Definitivno živimo u eri nege kože. Nikada ranije nije bilo toliko intenzivne brige o lepoti i zdravlju kože. Razlozi za ovo su različiti: društvene mreže, veći pristup proizvodima i demokratizacija informacija koja je ranije bila ograničena samo na određenu skupinu ljudi.

Ali da li ste ikada analizirali šta se nalazi unutar bočica u vašem kupatilu?

Neki sastojci su toliko retki i skupi da opravdavaju svoju visoku cenu. U nastavku otkrivamo koji su to najskuplji kozmetički sastojci na svetu.

Dijamanti

Dijamant je najdragoceniji kamen koji postoji na zemlji. Njegov prah se koristi u kozmetičkim proizvodima za poliranje kože kroz piling, dok ostavlja besprekotno blistav ten. Ovi dragulji mogu koštati između 1.300 i 16.500 dolara po karatu.

Šafran

Šafran je poznat po tome što je najskuplji začin na svetu. Međutim, u domenu kozmetike, pomaže u hidrataciji kože. Cena jednog kilograma šafrana obično počinje od 5.000 dolara, ali se često prodaje za mnogo više.

Kavijar

Kavijar je već poznat po svojoj vrednosti u kulinarstvu, ali takođe pomaže koži svojim hidratantnim i regenerativnim svojstvima. Iako je cena u velikoj meri varirala tokom godina, trenutno se najjeftiniji kavijar prodaje za oko 1.500 dolara po kg, dok najskuplji kavijar, Beluga kavijar, košta više od 4.000 dolara po kg.

Ružino ulje

Ružino ulje je veoma skup sastojak koji se široko koristi u parfemima i drugim mirisnim proizvodima. Njegova visoka cena potiče od činjenice da je za proizvodnju jednog litra ulja potreban ogroman broj cvetova. Dakle, samo 100 ml može koštati više od 1.750 dolara.

Zlato

Zlato je poznato po svojstvima protiv starenja i obično se koristi u kremama i losionima, kao i u maskama za lice koje redovno koriste slavne ličnosti. Jedna unca zlata košta oko 1.700 dolara.

Tartufi

Kao i kavijar, tartufi su prvenstveno poznati kao poslastica u prehrambenoj industriji, ali mogu se koristiti i kao sredstvo za hidrataciju kože zbog svojih komponenti na bazi ulja. Jedan kg tartufa se obično prodaje po ceni od 2.000 do 3.000 dolara.