Sigurna sam da ste čuli za termin ,,intermittent fasting’’ u ishrani, a da li ste čuli za termin ,,skin fasting’’?

Naime, jeste li ste nekad pomislili da imate previše proizvoda u svojoj skincare rutini? Tokom poslednjih nekoliko godina, ,,skin fasting’’ je postao viralan trend, a predstavlja neku vrstu detoksa za vašu kožu. Zato vam danas pišem o tome i zašto je nekad manje, zapravo više.

,,Skin fasting’’ je pravljenje pauze od svih proizvoda koje trenutno koristite, pri čemu dajete vašoj koži mogućnost da koristi svoje prirodne mehanizme za odbranu bez dodatne pomoći skincare proizvoda. Ukoliko se odlučite da primenite ovu metodu, postoji više opcija. Kao i kad je ishrana u pitanju, sami birate koliko dugo ne želite da koristite proizvode i od kojih proizvoda želite da odmorite vašu kožu. Možete ići do krajnje granice, napraviti pauzu od svih preparata, a možete se bazirati samo na određene. Ukoliko se odlučite za drastičniji pristup, to podrazumeva potpunu apstinenciju od svih proizvoda. Na taj način omogućavate da koža zahvaljujući svojim mehanizmima izbalansira produkciju sebuma i odbrani se od potencijalnih problema. Međutim, ukoliko potpuno prestanete da koristite sve proizvode, posebno umivalicu, onda rizikujete da dođe do nagomilavanja prljavštine, što može imati kontraefekat. Zato je moj predlog, da pravite pauze od određenih proizvoda, polako isključujete jedan po jedan, a da se držite neke osnovne rutine. To bi podrazumevalo korišćenje umivalice, hidratantne kreme i kreme sa zaštitnim faktorom, ukoliko izlazite napolje.

Koji su benefiti ovakvog pristupa?

  • Možete saznati šta vam odgovara. Isključivanjem jednog po jednog proizvoda saznaćete da li neki od njih izaziva iritacije, bubuljice, ili neke druge kožne probleme.
  • Omogućava vašoj koži da se oporavi, ukoliko je krenula da negativno reaguje na neki od proizvoda.

Ukoliko imate suvu i osetljivu kožu, onda ste vi definitivno kandidat za ,,skin fasting’’ zbog isušenosti i čestih iritacija, jer time dajete vašoj koži mogućnost da ponovo uspostavi ravnotežu. Preporučuje se i ukoliko primetite da je vaša koža postala otporna na proizvode koje ste do tada koristili, pomoći ćete koži da se odmori. Ipak, osobe sa kombinovanom do masnom kožom mogu imati manje benefita. Ovaj metod se ne preporučuje ni osobama sa kožnim bolestima tipa: ekcema, teškog oblika akni, rosacea-e..kojima je neophodna primena topikalne terapije za regulisanje problema.

Ako se odlučite za ovaj pristup, definitivno ne treba zaboraviti kremu sa zaštitnim faktorom, ukoliko izlazite napolje. Ona predstavlja zaštitu od karcinoma kože, a ne kozmetički preparat.

Ovo je top 5 proizvoda od kojih vam nije potreban odmor:

1. CeraVe hydrating cleanser – ova umivalica je namenjena za suvu kožu, uklanja sve nečistoće, bez ikakvog isušujućeg efekta i narušavanja kožne barijere.

Cerave umivalica idealna je za suvu kožu.
cerave 

2. La Roche Posay Cicaplast Baume B5 – ova krema će pomoći vašoj koži da se oporavi podstičući prirodne mehanizme regeneracije.

La Roche Posay Cicaplast Baume B5 krema će pomoći vašoj koži da se oporavi podstičući prirodne mehanizme regeneracije.
La Roche-Posay 

3. Hada Labo Tokyo Lotion – savršena nega tokom letnjih meseci koja sprečava dehidrataciju kože i dubinski je hidrira.

Hada Labo Tokyo Lotion savršena nega tokom letnjih meseci koja sprečava dehidrataciju kože i dubinski je hidrira.
Hada Labo Tokyo 

4. Biodroga UV zaštitna krema SPF 50 – krema sa zaštitnim faktorom must-have, bilo da ste na „skin fasting-u“ ili ne. Ova krema će vam pružiti zaštitu, ne ostavlja beli trag, a ima i obnavljajuća svojstva.

Biodroga UV zaštitna krema SPF 50 – krema sa zaštitnim faktorom must-have, bilo da ste na „skin fasting-u“ ili ne. Ova krema će vam pružiti zaštitu, ne ostavlja beli trag, a ima i obnavljajuća svojstva.
Biodroga MD 

5. Bioderma sensibio AR BB krema - prikriva i umanjuje crvenilo, hidrira i ujednačava ten tako da je idealna opcija kada želite da vam kože zablista.

Bioderma sensibio AR BB krema - prikriva i umanjuje crvenilo, hidrira i ujednačava ten tako da je idealna opcija kada želite da vam kože zablista.
Bioderma