i vitamin C. 

U nastavku otkrijte 12 pristupačnih anti-age proizvoda koji zaista deluju.

Retinol

Velike su šanse da već znate sve o retinolu. Stručnjaci o njemu ne prestaju da govore, i to sa razlogom. Retinol je derivat vitamina A koji je široko istražen i dokazan kao dobar sastojak za negu kože. Ubrzava brzinu kojom se naše ćelije kože okreću, pomažući da se poboljša njena čvrstoća. Promovišući obnavljanje ćelija, poboljšava izgled finih linija, bora i neujednačenog tona kože - ističu stručnjaci. S obzirom na njegovu popularnost, brendovi su počeli skupo da ga naplaćuju, pravdajući to visokim procentom njegove formule i sastojaka. Ipak, kada je o retinolu reč - jači nije uvek bolji, naročito kada ste tek na početku korišćenja ovog sastojaka, i ne želite da izazovete nuspojave poput crvenila i ljuštenja kože. Počnite sa malim dozama, a ovi proizvodi biće potpuno adekvatni.

1. The Inkey List - Retinol Eye Cream

Upotreba retinola oko područja oko očiju često je zanemarena jer je opšte poznato da je tamo koža delikatnija i sklonija osetljivosti, međutim ova krema za oči je posebno formulisana da bude nežnija. Možda neće magično obrisati sve fine linije, ali će zagladiti i posvetliti kožu oko očiju.

The Inkey List retinol za predeo oko očiju namenjen je osetljivoj koži.
The Inkey List 

2. L'oreal - Revitalift Laser Pure Retinol Deep Anti-Wrinkle Night Serum

Ovaj serum sadrži čisti retinol, te daje impresivne rezultate u rangu onih koje postižu znatno skuplji preparati. Osim toga, sadrži i makro hijaluronsku kiselinu koja pomaže u održavanju prirodnog nivoa vlažnosti kože.

Loreal Revitalift Laser sadrži čisti retinol.
Loreal 

3. La Roche Posay - Retinol B3

Nakon omiljenih seruma Hyalu B5 i Pure Vitamin C10, stigao je i Retinol B3 kao pojačanje u svakodnevnoj rutini nege u borbi protiv tamnih fleka, dubokih bora, neujednačenog tonusa i fotostarenja, a iritacija ne morate da se plašite jer je pogodan i za osetljivu kožu.

La Roche Posay Retinol B3 briše fleke i duboke bore s lica.
La Roche-Posay 

Hijaluronska kiselina

Zapravo, hijaluronska kiselina se možda ne smatra ključnim sastojkom protiv starenja - jer možete da je koristite već u svojim 20-im godinama, ali ako pitate stručnjake, ona je jedan od najvažnijih sastojaka za rutinu nege zrele kože. Prirodno prisutna u našoj koži, hijaluronska kiselina zadržava vlagu i pomaže da naša koža bude puna i elastična. Nažalost, kako starimo, proizvodnja hijaluronske kiseline u našoj koži počinje da opada, a koža je suva, krepka i bez sjaja.

Za razliku od drugih sastojaka koji se prirodno pojavljuju kao što je kolagen, naša koža zaista ima sposobnost da apsorbuje hijaluronsku kiselinu kroz kremu ili serum, ali samo na površinskom nivou. Dakle, iako hijaluronska kiselina neće garantovati dugoročne rezultate poput retinola, koža će instant izgledati popunjeno i mlađe. Primena ovih proizvoda dva puta dnevno bi trebalo da bude dovoljna za postizanje efikasnih rezultata.

4. Ordinary - The Buffet

Formula kombinuje čitav spektar tehnologija za ciljanje na višestruke znakove starenja - i to odjednom! Sa mešavinom hijaluronske kiseline i famoznog Matrixyl-a 3000, ovo je jedan od najefikasnijih, a ujedno i najpristupačnijih seruma.

The Ordinarry The Buffet sadrži mešavinu hijaluronske kiseline i Matrixyl-a 3000.
The Ordinary 

5. Vichy - Mineral 89 Instant Recovery Hyaluronic Acid Sheet Mask

Idealna kada umornoj koži treba da se probudi i izgleda sveže. Ova maska pruža ozbiljnu hidrataciju za manje od 10 minuta, te podjednako možete da je koristite uveče i ujutru pre odlaska na posao.

Vicgy Mineral 89 maska osvežava lice za samo 10 minuta.
Vichy 

Vitamin C 

Možda ste upoznati sa vitaminom C kao sastojkom za posvetljivanje i sjaj, ali pre svega, treba ga prepoznati kao neverovatno moćan antioksidans.

Stvari kao što su zagađenje i UV zraci pokreću našu kožu da proizvodi štetne čestice nazvane „slobodni radikali“ koji uzrokuju dugotrajno oštećenje DNK i ubrzavaju proces starenja. Ono što antioksidansi rade jeste da pomažu u suzbijanju i smanjenju proizvodnje slobodnih radikala, čime štite našu kožu od daljeg preranog starenja. Antioksidansi [poput vitamina C] podržavaju ćelije, jačaju kolagen i osvetljavaju postojeću pigmentaciju kože. Zato je ovo ključni sastojak protiv starenja. Birajte one u tamnijim pakovanjima i bez pumpica, jer je vitamin C veoma nestabilan i lako isparljiv na svetlosti i visokim temperaturama.

6. Eucerin - Face Cream Hyaluro-Filler Vitamin C Booster

Pametno dizajniran da zadrži vitamin C u najsnažnijem obliku, ovaj booster ostaje podjednako moćan tokom 21 dana upotrebe. 

Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster koristi se aktivno 21 dan.
Eucerin 

7. Olay - Vitamin C + AHA24 Day Gel Face Cream

Formulisana sa antioksidativnim vitaminom C i alfa-hidroksi kiselinama koje pojačavaju sjaj, ova dnevna krema vrlo brzo deluje i pokazuje rezultate. Takođe, u pitanju je gel tekstura koja, makar i prividno, odmah obezbeđuje popunjen izgled kože.

Olay Vitamin C krema čini da lice izgleda sjajnije i svežije zahvaljujući moćnim sastojcima i gel teksturi.
Olay 

Pored navedenih krema i seruma sa jednim vodećim anti-age sastojkom, postoje kombinacije sastojaka koje čine čuda po kožu:

8. Versed - On the Rise Firming Serum

Ovaj moćni serum koristi peptide kako bi stimulisao proizvodnju kolagena i učinio kožu zategnutom. Povrh toga, sadrži i moćne antioksidante, uključujući vitamin C i resveratrol. Treba li da dodamo da će njegovo neodoljivo pakovanje savršeno upotpuniti vašu beauty policu?

Cersen On The Rise stimuliše proizvodnju kolagena i čini kožu zategnutom-
versed 

9. Garnier - Skin Naturals UltraLift Night Cream

Ova bogata noćna krema koristi moć biljnih ćelija da pomogne u regeneraciji i poboljšanju izgleda finih bora.

Garnier Skin Naturals UltraLift Night Cream je bogata noćna krema koja popunjava fine bore.
Garnier 

10. The Inkey List - Bakuchiol

Smatra se da je bakučiol prirodna alternativa retinolu, jer daje vrlo slične rezultate, uz minimalnu iritaciju. Lično smo se uverili u to!

The Inkey List Bakuchiol je prirodna alternativa retinolu i ne izaziva iritacije.
The Inkey List